Kan akupunktur hjelpe ved IVF?

Energitilførsel er viktig ved eggcellenes kapasitet til å utvikle embryoene de første dagene ved celle utviklingen. Akupunktur har som hensikt å øke blodgjennomstrømning til eggstokkene for å øke blod og energitilførselen til eggstokkene.

 Akupunktur under IVF?

Skrevet av akupunktør Kristine Finkenhagen

Mange av våre pasienter velger å benytte seg av akupunktur under sitt IVF- forsøk, og vi for ofte spørsmål om akupunktur kan hjelpe ved IVF- forsøket. I kinesisk medisinsk og evedens teori kan akupunktur gjøre eggstokkene mer mottakelig for IVF- medikamentene ved å øke blodgjennomstrømningen til eggstokkene. Dette gjøres ved at akupunktøren setter punkter som har nerverelasjon til livmoren og eggstokkene.

Hensikten vil være å ;

  • styrke relasjonen mellom hormonsenteret og kjønnsorganene.
  • akupunktur kan oppleves som avslappende og beroligende under prosessen.
  • akupunktørens rolle er å ta vare på deg under IVF- prosessen.

Hvorfor skal jeg starte med akupunktur før IVF forsøket?

Om du skal inn i et nytt forsøk, eller har hatt mislykkede forsøk bak deg, har fertilitet akupunktøren som hensikt å støtte der du er i din syklus. Nettopp for å optimalisere din syklus.

Viktige indikasjoner som gir grunnlag for behandlingen er;

Annen informasjon fra tidligere forsøk;

  • din respons på medikamentene
  • din utviklingen av livmorslimhinnen
  • embryo- utvikling, den første fødsel
  • om du har vært tidligere gravid
  • om du har flere mislykkede forsøk og aborter bak deg

Informasjon om tidligere IVF- protokoller og syklus

Det vil være hensiktsmessig å informere om hvilke protokoll du har hatt og hvilke du skal inn i. Ved å starte i forkant av forsøket, vi hensikten være å optimalisere din nærende syklus , der fokuset vil være å regulere dine FSH verdier.

( OBS! Det er ikke alle akupunktører som har kunnskap innen fertilitet, sørg for at akupunktøren har kjennskap til behandling ved IVF ).

I teorien skal akupunktur kunne gjøre deg bedre forberedt til ditt IVF-forsøk, der hensikten er å i følge kinesisk medisinsk teori å gjøre eggstokkene mottakelig for medikamentene. Med mer blodgjennomstrømning til eggstokkene, skal dette i teorien styrke hormonsenteret (HPO-akse),samt tilføre eggene mer næring, oksygen og hormoner.

Andre indikasjoner som kan være gunstig å fortelle din akupunktør er dine verdier på AMH og FSH. Dersom du ikke vet dine verdier, frykt ikke! Det er ikke krise om du ikke vet dette.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Hvordan foregår akupunktur behandlingen når jeg er under IVF- behandling

Uansett om du er på nesespray eller sprøyter, går på en kort eller lang protokoll eller skal inn i fryseforsøk, sørg for at akupunktøren innehar kompitansen. Når du går på nesespray er hensikten å ikke stimulere eggstokker, men som nevnt å kontrollere din FSH ( kjønnshormonet som stimulerer folliklene til eggløsning ).

Enkelte fertilitetsklinikker velger å kontrollere din FSH ved å sette deg på p-piller først. Meningen under nedreguleringen er at eggstokkene skal hvile, dette skal akupunktøren vite.

Akupunktur under stimulering

Under stimuleringsfasen, anvendes akupunkturpunkter som har nerverelasjon til eggstokkene, dette vil i teorien kunne sende signaler og øke blodgjennomstrømning til eggstokker. Akupunkturbehandlingen skal støtte stimuleringenfasen under sprøyte perioden.

Innen evedens akupunktur teori skal dette øke blodgjennomstrømning og signalene til eggstokkene, men også livmoren. Økt blodgjennomstrømning gir også mer energi tilførsel til eggene, økt energitilførsel er viktig med tanke på hvordan embryoene utvikles. Hvordan embryoene utvikles forteller oss mye om hvor mye energi hvert egg har.

Viktigheten av energitilførsel til eggene

Energitilførselen er viktig ved eggcellenes kapasitet til å utvikle embryoene de første dagene ved celle utviklingen. Dersom eggene har fått lite energi  kan eggene få mindre vitalitet, dette kan føre til at eggene ikke fortsetter å utvikle seg.

Ved å øke blodgjennomstrømningen og signalene til eggstokkene skal dette hypotetisk regulere kjønnshormonene fordelaktig, ved å støtte og styrke relasjonen mellom hormonsenteret og eggstokkene. Samt redusere stresset og bivirkningen ved IVF- medikamentene.

Under stress nedprioriteres blodsirkulasjonen til kjønnsorganene, da overlevelses- systemet tar over for å prioritere sirukasjon til de vitale organer. På grunn av dette systemet, kan det hypotetisk være hensiktsmessig å øke blodgjennomstrømningen til eggstokker og livmor.

Les mer om akupunktur på egginnsettingsdagen

Les mer om festebehandlingen etter egginnsettingen » embryo hatching»

Les mer ofte stilte spørsmål

Les mer om mat for bedre fertilitet

OBS! velg alltid en klassisk akupunktør som er medlem av Akupunkturforeningen eller innehar bachelorgrad i akupunktur. Idag stilles det ingen krav for å være akupunktør, tiltross for at det er en godkjent offentlig bachelorgrad.  En klassisk akupunktør anvender nåler på kroppen, inkludert hodet ( skalle akupunktur ) og i øret (øreakupunktur).

Andre terapauter som anvender øreakupunktur er heilpraktikere og homeopater.  I dag anvender kiropraktorer og fysioterapauter nåler i form av triggerpunkt behandling. De nevnte yrkesgruppene er ikke klassiske akupunktører!

Ring oss for en uforpliktende samtale, eller bestill time

Ring nå

Velg en «trygg» akupunktør, for din sikkerhet! 

Velkommen til oss

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

Relaterte sider