Akupunktur

Hva er akupunktur

Akupunktur er en kinesisk behandlingsform som både gjennom erfaring og flere 1000 år i Kina blir sett på som en viktig behandlingsmetode integrert i det kinesiske helsesystem. Idag finnes akupunktur tilgjengelig i flere europeiske sykehus og er en del av deres forsikringsordninger.

I kinesisk medisin ser en på kroppen som en helhet bestående av en rekke vitale organer og energibaner (meridianer) som binder organene sammen. I dette kretsløpet skal energien (qi) strømme fritt og harmonisk.

Dersom vi skal oversette dette til medisinsk forklaringsmodell, tenker vi at nålen stimulerer en nerve i hudområdet som igjen sender signaler videre inn til ryggmargen eller organet direkte ved å sette nåler i tilhørende samme nerve relasjon. Dette er en forutsetning for god helse.

Det er forskjellige faktorer som kan påvirke gjennomstrømningen av qi, eksempelvis vil en ubalanse mellom hvile og aktivitet, varme og kulde, feil kosthold, langvarig ubearbeidede følelser, emosjonelle sjokk osv kunne føre til at energien enten stopper opp eller «løper løpsk», og sykdom og smerter er et faktum.

Hensikten med bruk av nåler er å få energien til å flyte gjennom kretsløpet igjen, slik at den kan utføre sine funksjoner bl.a gi næring til organene og beskytte kroppen mot ytre helseskadelige faktorer. Der hensikten med akupunkturen er å stimulere kroppens egne prosesser.

Behandlingen

Før selve behandlingen har man en lengre samtale hvor vi kartlegger sykehistorie og plager. Det være seg fysiske plager av akutt eller kronisk art eller andre plager av mer emosjonell art. Deretter ser vi på tunge og kjenner på pulsen. Ut fra det du har fortalt oss og hva vi ser ut fra tunge og puls bildet, stilles en kinesisk medisinsk diagnose. Så kan akupunkturpunktene velges.

Førstegangskonsultasjonen tar ca 1-1 ½ time.
Oppfølgingsbehandlingen tar mellom 45 min og 1 time.

Vi legger stor vekt på at behandlingen skal være en behagelig opplevelse. De fleste opplever en følelse av ro og velbehag mens de ligger med nålene.

Ønsker du å bestille en time, kan du bestille hos oss online?

Bestill nå

Ønsker du time hos Kristine Finkenhagen i Porsgrunn

Ring nå

Er du engstelig for nåler?

Det er noen av våre pasienter som er engstelig for å forsøke akupunktur første gang. Det er veldig viktig for oss at du opplever at dette er en positiv og behagelig opplevelse. Jeg tror personlig, at når du opplever det som behagelig, så flyter ting lettere i kroppen også.
Vi bruker gjerne små «babynåler» om du er litt engstelig.

Hvordan virker akupunktur

I klassisk kinesisk medisinsk er akupunktur godt integrert i deres medisin og i helsevesen.

Nålene har som hensikt å skape sirkulasjon i  vevet, der akupunktur kan benyttes ved en rekke plager. Akupunktur kan virke avslappende og stressreduserende.

Idag anvendes moderne vitenskap for å forklare akupunktur. Men på grunn av markedsføringsloven har akupunktører og andre alternative behandlere store begrensninger i å vise til nyere datert forskning.

Er du interessert i å vite mer om forskning og akupunktur, finnes det mye info på akupunkturforeningens nettside.

Skrevet av akupunktør Kristine Finkenhagen

 

Relaterte sider