Kan stress påvirke min fruktbarhet?

Skrevet av akupunktør Kristine Finkenhagen

Kjenner du på stress over å ikke bli gravid?

Kanskje har du/dere prøvd å bli gravid over en lang tid. Eller har du nettopp bestemt deg for å prøve men så blir ikke gravid.  Mange kvinner og menn er ikke klare over hvilke virkning stress og livsstil har av påvirkning for din fertilitet. Stress kan være både fysisk og psykisk, noen går å kjenner seg stresset fysisk på kroppen, mens andre kjenner stresset som indre uro, eller kanskje begge deler!

På klinikken møter vi mange som er klar over sitt stressnivå, mens andre kanskje ikke føler seg direkte stresset. Vi møter mange kvinner og menn som føler tiden har gått fra dem, med en blanding av anger og sorg over valg en har tatt i livet. Mens andre kjenner på sorgen og frykten for å ikke være bra nok for sin kjære og kanskje seg selv fordi man føler det er noe galt med «deg».

Infertilitet kan skyldes både kvinnen og mannen, men som regel er det kvinnen som tar på deg ansvaret. Det å ikke bli gravid kan være tunge følelser og tanker å bære på. Disse følelsene kan ha en påvirkning på fertilitethormonene.

Det kan være vanskelig å velge sine støtte spillere i denne prosessen og mange opplever hele situasjonen som krevende og belastende å være i. Alle spørsmålene som kommer, alle de ulike svarene og hva føler du er rett å fortelle om.  Hvem har ikke hørt » stress ned, så blir du/dere gravid, jeg hørte om ei vennine som……» Men hva ligger det i stress og fertilitet? hvem har ikke hørt om dem som ga opp og valgte å adoptere,  vips ble dem gravide på en naturlig måte etter mange års hjelp med assistert befruktning. hva kan hjelpe. Mange oppsøker oss for å stresse ned ved hjelp av akupunktur, men møte med forståelsen og kunnskapen er vel så viktig.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Så hvordan kan stress påvirke min fruktbarheten?

Stress påvirker forbindelsen mellom hjernens hypothalamus- hypofyse – eggstokk axis. Stress gjør at GnRH- pulsene øker. ( GnRH er et hormon som stimulerer hypofysen til å regulerer kroppens fertilitetssystem ) Stress kan også bidra til at LH pulsen øker, gjennom å redusere hypofysen respons til GnRH forårsaket av stress hormonet kortisol.
Follikkelstimulerende hormon (FSH) er et fertilitet- hormon som er ansvarlig for å stimulere produksjonen av egg i eggstokken, eller sperm i testiklene hos mannen. Stress kan øke testosteronnivået hos både kvinnen og mannen. Stress kan påvirke menstruasjons syklusens lengde.

En stor meta-analyse på 57 studier fant ut at psykisk stress kan redusere sperm konsentrasjonen og progressiv motilitet og øker mengden av unormale former av spermien.Sstress har også vist å kunne redusere naturlig graviditet.

Gjennom akupunktur vil behandlingen ha som hensikt å regulere kroppens stress hormoner fordelaktig gjennom prosessen

Har du spørsmål om hvordan vi kan hjelpe, eller ønsker å bestille time

Ring nå

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg