Barseltiden

Sliter du med plager etter at du fødte?

 

Barseltiden

Til barseltiden regnes de 6 første ukene etter fødsel. Det er i denne tiden kroppen skal tilbakedanne seg etter fødselen. Fra gammelt av var det vanlig å hvile i ukevis. Den nybakte mor ble liggende i sengen med barnet, mens familien og andre nære puslet rundt mor og barn. Det er ikke mange i dagens samfunn som har storfamilien i sin umiddelbare nærhet og det forventes at man skal være på bena igjen på rekordtid.
Det er viktig å ha god tid i denne perioden, til å bli kjent med barnet, komme seg etter fødselen og la barnet langsomt bli vant til livet utenfor livmoren. Som førstegangs foreldre, er det mange spørsmål som kan dukke opp, den nye situasjonen å ha blitt en familie kan føles vanskelig noen ganger.

Akupunktur i barseltiden

Mange kvinner som har født kan oppleve at en del plager de hadde før graviditeten kommer tilbake eller forsterker seg etter fødsel, så som hodepine, søvnproblemer, astma/allergier, hudproblemer m.m. Behandlinger kan gis forebyggende eller ved akutte tilfeller.

Andre ting som kvinner oppsøker oss for i barseltiden er : Hemoroider, vonde sting, arr, lite energi, angst, depresjoner.

Akupunktur ved smerter i underlivet

Det er vanlig å ha noe smerter nedentil den første uken etter fødsel. Er du klippet, vil du kanskje kjenne det litt lengre. Denne smerten skal imidlertid gi seg dag for dag etterpå. Akupunktur kan forsøkes for å bedre sår tilheling og sirkulasjon til området. Har du hatt keisersnitt, kan akupunktur benyttes for sår/arr også.

Slitenhet

Dersom du har du hatt en lang og krevende fødsel, har du forbrukt mye av din energi og behøver hvile, omsorg og næringsrik mat. Noen ganger kan det ta litt tid for kroppen å restituere seg. Ved store blodtap tar det enda lengre tid å komme seg, mange velger å benytte seg av akupunktur samt endre sine kostvaner, dette kan være en god hjelp for mange.

Akupunktur ved ammeproblemer

Ofte er det bare en tilvenning for mor og barn det å amme. De fleste trøbler litt i begynnelsen, før det går seg til. For noen er det store problemer av forskjellig art over lengre tid og man behøver støtte for å ta avgjørelsen på hva som er best for seg og barnet.
En del problemer knyttet til det å amme kan være
Treg utdrivningsrefleks, tette melkeganger, for lite melk, for mye melk. Ved hyppige brystbetennelser kan akupunktur hjelpe ved å understøtte immunsystemet, kanskje sammen med annen behandling. Mange kvinner med ammeproblemer velger å benytte seg av akupunktur.

Søvnproblemer

Det er vanlig å få mindre søvn når man har en baby. Det kan i mange tilfeller være en kunst å få til det med søvn og hvile. Et godt råd i barseltiden er å sove når barnet sover. Skru ned tempoet, ikke ha så utrolig mye på programmet.Men etter hvert vil man jo ha et voksenliv og være sosial, allikevel må man sørge for å få søvn for å kunne fungere optimalt.
Plages du med å ha vanskeligheter med å sovne inn? Er det det at du sover så lett og våkner mange ganger? Akupunktøren vil spørre deg slike spørsmål, for å finne ut hva akkurat du sliter med og behandler utifra dette.

Lett tristhet

Noen opplever dette. Det er viktig å si det til noen hvis du bare er lei deg hele tiden og ikke kan føle så mye glede over tilværelsen. Husk at en viss grad av nedstemthet og barseltårer er normalt, både kvinnen og mannen kan oppleve dette. Men denne nedstemtheten skal avløses av en lykkefølelse og kjærlighet og barseltårene skal like lett forsvinne som de oppstod.

Søk hjelp på helsestasjonen eller hos fastlegen din, hvis du tror du er deprimert og ikke har det bra. Opplever du deg trist og nedfor! Oppsøk din fastlege for konsultasjon!

Har du andre plager spørsmål til oss?
Ring og snakk med oss eller send en mail.

Du er varmt velkommen!

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.