Blastocyst fester seg ikke

Det kan være mange årsaker til at blastocyst ikke fester seg

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Hva skal til for å ha gode embryoer

Det er viktig at utviklingen skjer på dagen som er forventet. For eksempel ser embryologene at egget har fire celler på dag 2, og 8 ved dag 3 og at embryoet er en blastocyst ved dag 5. Dersom et embryo er fragmentert eller kategoriseres som et mosasik embryo/blastocyst, er det større sannsynlighet for en blastocyst ikke fester seg.

Hvordan graderes embryoer og blastocyster

Embryologene ser på utviklingen og ekspansasjonsgraden. Det vil si, de ser på hvor mye den har vokst i størrelse og antall og kvalitet på cellene. Jo bedre karakter, desto mer sannsynlig for at du bli gravid. En god karakter på en blastocyst, betyr som regel baby. Dersom foreksempel en blastocyst har unormalheter, er det større sjanse for at en blastocyst ikke fester seg.

Embryoene kan noen ganger forandre seg under veis. Eksempelvis kan embryoer som er spesielt gode på dag 2 og 3 er  ekspansjonsgraden som regel god. Ekspansasjonsgraden sier noe om mye det har vokst i størrelse, antall celler og kvalitet på cellene.

Embryoer kan noen ganger forandre seg under veis. For eksempel kan embryoer som ikke er spesielt gode på dag 2 eller 3, innhente seg innen dag 5. Jo bedre karakteren på blastocysten ( 5 dager embryo), desto større sannsynlighet er det for at du kan bli gravid. En Blastocyst fester seg ikke, dersom blastocysten har for mange unormalheter.

Les mer o viktigheten av god blodsirkulasjon for eggutvikling

Blastocyst fester seg ikke! Hva skjer når et embryo er fragmentert.

En av årsakene til at en blastocyst ikke fester seg, kan være at blastocysten er fragmentert. Ingen vet hvorfor noen embryoer / blastocyster er fragmentert, eller hvorfor de blir utviklet.

Dersom det er en stor mengde av fragmentasjon, er det en større sannsynlig at embryoet ikke fortsetter å utvikle seg. Gode matvaner, livsstil økt blodtilførsel er viktig for kvaliteten på eggcellene og spermiene.

Hva stopper egget til å bli fertilisert

Dersom egget stopper å bli fertilisert, er det intraksjonen mellom egget og spermen som er årsaken.

Les mer Årsaker til mislykkede IVF forsøk

Les mer Egget fester seg ikke, tiltross for topp kvalitet!

Les mer Sperm kvaliteten hos mannen har sunket med 50%

Les mer C-vitamin mot nedsatt sædkvalitet

Les mer Kan akupunktur hjelpe ved IVF?

 

Blastocyst fester seg ikke! Årsaker

Mange lurer på hvorfor en blastocyst ikke fester seg. En av grunnene kan være mosaiske embryoer. Mosaiske embryoer er et tema innenfor reproduktiv medisin. Disse embryoene har desverre en større sannsynlighet, og høyere risiko for embryoet/blastocysten ikke fester seg  eller abort. 

Et mosaikk embryo er et embryo som ikke er normalt, men har noen unormalheter. Den gode nyheten er at et mosaikkembryo har potensial for reproduksjon. Tilbakesetting av en blastocyst som er et mosaikk embryo kan gi økt sjanse for mislykkede IVF forsøk.

I utlandet tilbys PGS en metode som tester embryoet. Som metode tas det en gentest fra cellens ytre cellelag, dette er laget som skal bli morkaken. Denne testen utelukker unormalheter som gir økt sjanse for at en blastocyst ikke fester seg. Gentestingen blir tatt kun når embryoet har blitt en blastocyst.

O.L.G.A fertilityclinic anvender blandt annet denne metoden. Ønsker du å vite hvorfor klinikken tilbyr babygaranti?

Se film av Blastocyst her, stadiet før det fester seg

Det kan være vanskeligere for at en blastocyst å feste seg

Dersom du er;

 • kvinne over 35 år
 • dersom du har hatt flere mislykkede forsøk bak deg
 • dersom du er kvinne med endometriose
 • dersom kvinnen har en BMI over 30

Andre faktorer som involverer at blastocyst ikke fester seg

 • kosthold og dine matvaner er viktig for fertiliteten
 • psykisk stress over ikke bli gravid
 • sjokk og traumer
 • forhold til partner
 • gynekologiske årsaker
 • undervekt
 • mannens faktor
 • kobinasjonen av hans spermier og hennes egg
 • immunologiske faktorer
 • det finnes teorier om at det blastocystens eller eggcellens ytrelag er for hardt. Derfor vanskeligere å hatche ( dette kan assosieres med at eggets skal klekkes )- Les mer om embryo hatching. I utlandet tilbyr assisted hatching.

Les merMat for bedre fertilitet

Les mer Sink og selen for bedre fertilitet

Les mer Akupunktur og dårlig eggkvalitet hos kvinnen

Les meSpis dette for eggkvaliteten!

Vurderer du IVF i Danmark? AJK klinikken har samarbeid med Trianglen fertilitetsklinikk og trianglen akupunktur klinikk. Klinikken tilbyr også assisted hatching og er Danmarks eldste fertilitetsklinikk. Kontakt AJK for mer informasjon om IVF i Danmark

 

Relaterte innlegg