Tips

11 ting mannen kan gjøre for økt fertilitet

Årsaker til ufrivillig barnløshet ligger hos mannen i ca 1/3 av tilfellene.
Nedsatt fruktbarhet hos mannen kan ha mange årsaker som er viktig å undersøke. Men det er også endel ting du kan forsøke selv. Her følger noen generelle tips.
Den gode nyheten er at det tar ca 72 dager å produsere spermier og hvordan du lever i den perioden kan påvirke resultatet. Så hvorfor ikke prøve om noen endringer gjør en forskjell?

Les også det psykososiale aspektet ved mannlig infertilitet

Her følger noen tips:

1. Hold sædcellene kjølige. Unngå for mange varme bad eller trange underbukser. Forsiktig med laptop på fanget og mobil i lomma.

2. Kom i form ! Prøv å finne en treningsform som kan passe med livet ellers og som du/dere trives med. Les blogginnlegget «You got to move it move it!» her.

3. Dropp junk food (spesielt transfett) og spis sunn mat med masse frukt og grønnsaker. Valnøtter om du tåler det.

4. Unngå fartlige kjemikalier. Dropp plastikkflasker som inneholder BPA. Sperm antall har blitt redusert de siste år i følge denne artikkelen i BBC
toksiner og kjemikalier kan ha spilt en rolle

5. Velg økologisk når du kan

6. Dropp dårlige vaner som røyking, reduser alkohol og kaffe. Røyking skader sperm DNA og kan gi økt fare for abort. Trenger du hjelp til å bli kvitt dårlige vaner, så spør oss om hjelp.

7. Gå ned i vekt om du trenger det. Å være overvektig kan affisere sperm antall og motilitet
Ta kontakt dersom du trenger hjelp med å tape vekt.

8. Sørg for å få nok søvn og stress ned. Stress er en kjent risikofaktor i forhold til fertilitet. Akupunktur kan være til hjelp.

9. Forsøk akupunktur for å se om det kan hjelpe.

10. Gå utendørs og nyt solen – det hjelper på testosteron nivåene.

11. Tilskudd: et sunnt kosthold er viktigst, men suppler med antioksidanter og vitaminer om det trengs. Spør oss om hvilke du bør ta.
Hvetegress eller ”greens” er for mange en lettvint måte å få i seg grønnsaker på.
Aktuelle vitaminer og mineraler kan være: Sink, selen, vitamin C,E, betakaroten, B12, folsyre. Aminosyren Arginine (ikke ved herpesvirus), essensielle fettsyrer, Q10,

Ikke følg punktene slavisk, det kan medføre mer stress. Men gjør endringer gradvis. Rådfør deg med lege eller terapeut. Husk at det tar 3 måneder å produsere spermier, så endringene kommer først da.
Ellers ta det med ro, nyt livet og kjærligheten.