Akupunktur bedre søvn

Rundt 10 % av befolkningen lider av kronisk søvnmangel. Mange benytter seg av akupunktur for søvn

Akupunktur og søvn
Av Kristine Finkenhagen

Søvn, akupunktur og søvnforstyrrelser

AJK klinikken møter mange pasienter i ulike faser i livet hvor man får lite søvn. Søvn er et tema under akupunktur konsultasjonen og inngår alltid i helse, da søvnen forteller akupunktøren mye.

Søvn er alltid et sentralt tema selv om du som pasient skulle komme inn med muskel og skjellet plager, andre plager eller fertilitet.

Les mer om akupunktur og muskel og skjelettplager

Les mer om akupunktur og nakkeplager

Les mer om skulderplager og akupunktur

Søvn, velvære og helse

Vi er helt avhengig av søvn for å fungere normalt. Det er under søvn reparasjon og restaurering av kroppen skjer. Dårlig søvn har derfor konsekvenser for nervesystemet, imunsystemet og muskel-og skjelettsystemet.

Dersom man ikke får nok søvn, kan dette gå på bekostning av reparasjon av skader, sårtilheling og ulike kognitive funksjoner som hukommelse. En god søvn er derfor viktig for at du skal kunne føle velvære, takle smerter og mestre ditt toleransevindu ved ulike belastninger.

Studier av hjernen har sett at enkelte akupunkturpunkter kan stimulere deler av hjernen, slik at følsomhet for stress og smerte reduseres og fremmer søvn.

Søvn og REM søvn

Søvnen har sykluser som går fra 90- 110 minutter. Syklusene består av forskjellige faser, der alle har sine funksjoner. Den mest kjente er REM- søvn ( rapid eye-movement). Under REM- søvn har hjernen høy hjerneaktivitet i form av drømmer. En optimal hvile under søvn, er man avhengig av et visst antall søvnsykluser. Det er derfor anbefalt å sove mellom 7-9 timer hver natt.

Les mer om dine tanker kan påvirke din helse 

Les mer om når bekymringen og angsten tar over

Søvnforstyrrelser inkluderer

  • innsovningsvansker,
  • lett oppvåkning fra søvnen eller
  • tidlig oppvåkning om morgenen.

Hvordan foregår akupunkturkonsultasjonen

Under akupunktur konsultasjonen diagnostiserer vi din søvn eventuell søvnproblematikk. Vi undersøker om du våkner i løpet av natten, om du har vanskeligheter med å falle i søvn, eller om du våkner for tidlig. Vi ser også om du har stilstedeværelse av drømmer.

I tillegg til dette, vil akupunktøren spørre om resten av kroppens helsetilstand. Eksempler dette er ditt energinivå, stress, øresus, hodepine, fordøyelsesplager. Dette er indikatorer for akupunktøren som forteller mye om hvordan kroppen din har det.

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg