Trening

Trening og fertilitet

Mens moderat trening har mange gunstige virkninger blandt annet på stress og for å forberede kroppen for et sunt svangerskap, så viser nyere forskning nå at hardtrening svekker fruktbarheten.

Vi får ofte spørsmål fra kvinner som forsøker å bli gravide om hva som er passe trening. Vi foreslår at det er godt nok å opprettholde et normalt nivå av fysisk form. Treningen skal ikke være fullstendig utmattende og drenerende.

Stipendiat Sigridur Lara Gudmundsdottir uttaler til forskning.no at ”Blant kvinnene fant vi to grupper som opplevde økt risiko for infertilitet. Det var de som trente nesten hver dag. Og det var de som trente til de ble helt utmattet. Gjorde de begge deler, var risikoen aller størst”.

Teoriene til forskerene er at trening på et høgt nivå er såpass energikrevende at det i kortere perioder oppstår energimangel. ”Kroppen har rett og slett ikke energi nok til å vedlikeholde alle de nødvendige hormonelle mekanismene for befruktning”

Dette stemmer godt overens med hvordan Tradisjonell Kinesisk Medisin ser på effektene av for mye trening.
Qi som sirkulerer i kroppen har til oppgave å varme, bevege og transformere.
Man trenger tilstrekkelig Qi/ Eneregi når man prøver å bli gravid.
Intens fysisk aktivitet på et høgt nivå, vil kunne tappe en persons Qi. Men på den andre siden kan moderat trening hjelpe å bygge opp Qi. Så nøkkelen er moderasjon.

Dette støttes også i tidligere forskning som har vist at moderat fysisk aktivitet gir kvinner bedre insulin funksjon og forbedret hormonell profil.
Les artikkelen under forskning.no.