Akupunktur og nakkeplager

Av Kristine Finkenhagen

Nakke plager er en av de vanligste årsakene hvor pasienter oppsøker akupunktur.  Stiv nakke og spente muskler kan være årsak til nakkeplager, som igjen skyldes muskelforkortninger som kan ha sitt opphav i stress. Nakkeplager kan gi spenningshodepine som kommer blant annet av stress. Det er også en sammenheng mellom nakke og  skulderplager.

Hva skjer på klinikken

Ved din førstegangs konsultasjon blir det foretatt en funksjonstest, med trykktest på de ømme punktene.  Deretter gjennomgang av din sykehistorikk og konsultasjon ut ifra kinesisk medisinsk perspektiv. Det vil bli satt punkter etter hvilke funn, samt konsultasjon av de ulike musklene som gir dårlig fleksibilitet og rotasjon av nakken.

På klinikken ser vi på helheten, det betyr at vi ser ikke bare på muskel og skjelettplagen men også underliggende faktorer. En behandling bestående av tradisjonell kinesisk akupunktur (klassisk akupunktur) for å skape balanse, roe ned stress og løsne opp i stagnasjoner i meridianene. Deretter anvendes IMS der det i følge vestlig medisinsk akupunktur teori benyttes for å løsne stresset som sitter i muskulaturen  og i muskelfestene, i de såkalte triggerpunktene. Forkortet muskulatur kan være et resultat av smerter, fysisk og psykisk stress over lengre tid.

  • Hensikten vil ved IMS- nålingen er å fjerne irritasjonen som sitter langs ryggraden,
  • Ha som hensikt å redusere smertene som gir lokale, utstrålende smerte eller brennende sensasjon av verkende smerte.
  • Hensikten er at IMS og triggerpunkt er å redusere muskelforkortningen som kan presse og skape irritasjoner på nerven og samt skape lokale og utstrålende smerter.

Du vil samtidig få behandling i korsryggen. Nakkeplager sees i sammenheng mellom svak korsrygg ,eller eventuelle korsryggs-plager.

Vi har lang erfaring med akupunktur ved nakkeplager

Erfaringene tilsier en mer bevegelig nakke, mindre spenningshodepine, mer energi.  I en akutt fase kan antall behandlinger variere fra 3-6 behandlinger, dersom du har hatt plager i mer enn 3 måneder anbefales 6 behandlinger med videre oppfølgende behandling.

Valg av akupunktur

Selv om akupunktur har fått en godkjent bachelorgrad, er ikke «Akupunktør» noen beskyttet tittel. Myndighetene har godkjent utdanningen, men det er kun en skole i Norge som har bachelorgrad innen akupunktur. Siden myndighetene har godkjent utdanningen, for du bedre trygghet.

Akupunktur er idag ingen beskyttet tittel

Siden «akupunktør » ikke er noen beskyttet tittel, gir dette store utfordringer både for pasienten men også for yrkesgruppen. En klassisk akupunktør anvender  den opprinnelige akupunktur som er basert på tradisjonell kinesisk medisin og teori. En klassisk akupunktur kombinerer tradisjonell akupunktur sammen med vestlig medisinsk akupunktur. Den sist nevnte er en akupunkturform som er basert forsknigsbaserte akupunkturpunkter utifra et nevrologisk perspektiv (IMS) .

En kvalifisert klassisk akupunktør innehar bachelor eller er medlem av akupunkturforeningen. Akupunktøren kan ha 15 studiepoeng innen IMS og triggerpunktbehandling i videre utdanning ( Dette tilsvarer 1 års studium ). En klassisk akupunktør anvender begge formene i klinisk praksis med kvalifikasjoner til å håndtere begge akupunkturformene, samt håndtere nåleverktøyet utifra tradisjonell kinesisk teori. OBS! Idag finner du aktører som promoterer og selger kurs innen triggerpunktbehandling og IMS kurs basert på 16 timers kurs med nålebehandling.

Andre yrkesgrupper som kan anvende nåler

Det er flere aktører og yrkesgrupper som anvender nåler i sin klinisk praksis. En » klassisk akupunktør » er en som setter nåler både med og uten elektroakupunktur på flere steder på kroppen, øret og hode (skalleakupunktur).  Andre yrkesgrupper som anvender nåler i klinisk praksis kan være fysioterapauter, kiropraktorer og naprapater. Disse yrkesgruppene er ikke «klassiske akupunktører» og innehar ikke kompetanse innen tradisjonell kinesisk medisin, men anvender kun triggerpunkt behandling. Metoden springer utifra den klassiske akupunkturen. Vi opplever at det er mange som syntes det er forrvirrende for pasienter å vite hvem som er akupunktører og hvilke som anvender akupunktur.

Sjekk derfor om akupunktøren har bachelor i akupunktur eller er medlem av akupunkturforeningen med 15 studiepoeng videre utdannelse innen muskel og skjelett.

Er du redd nåler? kan du bestille time hos vår naprapat og akupunktør Anne Willassen

Terapautene hos AJK klinikken

Kristine FInkenhagen akupunktør med videre utdanning innen muskel og skjelett

Anne Willassen akupunktør og naprapat

Gaute Mehl akupunktør og fysioterapaut

Ved spørsmål eller ønske om å booke time, kontakt oss på 22 200 100

Det er også anledning å booke time online på AJK.no sine nettsider

Vi har også avdeling i Oslo og i Porsgrunn

  1. The Gunn Approach to the treatment of chronic pain. Intramuscular Stimulation for Myofascil Pain of Radiculopathic Origin. 1996

Relaterte innlegg