Årsaker til mislykkede IVF forsøk

I det medisinske miljøet har det vært en stor debatt rundt mosaiske embryoer. Men hva er mosaiske embryoer og hvorfor er bruken av mosaiske embryoer ansett som kontroversielt innen IVF?

Mislykkede IVF forsøk og PGS- testing

Skrevet av Kristine Finkenhagen

I utlandet tillates det testing av embryoer såkalt Preimplantation Genetic Screening (PGS). Dette er en metode der klinikker tester blastocyster ved å ta biopsi av embryoet ytre celler ( det ytre celle laget blir til morkake ) når embryoet har nådd blastocyst stadiet. PGS testen godkjenner embryoet for implantasjon. Testen skiller og godkjenner de normale embryoene, der unormale embryoer ikke vil bli godkjent.

Hva er et mosaikk embryo?

Et mosaikk embryo er en som inneholder både normale og unormaleceller.  Ca 20% av alle embryoer som er blitt assistert befruktet gjennom IVF faller inn i mosaikk kategorien, og i den sammenheng må flere par kanskje gjennom flere mislykkede IVF forsøk. PGS er en teknologi som bioteknologiloven i Norge ikke tillater. 

Mislykket forsøk pågrunn av unormale celler?

Mislykket IVF forsøk og graviditet kan sees i sammenheng med forekomsten av unormale celler eller er bærere av disse embryoene.  «Mosaiske embryoer» er ikke unormale embryoer. Mosaiske embryoer har potensial, men har ikke det samme potensialet som et kromosalt normalt embryo. Men de kan bli til babier.  Unormale embryoer vil ikke gi graviditet eller babier. 

Les mer om egget fester seg ikke tiltross for topp kvalitet

Mosaiske embryoer har høyere risiko for mislykket forsøk og abort

Mosaiske embryoer har desverre en større sannsynlighet og høyere risiko for å resultere i feilaktig implantasjon eller abort. Men det trengs det  mer forskning på dette.  På den andre siden er det en diskusjon rundt disse embryoene, da ingen leger ønsker å kaste bort et sunt embryo. 

Et mosaikkembryo har potensial for reproduksjon, men kan være hvor som helst på spekteret fra en sunn til en skadet baby og kan gi økt sjanse for mislykked IVF forsøk. Men forskerene vet ikke hvor. 

Les mer :kan akupunktur hjelpe ved IVF forsøk?

Les mer: Mat for bedre fertilitet

Les mer: Spis dette for eggkvaliteten

Les mer: Mineraltilskudd for egg og spermkvalitet 

Sink og selen viktig for DNA og celleutviklingen

  • Viktig egg og- sperm kvaliteten.
  • Viktig for utvikling og celldeling hos embryoet
  • Sink er viktig for fertiliten og ved IVF behandling med tanke på celledeling av et befruktet egg.
  • Les mer om viktigheten av sink og selen for fertilitet her
  • Ikke minst er det viktig med god blodsirkulasjon til genitalia slik at eggene får tilgang til næring, oksygen og hormoner

AJK klinikken har samarbeid med klinikken Dr. Olga Zaytseff. Klikken tilbyr baby garanti. Som metode anvender dem PGS! For pasienter som har flere mislykkede forsøk bak seg.

Klikk på linken for å se mer om hva klinikken har og tilby og hvorfor dem har  høy befruktningsrate.

 

https://www.medicaldaily.com/what-are-mosaic-embryos-and-why-are-they-dividing-ivf-experts-426602

Relaterte innlegg