Livstil og fertilitet

Hva kan du selv gjøre for økt fertilitet.

Her finner du noen små og større tips som kanskje kan være til nytte.

Diett og kosttilskudd
I følge kinesisk medisin, som akupunktur er en del av, er hvordan og hva vi spiser veldig viktig. Regelmessige måltider, ro rundt måltidene og et sunt og variert kosthold er viktig. Spis en balansert diett. Ikke velg ekstreme dietter av noe slag. Spis mye fiber og drikk nok vann (helst ikke kaldt, romtemperert er det beste). Spis så mye organisk som du kan. Spis mye grønnsaker, men helst ikke for mye rå matvarer (bruk gjerne lett dampede grønnsaker).

Vitamin og mineraltilskudd
Kvinner: multivitaminer, folinsyre, omega 3,
Menn: multivitaminer, Zink, omega 3,
Overnevnte er bare et eksempel, det beste er å individuelt tilpasse tilskuddene

Livsstil

  • Arbeide for mye over lang tid, kan tappe kroppen.
  • Få nok søvn.
  • Fysisk aktivitet/trening. Her anbefaler jeg deg å gjøre det du trives best med. Trenger du hjelp til komme i gang kontakt www.smarttrening.no
  • Slutt å røyke reduser alkoholforbruket.

Kaffe
Redusere inntaket av kaffe. Drikk grønn te.

Vekt
Både overvekt og undervekt minsker sjansene for å bli gravide. Dersom dette er vanskelig å ta tak i på egenhånd, så ta kontakt. Her er grunnene ulike og dermed vil det kreve ulike tiltak som vi finner ut av sammen.

Avspenning, meditasjon og stressmestring.
Regelmessig bruk av avspenning og eller meditasjonsteknikker er en fin måte for noen, mens andre oppnår bedre samme resultat ved å gå tur i naturen osv.

Dersom dere har prøvd å bli gravide lenge, er det lurt å kontakte din fastlege for en utredning. Behandling her kan foregå parallelt.