Andre plager – akupunktur for gravide

Hva kan akupunktur brukes mot for vanlige plager i graviditeten?

I artikkelen under kan du lese litt om hvilke vanlige plager vi vanligvis gir akupunktur til gravide for. Mange oppsøker oss for modningsakupunktur, men også andre plager som f.eks halsbrann, insomnia, kvalme, ammeproblemer osv.

Av Kristine Finkenhagen

Akupunktur for gravide

  • Vårt mål med å benytte akupunktur til gravide er å forebygge plager, behandle plager og at du som gravid skal ha det best mulig.
  • Husk at akupunktur i Norge ikke er en beskyttet tittel. Ikke alle akupunkturpunkter skal benyttes under en graviditet.
  • Det er derfor viktig at du går til en akupunktør som er kyndig, slik at du får en trygg og fin behandling.

Svangerskapskvalme og akupunktur

Ca. halvparten av gravide kvinner opplever kvalme og brekninger spesielt de første tre månedene av svangerskapet. Ikke alle vet at akupunktur og kostholdsråd kan hjelpe mot disse plagene. I vestlig medisin, mener man at det er den hormonelle påvirkningen av hormonet HCG som er en medvirkende årsak til kvalme plagene. Man ser også at kvalme plagene reduseres etter de første månedene når produksjonen av nevnte hormon går ned.
Vi ser imidlertid at en del kvinner allikevel plages utover i svangerskapet, dette har man ingen sikker forklaring på. Innen tradisjonell kinesisk medisin, er man opptatt av å behandle årsaken til plagene og man tilnærmer seg forklaringen på en annen måte. Mange kan ha god effekt av enkle livsstils og kost råd sammen med akupunktur.

Halsbrann 

Halsbrann er en av plagene som mange sliter med særlig i siste trimester av svangerskapet. Den vestlige medisinske forklaringen er at lukkemuskulaturen mellom magesekk og spiserør blir svekket på grunn av hormonell påvirkning og magesyre gulpes opp. Mange forskjellige råd og medikamenter kan hjelpe på symptomene, men ingenting fjerner dem helt.

Forstoppelse


Det muskelrelakserende hormonet Progesteron, som antageligvis har til funksjon å relaksere livmoren, er kjent for å gi plager med forstoppelse hos gravide.
Kinesisk medisin har også andre forklaringer, nåler og kostholds råd kan hjelpe deg.

Hemoroider og åreknuter

Dette er plager som mange frykter og enkelte gravide har. Svangerskapet med sin tyngde og økt blodvoluminnhold, gir et økt trykk på åreveggene særlig i nedre del av kroppen og utposninger av åreveggene kan oppstå.
Vår erfaring er at mange kvinner tenker raskt operasjon og tror at dette vil fjerne problemene. Sannheten er at operasjon, kun bør gjøres i ekstra akutte tilfeller. Man vil alltid vente til en god stund etter fødselen. Dette fordi operasjon i seg selv kan gi andre plager og mest fordi kroppen heldigvis har en unik evne til å ordne opp selv i mange tilfeller. Tenderer du til å ha disse plagene er det mange kvinner som velger å benytte seg av akupunktur etter fødselen din.

Søvnforstyrrelser


Dette er et kjent fenomen i graviditeten, og har mange årsaker. Tanker på det som er forestående er vanlig, samt at barnet presser mot urinblæren og vanskeligheter med å finne komfortable hvilestillinger.
Noen kvinner våkner opp og får ikke sove igjen, andre har problemer med innsovningen. Mange opplever at de har nytte av akupunktur og at dette gjør hverdagen lettere, for sove må vi.

Lavt energinivå


I vårt samfunn der vi skal rekke over så mye, er det mange gravide som føler at lavt energi nivå, kan bli et stort problem i hverdagen. Ofte må omstilling til og kanskje en sykemeldingsperiode. Men på den annen side er det ikke veldig fordelaktig å gå sykemeldt over lengre tid.
Slitenhet og lavt energi nivå, ser man ofte i sammenheng med lite blod eller andre mangler, så det første du må gjøre, er å sjekke dette hos legen eller jordmoren din. Noen ganger er det ikke like lett å finne fornuftige forklaringer på hvorfor man føler seg så sliten og trett, problemet er ofte sammensatt. Mange føler et økt velvære, sover bedre og får mer energi av akupunktur behandlinger sammen med livs og kostholds råd.

Urinveisproblemer

En del kvinner opplever å få økte plager med urinveislidelser i graviditeten. Det er lettere for bakterier å trenge inn gjennom urinrørs åpningen grunnet relaksering med en viss svekkelse av denne, igjen forklares det med volumøkning og hormonell påvirkning.
Akutte urinveis lidelser skal i mange tilfeller behandles med antibiotika for å unngå oppadstigende infeksjoner (nyrebekken betennelse med mer.) Men har man milde symptomer kan akupunktur sammen med andre råd hjelpe når man merker at noe er på gang og man kan i mange tilfeller unngå en betennelse.

Smerter/problematikk og akupunktur

I svangerskapet skjer der en bekkenløsning hos den gravide. Det vil si at båndene foran i symfysen og bak i ileosacral leddet blir løsere, dette for å gjøre plass til barnets nedtrenging i bekkenet. Noen kvinner merker at de får smerter ved bevegelse eller for lenge stillesittende arbeid. Smerten oppstår da enten foran over symfysen eller bak nederst i ryggen på overgangen til seteregionen.
Korsrygg smerter opplever og de fleste gravide, blir dette for plagsomt kan akupunktur være fint å benytte seg av. Få nåler benyttes og alltid sammen med livsstils råd. Samarbeid med andre yrkesgrupper som manuell eller fysioterapeuter for eksempel er ofte nyttig.

Leggkramper

Leggkramper kan være svært smertefulle. Årsaken er ukjent, men mange mener det har en sammenheng med mangel av visse mineraler og vitaminer. Akupunktur kan hjelpe sammen med trening og kostråd.

Fødselsforberedende akupunktur.

Fødselsforberedende akupunktur også kalt modningsakupunktur, er en serie akupunktur behandlinger som kan gis fra uke 37-38 for å forberede kvinnens kropp til fødsel. Man etterstreber å møte kvinnen der hun er. Er det slitenhet og dårlig appetitt som dominerer?

Lite blod, søvnmangel eller andre ting. Kanskje er det ikke plager i det hele tatt, men forskning viser til at kvinner som har gått til regelmessig akupunktur i svangerskapet ser ut til å ha en raskere fødsel med mindre behov for kunstig stimulering med medikamenter.
Dette innebærer ikke å forsøke å sette i gang fødselen på noen måte før tiden. Mange har en oppfatning av modningsakupunktur på den måten. Et fullgått svangerskap varer ca 40 uker, det er den tiden det tar for barnet og kvinnens kropp å gjøre seg naturlig rede til fødsel.

Vår erfaring med mye stimulering med akupunktur for tidlig er at det kan skape maserier og andre komplikasjoner som tidlig fostervannsavgang.
Når livmormunnen begynner å modnes og fødsel burde være nært forestående, kan man forsøke å sette i gang med akupunktur, for om mulig forhindre en medisinsk igangsettelse.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Velkommen til oss!

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.