Kan akupunktur hjelpe ved IVF?

Akupunktur under IVF har som hensikt å øke blodgjennomstrømning til eggstokkene for å øke blod-og energitilførselen til eggstokkene. Vi tilbyr akupunktur i Oslo, Porsgrunn, og Tronheim.

 Akupunktur under IVF

Akupunktur i Porsgrunn
Av Kristine Finkenhagen

Mange av våre pasienter velger å benytte seg av akupunktur under sitt IVF- forsøk.  Vi får derfor ofte spørsmål om akupunktur kan hjelpe ved IVF- forsøket.

I kinesisk medisinsk og forskningsbasert teori kan det se ut til at akupunktur kan gjøre eggstokkene mottakelig for IVF- medikamentene ved å øke blodgjennomstrømningen til eggstokkene.

Professor Elisabeth Stener- Viktorin ved Sahlgrenska Universitetsykehus- Gøteborg har rapportert at enkelte akupunkturpunkter kan se ut til å kunne øke blodgjennomstrømningen til livmorarterien.

For å øke blodgjennomstrømningen anvender akupunktøren punkter som har samme nerverelasjon til kjønnsorganer. Flere studier har vist at enkelte akupunkturpunkter kan se ut til å øke antall graviditeter, men konkluderer samtidig at det trengs mer forskning på dette området.

Hensikten med akupunktur under IVF vil være å ;

 • styrke relasjonen mellom hormonsenteret og kjønnsorganene (HPO- aksen)
 • regulere hormonene til fordel for IVF- medikamentene
 • øke blodgjennomstrømningen til genitalia hos både kvinnen og mannen
 • akupunktur kan oppleves som avslappende og beroligende under prosessen.
 • akupunktørens rolle er å ta vare på deg under IVF- prosessen.

Hvorfor skal jeg starte med akupunktur før IVF forsøket?

Om du skal inn i et nytt forsøk, eller har hatt mislykkede forsøk bak deg anbefales det akupunktur i forkant av IVF- forsøket. Fertilitetakupunktøren har som hensikt å støtte din syklus, for å optimalisere din eggløsning, og lutealfase. I teorien vil en optimalisert syklus være hensiktmessig når du skal inn i IVF forsøket. Fokuset vil også være å regulere dine FSH verdier.

Vi har samarbied med ExSeedhealth. Kjøp hjemmetesten for mannen som er omtalt i BBC World, Sky News, CNN, Forbes og Financial Times. Ta testen hjemme i naturlige omgivelser. Testen er CE- sertifisert etter EUs gjeldende direktiver, og følger standarder gjennom Verdens Helseorganisasjon (WHO. Du får en PDF-fil som du kan ta med testen til din fertilitetspesialist.  

Viktige indikasjoner som gir grunnlag for behandlingen er;

Annen informasjon fra tidligere forsøk;

 • din respons på medikamentene
 • tidligere behandlingsregimer
 • din utviklingen av livmorslimhinnen
 • embryo- utvikling, den første fødsel
 • om du har vært tidligere gravid
 • om du har flere mislykkede forsøk og aborter bak deg
 • alder og hormonverdier

Informasjon om tidligere IVF- protokoller og syklus

Det vil være hensiktsmessig å informere om hvilke protokoll du har hatt, og hvilke behandlingsregime du skal inn i. Andre indikasjoner som kan være gunstig å fortelle din akupunktør om dine AMH, FSH og prolatinverdier. Dersom du ikke vet dine verdier, frykt ikke. Det er ikke krise om du ikke vet dette.

I teorien skal akupunktur kunne gjøre kroppen bedre forberedt til ditt IVF -forsøk. Der hensikten vil være i følge kinesisk og forskningsbasert teori å gjøre eggstokkene mottakelig for IVF- medikamentene.

Med mer blodgjennomstrømning til eggstokkene/ kjønnsorganer, vil eggene få mer tilgang til

 • næring
 • oksygen
 • antioksidanter
 • hormoner

( OBS! Det er ikke alle akupunktører som har kunnskap innen fertilitet, sørg for at akupunktøren har kjennskap til behandling ved IVF ).

Ønsker du å bestille en time i Oslo?

Bestill nå

Ønsker du time hos Kristine Finkenhagen i Porsgrunn

Ring nå

Hvordan foregår akupunktur behandlingen når jeg er under IVF- behandling

Om du er på nesespray eller sprøyter, har en kort eller lang protokoll eller skal inn i fryseforsøk, sørg for at akupunktøren innehar kompitansen ved IVF. Når du går på nesespray er hensikten å ikke stimulere eggstokker, men som nevnt å kontrollere din FSH ( kjønnshormonet som stimulerer folliklene til eggløsning ).

Enkelte fertilitetsklinikker velger å kontrollere din FSH ved å sette deg på p-piller først, istedetfor nesespray. Hensikten ved nedreguleringen er at eggstokkene skal hvile, og dette skal blant annet akupunktøren vite.

Akupunktur under stimulering

Under stimuleringsfasen anvendes akupunkturpunkter som har nerverelasjon til eggstokkene, dette vil i teorien kunne sende signaler og øke blodgjennomstrømning og signalene til eggstokkene, men også livmoren.

Ved økt blodgjennomstrømning får eggene økt energitilførsel. Økt energitilførsel kan se ut til å være viktig med tanke på hvordan embryoene utvikles. Utviklingen og responsen kan fortelle oss hvor mye energi hvert egg har. Vi gir deg teknikker til å regulere kroppens iboende stressrespons.

Les : er det samspill mellom hva du tror og hva du føler rundt det å bli gravid?

Les: stress og hormonbalansen

Viktigheten av energitilførsel til eggene

Energitilførselen er viktig ved eggcellenes kapasitet til å utvikle embryoene de første dagene ved celle utviklingen. Dersom eggene har fått lite energi kan eggene få mindre vitalitet, noe som kan føre til at eggene ikke fortsetter å utvikle seg.

En enkeltstudie gjort av Professor Margarelli anvendte de samme punktene fra studien gjort ved Shalgrenska Universitetsykehus. Margarelliprotokollen rapporterte at enkelte akupunktur punkter kunne se ut til å øke blodgjennomstrømningen i livmorsarterien.

Forskerne observerte samtidig at punktene kunne se ut til å regulere hormonene fordelsaktig under IVF- behandlingen. Studien rapporterte også flere svangerskap, men etterlyser flere studier ved denne protokollen. Det ble også obserterte at kvinnene som fikk akupunktur virket tilsynelatende beroligende etter behandling.

Les mer om hvordan håndtere negative tankemønstre rundt det å ikke bli gravid

Les mer hvordan er din innstilling til livets forandring?

Les mer hvorfor er endring så vanskelig?

Les mer hvordan forholde seg til usikkerheten rundt det å ikke bli gravid?

Stress og nedprioritering av blodsirkulasjon til kjønnsorganer

Under stress nedprioriteres blodsirkulasjonen til kjønnsorganene.  Stress får kroppens iboende overlevelses- system til å overta prioriteringen av blodsirkulasjon til de ulike vitale organene. På grunn av dette systemet, kan det hypotetisk være hensiktsmessig å øke blodgjennomstrømningen til eggstokker og livmor.

Les mer:» hvorfor fester ikke egget seg, tiltross for toppkvalitet?

Les mer om akupunktur på egginnsettingsdagen

Les mer om festebehandlingen etter egginnsettingen » embryo hatching»

Les mer ofte stilte spørsmål

Les mer om mat for bedre fertilitet

OBS! velg alltid en klassisk akupunktør som er medlem av Akupunkturforeningen eller innehar bachelorgrad i akupunktur. Idag stilles det ingen krav for å være akupunktør, tiltross for at det er en godkjent offentlig bachelorgrad.  En klassisk akupunktør anvender nåler på kroppen, inkludert hodet ( skalle akupunktur ) og i øret (øreakupunktur).

Andre terapauter som anvender øreakupunktur er  homeopater.  I dag anvender kiropraktorer og fysioterapauter nåler i form av triggerpunkt behandling. De nevnte yrkesgruppene er ikke klassiske akupunktører!

Ring oss for en uforpliktende samtale, eller bestill time

Ring nå

Velg en «trygg» akupunktør, for din sikkerhet!

Ønsker du å bestille time hos Tone ?

Bestill nå

Velkommen til oss

Kontaktsskjema

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

 

Relaterte sider