Eggkvalitet og Q10

Hva kan du gjøre for å påvirke kvaliteten på dine egg? Hvorfor er «kraftverkene» (mitokondriene) i eggcellene så viktige? 

Kan man påvirke eggkvaliteten med kosttilskuddet Q10 ?

Skrevet av Jannicke Bakken

Har du opplevd IVF forsøk hvor ingen eller få egg har blitt befruktet? Eller har du fått satt inn egg uten at det har blitt graviditet av det? Ja da er du ikke alene – det skjer med mange. 

Hva kan du gjøre for å påvirke kvaliteten på dine egg? Hvorfor er «kraftverkene» (mitokondriene) i eggcellene så viktige? 

Les mer om årsaker til mislykkede IVF

Kroppens celler har kraftverk som lager energi

Alle kroppens celler har egne kraftverk inne i cellen som kalles mitokondrier. Mitokondriene lager energi slik at cellene kan utføre sine oppgaver. I en eggcelle, som ligger inne i follikkelen fra fosterlivet av, er det over 15.000 mitokondrier. Det gjør eggcellen til kroppen største celle, og den har over 10 ganger så mange mitokondrier i forhold til resten av kroppens celler.

Q10 kan påvirke mitokondriene i eggcellene

En oocytt blir rekruttert ca 3-4 måneder før den blir moden. Derfor mener enkelte forskningsstudier, at man kan påvirke eggets kvalitet gjennom bl.a tilskudd. Et kosttilskudd som ser ut til å virke direkte på mitokondriene er Q10. 

Q10 virker direkte på cellens kraftverk og vitamin E

Q10 lages overalt i kroppen, men når vi eldres synker produksjonen. For de fleste av oss er det vanskelig å spise nok mat som inneholder Q10, da må man spise enormt store mengder! Derfor finnes det kosttilskudd av Q10. Det har vært forsket mye og i mange mange år på Q10´s effekt på kroppen. 

Hva er Q10 og hvordan virker det:

  • Q10 er et enzym og en antioksidant som finnes naturlig i kroppen. 
  • Q10 virker direkte inne i mitokondriene ved øke hastigheten i den elektriske produksjonen som pågår for å gi cellene energi. 
  • Q10 er også en antioksidant som påvirker vitamin E. 
  • Q10 finnes naturlig også i folikkelvæsken i ovariene for å styrke energi produksjonen og beskytte mitokondriene mot skade. 
  • Forskning indikerer at jo høyere nivå av Q10, desto bedre kvalitet på egget og desto høyere kan graviditets raten bli. 

Les mer om vitaminer for bedre fertilitet

Les mer om gode kilder til vitamin E

Etter 35 år blir kvinnens eggkvaliteten gradvis dårligere, og man kan muligens linke det til at kvinnens mitokondrier produserer mindre energi. I tillegg er det også funnet en mulig sammenheng mellom redusert mitokondriefunksjon og prematurt ovariesvikt, samt dårligere respons på medisiner for stimulering i IVF forsøk.

Derfor er eggets evne til å produsere energi utrolig viktig, for at det skal kunne modnes og utvikle riktig antall kromosomer.  Uten dette vil egget høyst sannsynlig ikke overleve den første uken av befruktningen. Har du en historie med flere aborter, feilede IVF forsøk og få embryoer anbefales det å starte med Q10 inntil 3 måneder før du begynner å prøve å bli gravid igjen.

Les mer om stoffskiftet, fertilitet og eggkvalitet

Les mer om mat for bedre fertilitet

Les mer ta vare på forholdet først

Det finnes ulike produsenter av Q10 eller CoQ10, som det også kalles. I den forskningsbaserte boken til Rebecca Fett, «It starts with the egg», anbefales det å bruke den varianten som tas direkt opp på cellenivå, som kalles ubiquinol.

Det er verdt å merke seg at det ikke bare er å ta et tilskudd og forvente at det «fikser alt»!  Tilskudd er som navnet sier et produkt som tas i tillegg til noe annet. Det bør tas sammen med et sunt og næringsrikt kosthold, rikelig med søvn og balanserte treningsmengder om du har utfordringer med å bli gravid. Tilslutt er det også utrolig viktig med fokus på pust og hva du gjør for å reduser stress i din hverdag. 

Hos AJK-Klinikken har vi lang og god erfaring med å hjelpe de som ønsker å bli gravide! Du er hjertelig velkommen til å booke en time hos oss.

Velkommen til oss!

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Referanser:

https://itstartswiththeegg.com/supplements/

https://www.pharmanord.com/coq10-absorption

https://www.centerforhumanreprod.com/dor/coq10-fertility-and-pregnancy/

https://www.mdpi.com/2076-3921/8/3/58/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4071761/

https://www.swansonvitamins.com/blog/amy/coq10-foods-sources

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30362054

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28185121

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139446

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870379/https://www.nutritionnowcounseling.com/favorites/2019/10/4/coq10-supplementation-for-fertilityEgg

Relaterte innlegg