Kostholdstips for å bli gravid

Skrivet av Kristine Finkenhagen, Akupunktør og daglig leder ved AJK klinikken

Mange spør oss om hva som er lurt å spise eller ikke spise når man prøver å bli gravid. Individuelle råd med basis i eksisterende problemer er mest optimalt. Du vil få råd som baserer seg på din konstitusjon via kinesisk medisin, men også kostholdsråd som foreligger etter vestlig forskning bla på fertilitetsproblemer pga eggløsningen. Disse rådene er enkle, du kan gjøre det på egenhånd og de er vitenskapelig bevist.

Et rikt kosthold basert på mat med flere næringsstoffer kan være nøkkelen for å bli gravid.  Egg og spermier ser ut til å bli beskyttet av antioksidanter, mineraler og vitaminer. For å få bedre fertiliteten anbefales det at du får rikelig inntak av vitaminer og mineraler, da dette  underskudd av dette kan være en grunn til barnløshet.

Les mer om Sink og Selen for bedre fertilitet

Les også Mineraltilskudd for egg og sperm kvalitet for bedre fertiltiet

Ta kontakt om du vil ha mer informasjon om begge tilnærmingsmåtene. I mellomtiden, her er litt inspirasjon:

Kosthold for å bli gravid

 • Spis så mye ubearbeidet, organisk mat du kan.
  Dvs mat som ikke er laget på fabrikk, men som er laget fra bunnen av. Velg organisk når du kan.
 • Spis mye grønnsaker og frukt som er fargerike.
  Vi vet alle at frukt og grønnsaker er viktig for helsen, men det er også viktig for fertiliteten. Fargen sier noe om phytonutrientene i planten. Jo mer farge jo mer fytonutrient.
 • Gule og orange grønnsaker som f.eks gullerot inneholder betakaroten som er gunstig for hormonbalansen. Betakaroten er kanskje den viktigste antioksidanten for fertiliteten, siden den er viktig for hormonbalansen.
  Corpus luteum har høye nivåer av betakaroten. Betakaroten er viktig antioksidanten for fertiliteten og hormonbalansen. Corpus luteum har høye nivåer av betakaroten,og hjelper til å produsere progesteron. Progesteron er viktig for å opprettholde et svangerskap. Betakaroten finnes i gule og orange grønnsaker men også brokkoli og spinat.
 • Røde grønnsaker som f.eks tomater, paprika og vannmelon inneholder lykopener. Lykopener beskytter for enkelte krefttyper, hjerte sykdom og manlig infertilitet. Forskere har også funnet ut at lykopener kan forebygge indre arrvev forårsaket av endometriose. Les mer her
 • Bladrike grønnsaker som f.eks brokkoli, kål,spinat og tang (kjøpes her) inneholder folsyre. Bladrike grønnsaker inneholder også betakaroten,B vitaminer, E vitaminer, jern, zink, magnesium og selen. De er også fulle av fiber. Det sies også at de inneholder et stoff som hjelper å bekjempe østrogendominans som kan føre til fibroider og endometriose. Og hos menn sies det å være positivt for hormonbalansen.
 • Brukt sunne fettkilder som avokado, fet fisk, nøtter og frø, olivenolje
 • Benytt både animalske og plante kilder til proteiner.
  Som kjøtt,fisk,egg,melkeprodukter men også bønner,linser, nøtter og frø, brun ris, quinoa og andre helkorn kilder.
 • Drikk nok vann
 • Husk folat!

Les også middagstips for bedre fertiltiet

Dersom du ønsker flere tips å råd for å bli gravid, kan du laste ned vår PDF fil før du går!

Lykke til! Husk også å sjekke om det er noe informasjon i bloggen vår som kan være nyttig under kosthold og fertilitet.