Hvordan kan stress påvirke fertiliteten

Stresshormonet kortisol kan bidra til at blodårene til livmoren trekker seg sammen, men også at blodtilførselen føres vekk fra "ikke viktige organer" som eggstokker, livmor, testikler.

Er du bekymret over å ikke bli gravid

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Vi mennesker har lett for å tenke at det å bli gravid er en selvfølge. Kvinner og menn i riktig alder får ofte spørsmål om det ikke nå er på tide å sette i gang med å få barn. Vi tenker ikke nødvendigvis på at det ikke er en selvfølge for alle. At noen ganger er ikke barnløshet et bevisst valg. Noen ganger går ikke alt som det skal. Og av og til kan man trenge hjelp.

Det er ofte en tung og vanskelig prossess man må gjennom både fysisk og følelsesmessig. Om årsaken til vanskelighetene eller infertiliteten er fysiske tilstander som eksempelvis Endometrise, PCOS, andre kan også ha fått diagnosen uforklarlig infertilitet. Vanskelige tanker og følelser kommer som for mange ofte snikende. Og desverre kan prossessen oppleves som en ensom og emosjonelt stressende.

Dette kan utvikle seg til kronisk stress. Det vil si en langvarig aktivering av kroppens  «flukt og kampresponsen», ved at man daglig utsettes for tanker og situasjoner som fører til frustrasjon, bekymringer eller skuffelser.

Dette systemet kan aktivere hormoner som adrenalin og kortisol, gjennom aktivering av det sympatiske nervesystem og det endokrine system – man opplever opphisselse og stress. 1)

Les mer hvordan høye nivåer av kortisol kan påvirke fertiliteten negativt»

Det kan være traumatisk og vondt å stresse rundt å bli gravid. Og kanskje kan du ha erfaring med avbrutt svangerskap fra før, og dermed blir det ekstra vanskelig. Når kroppen har vært igjennom eller fremdeles er i en slik situasjon, vil det ofte ta litt tid før kroppen finner tilbake til den naturlige balansen og roen.

Når stresssituasjonen er vedvarende og pågående ( går det denne gangen!) Kan kroppen ha godt av litt ekstra hjelp og støtte. Mange velger å benytte seg av akupunktur for å roe ned og gjøre ulike tiltak for å øke sjansen for å bli gravid.

Dine hormonelle systemer aktiveres under stress

Konseptet av stress i Vesten kan sees forholdet til motivasjon og arbeidsbelastning, og psykologisk og psykologisk faktorer. Det ville være lett å si at den generelle forståelsen av stress, er at en person til enhver tid har mer å håndtere enn de kan håndtere komfortabelt.

Hormon systemer er særlig følsomme for psykologisk stress. Det gjelder i hjernen og i binyrene. Kortisol skilles ut ved økt HPA-aktivitet og regulerer en lang rekke prosesser i kroppen (fysiologiske prosesser). Stresshormoner, frigjøres som en respons på aktivering og derfor påvirker hjerte, blodårer, lunger, lever, skjelett muskulatur og immunsystemet.

Langvarig eller gjentatt aktivering stress systemet ( SAM- og HPA ) kan blande seg inn i kontrollen av andre fysiologiske systemer, noe som øker risikoen for fysiske og psykiatriske forstyrrelser. 3

Kroppen er i beredskap under stress!

Når reaksjonen virker som den skal, øker pulsen og vi puster raskere. Stresshormonet kortisol frigjør glukose i muskulaturen og i leveren, og blodårene trekker seg sammen og blodtilførselen føres vekk fra ikke viktige organer som eggstokker, livmor , testikler og fordøyelsesorganer 2) Dette er vel og bra i en enkeltstående og akutt situasjon.

Problemene og bekymringene vi mennesker har i dagens samfunn er sjeldent enkeltsituasjoner. Dessverre er det ofte vedvarende press og stressituasjoner og fordøyelsessystemet blir satt på vent noe som hindrer næringsopptaket og dermed også hvordan vi føler oss psykisk og fysisk.

Forhøyede nivåer av stresshormonet kortisol kan påvirke fertiliteten

Vedvarende forhøyede nivåer av kortisol kan ses i sammenheng ved stress og fertilitet,som kan gi hormonelle ubalanser. Ved kroniske høye nivåer av stress hormonet kortisol, kan dette i noen tilfeller føre til at fruktbarheten faller, dette kan igjen påvirke hele ditt fruktbarhet system.

Prolaktiv er annet stresshormon som kan påvirke fruktbarheten, dersom du har forhøyet prolaktin kan stress hormonet hemme FSH- hormonet som stimulerer til eggene.

Les mer om hvordan FSH og stress kan påvirke fruktbarheten

Forhøyede nivåer av stress hormonet prolaktin kan gi;

  • dysregulere eggløsningen
  • uteblitt menstruasjon
  • en dysregulering av eggløsningen kan påvirke immunsystemet
  • dysreguleringen kan påvirke implantasjonen ( embryoet fester seg til livmorslimhinnen ).

Hvem har vel ikke hørt om dem som prøvde å bli gravide over flere år. Tilslutt valgte dem å adoptere og ble gravide naturlig tiltros for alle assistert forsøk!

Les også om akupunktur ved eggløsningen

Stress kan påvirke livmoren og egglederne

Forhøyede nivåer av kortisol kan påvirke livmoren og egglederne. Årsaken skyldes at binyrene tenger progesteron for å produsere kortisol. Dette fører til at progesteronet ditt kan bli brukt til å lage stresshormoner, i motsetning til å støtte et svangerskap. Når kortisol øker, kan dette derfor påvirke dine progesteron nivåer. PMS og nattesvette i lutealfasen kan være indikatorer på at du kan mange progesteron.

Dette kan også i noen tilfeller ha en innvirkning på utviklingen av det gule legemet og livmorslimhinnens overfalte (reseptorene). Dermed kan dette gi en defekt lutealfase.

Les også Lave nivåer av progesteron og ufrivillig barnløshet

Les også symptomer på lave nivåer av progesteron

Har du prøvd å bli gravid over en lengere tid, kan man med dette se en sammenheng mellom kronisk stress og det å ikke bli gravid. Men på den andre siden er dette et tema som er kontroversielt innen reproduktiv medisin.

Kontakt din lege eller gynekolog dersom du har lange sykluser, eller mistenker at du ikke har eggløsning. Opplever du å ha spotting flere dager midt i syklusen, må du kontakte lege. Dette kan blant annet indikere at du kan ha lave nivåer av progesteron.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Akupunktur ved stress

Mange kvinner og par velger å benytte seg av akupunktur for å roe ned både under IVF- programmet, men også i naturlig fertilitet.

Les også Kan stress påvirke min fertilitet?

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
  1. Kim SYH and Holloway RG (2003) Burdens and benefits of placebo in antidepressant clinical trials: a decisision during pregnancy. Journal of affective disorders , 83, 90-95
  2. Manber R, Schnyer RN, Allen JJB, Rush AJ and Blasey CM ( 2004)
  3. https://nhi.no/psykisk-helse/psykiske-lidelser/stress-og-sykdom/?page=2
  4. http://forskning.no/2014/11/hvorfor-kan-stress-gjore-oss-syke

Relaterte innlegg