Akupunktur for eggløsning og uregelmessig menstruasjon

Har du  en uregelmessig menstruasjonssyklus og uregelmessig eggløsning, eller en manglende eggløsning kan dette være en årsak til ufrivillig barnløshet.

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen

Mange oppsøker akupunktur for manglende eggløsning, eller for å få hjelp til en regelmessig eggløsning og menstruasjonssyklus. En uregelmessig menstruasjon og- eggløsning kan skyldes ulike faktorer. Blant annet kan dette skyldes;

 • hormonubalanser
 • overtrening
 • stress/sjokk
 • tidlig overgangsalder
 • uteblitt menstruasjon

Har du  en uregelmessig menstruasjonssyklus og uregelmessig eggløsning, eller en manglende eggløsning kan dette være en årsak til ufrivillig barnløshet. Sykluser som er lengere enn 35- til 180 dager er referert til uregelmessigheter ved eggløsningen. Sykluser som er lengre enn 180 dager, refereres til uteblitt menstruasjon.

Om du har uregelmessig eller manglende eggløsning kan dette skyldes at  egget blir modnet, slik at LH er i riktig verdi for at egget skal slippes. Dersom egget ikke blir modnet, får du lave nivåer av LH, østrogen og progesteron. Hormonene LH, østrogen og progesteron er kjønnshormoner som blant annet stimulerer livmorslimhinnen. og klargjør livmorslimhinnen til at embryoet kan feste seg.

Den vikteste fasen i din menstruasjonssyklus

Den viktigeste perioden i syklusen er etter blødningsfasen ( den follikkelstimulerende fasen ). Det er i denne fasen før eggløsninge der folliklene ( eggposene) blir stimulert til sitt fulle potensial av kjønnshormonet FSH. Ved dag 1 starter  livmorslimhinnen  å vokse igjen. Ideelt skal livmorslimhinnen være på 10 mm ved midtsyklusen/eggløsningen.

Les her for å forstå mer om menstruasjonsyklusens faser

Så hvordan kan du benytte akupunktur ved uregelmessig eggløsning, eller på dagen du har eggløsning?

Riktige nivåer av FSH kan være avgjørende for at folliklene blir stimulert, og at eggløsningen kan finne sted. Har du høye nivåer av prolaktin kan dette hindre FSH i å stimulere folliklene til eggløsning. Prolaktin er et av kroppens stresshormoner, og som skilles ut ved stress, sjokk og for mye trening.

Akupunkturen har også som hensikt og støtte utviklingen samt modningen av eggene. Dette gjøres ved å anvende akupunkturpunkter som har som hensikt å kunne øke blodsirkulasjonen til eggstokkene. Og i teorien støtter vi hormonssenteret som sender ned kjønnshormonene til eggstokkene ( HPO- aksen ).

Studier ved Karolinska institutt i Stocholm har rapportert at akupunktur kan se ut til å gi økt eggløsning og menstruasjonsfrekvenser ved uteblitt menstruasjon. I evedensbasert teori kan det se ut til at akupunktur har en innvirkning på eggstokkene og hormonesystemet, ved å stimulere akupunkturpunkter som befinner seg i hudområder som har samme nerverelasjon til eggstokkene. En god blodsirkulasjon kan hypotetisk forbedre eggkvaliteten hos kvinnen, ved at eggstokkene kan få tilført  hormoner og næringsstoffer.

På den måten kan akupunktur mulig påvirke folliklene i den siste fasen av follikkelutviklingen, samt forbedre miljøet i eggstokkene .

Viste du at:

 • Stresshormonene kan påvirke blodsirkulasjonen til eggstokkene.
 • Stresset kan blant annet få blodårene til eggstokkene å (kontrahere) trekke seg sammen.

Les også:  Stress og ivf og akupunktur

Les også p- piller og manglende menstruasjon

Akupunktur for å støtte eggløsningen og transportere egget

På klinikken får vi mange henvendelser om hvordan akupunktur kan bidra til å for optimaliert eggløsning og menstruasjon etter foreksempel p-pille bruk, eller ved PCOS.  Som nevnt er det viktig at du starter med akupunkturtimen i starten av syklusen. Da akupunkturen har som hensikt å bidra  å fremme din eggløsning. I følge kinesisk teori kan akupunktur:

 • Akupunktur kan virke stressreduserende
 • Studier har vist at enkelte akupunkturpunkter kan øke blodsirkuasjonen til eggstokkene
 • Akupunktur kan være nyttig for å påvirke eggløsningen, ved å ha fokus på behandling i den follikkelstimulerende fasen.
 • Akupunkturbehandlingen kan se ut til å støtte hormonregulering. Dermed kan det tenkes at akupunktur kan bidra til å regulere,og balansere kjønnshormonene prolaktin, kortisol, FSH, LH.
 • Ved fryseforsøk er hensikten å optimalisere eggløsningen, da dette gir grunnlaget for fasen hvor embryoet fester seg til livmorslimhinnen,- embryo-hatching.

Dersom du har for lite FSH, eller lite respons på eggstokkene kan dette være tegn til  ar du har ingen eggløsning. For lite FSH kan føre til at menstruasjonen uteblir (amenorrhea,) eller  at du får for lang syklus ( obligomenorrhea). 1 For høye nivåer av stress og kjønnshormonet prolaktin kan føre til at FSH ikke stimulerer folliklene, dermed får du heller ikke eggløsning.

Har du prøvd å bli gravid over en lengre periode, eller har lange sykluser! Ønsker vi at du samtidig kontakter lege. Akupunktur kan være et godt supplement hormonelle medikamenter.

OBS!Dersom du blør når du har eggløsning, anses dette som rødeflagg. Du bør derfor oppsøke din gynekolog eller lege.

Som en del av konsultasjonen vil fokuset samtidig ha som hensikt å støtte oppbyggingen av livmorslimhinnen. I dagene etter eggløsningen har akupunkturen som hensikt å støtte implantasjonen og utviklingen av embryoet.

Les mer her om FSH, stress og akupunktur

Tegn til eggløsning

Det er viktig å følge med på din utflod rundt fruktbarhetsdagene. En stretcy egghvit utflod er tegn til at du er i dine fruktbarhets dager.  Noen kvinner merker fruktbarheten ved økt utflod, eller at hun kan kjenne smerter når hun har eggløsning. Les mer om eggløsningslimet Enkelte kvinner kan ha for tidlig eggløsning ( før dag 14), mens andre kvinner kan ha eggløsning ved dag 21. Les mer om akupunktur ved sen eggløsning

Dersom du har en for lang follikelstimulerende fase, kan eggløsning komme sent og en teori er at egget kan være  «overmodent».  Hvis et «overmodent» egg er blitt befruktet, kan dette forbindes med økt sjanse for spontanabort.

Terapeutene hos AJK klinikken tar utgangspunkt i hvor du er hen i din syklus, og kartlegger hvilke fase i syklusen som kan føre til barnløsheten. Dersom du har eggløsning på tidspunktet  ved akupunktur behandling, støtter akupunkturen kroppen i denne prosessen, ved å støtte transporten fra befruktningen av eggets reise gjennom egglederne- til embryo hatchingen og prosessen ved implantasjonen i livmorslimhinnen.

Medikamenter, P-piller kan påvirke livmorslimet, og kan gi grunner til infertilitet. Livmorslimet er viktig for å modne men også tiltrekke seg det fertile egget. I kinesisk medisin bør livmorslimet være tykt da livmorslim er nærende og viktig for spermiene. En god pH- verdien er også viktig for at spermiene skal kunne overleve i skjeden. 1

Les mer fertilitetsfremmende urter

Akupunktur ved uregelmessig eller manglende eggløsning

Dersom du har en historie med uregelmessig syklus – eller eggløsning anbefales det at følger et behandlings forløp. Vi ønsker samtidig at du oppsøker din lege for å utelukke tilstander eller få behandling. Dersom du ønsker å prøve ut akupunktur, er det viktig at du forsikrer deg om at akupunktøren har kunnskap innen fertilitet.

 • OBS!Tiltross for at det i dag finnes en egen bachelorgrad i akupunktur, er akupunktør dessverre ingen beskyttet tittel. De finnes aktører som promoterer for akupunktur.
 • Sjekk at akupunktøren har bachelorgrad, eller er medlem av akupunkturforeningen.
 • Skal du inn i et IVF- program, hør med akupunktøren om behandlingen støtter hormonbehandlingen.  OBS! valg av akupunktør

Ofte stilte spørsmål om akupunktur, fertilitet, IVF

AJK klinikken anvender den punkter som er anvendt innen forskning ved IVF som anvendes i kliniske forsøk.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

AJK klinikken har samarbeid med AVA- clinic Scanfert

AVA- Clinic Scanfert tilbyr fertilitetsbehandling for dere som har vært igjennom flere runder med fertilitesbehandling, eller vurderer eggdonasjon eller embryoadopsjon. AVA- clinic tilbyr IVF, ICSI eller eggdonor til enslig, kvinner over 51 år eller par av samme kjønn.@

AJK klinikken har kunnskap og kompetanse vedrørende deres protokoller ved deres IVF protokoller. Det beste av alt, det er ingen venteliste.

Les mer om Samarbeidet ved å klikke på linken

Kontakt AJK klinikken for mer informasjon, om hvordan vi kan skreddersy et opplegg sammen med deg og din lege ved AVA-Peter klinikk.

Behandling hos AJK klinikken

Ved din første konsultasjon ønsker vi å vite mer om din syklus, da dette danner grunnlaget for behandlingen. Relevant informasjon vil være ;

 • om du har en lang eller kort follikelstimuerende fase (etter blødningsfaen og før eggløsningen)
 • eller kort lutealfase
 • Spotting i forkant av menstruasjon

Les også; Basal body temperatur kjenn din egen syklus!

Som metoder på klinikken anvender vi forsknings protokoller som har rapportert at enkelte punkter ser ut til å regulere blodgjennomstrømning til livmor og eggstokker.

Ved å øke blodgjennomstrømningen får eggstokkene tilgang til oksygen og næring. På den måten vil eggene på tilgang til antioksidanter og ulike vitaminer og mineraler som kan virke beskyttende.

Økt blodsirkulasjon vil være hensiktsmessig under tidspunktene hvor eggene blir stimulert av hormonet FSH. Dersom det er sammenbrudd i denne kommunikasjonen, vil eggstokkene slutte å ta hensyn til hjernenes hormon senter.  Hjernen vil dermed svare med å sende mer og mer ut av FSH. FSH nivået vil dermed stige, noe som kan resultere i at du ikke blir gravid. ( 5)

Les også; hva hvis jeg har en kort lutealfase

Les også; Akupunktur og naturlig fertilitet

Les også; Her kan du lese mer om anbefalt kosthold for fruktbarheten

Les også; Jeg har tette eggledere, kan akupunktur hjelpe meg med å bli gravid?

Les også;  Akupunktur og dårlig eggkvalitet

Les også; Hva hvis jeg har kort lutealfase

Eggløsningstest! Du kan kjøpe eggløsningstest på fertil.no

Velkommen til oss!

Du kan også ringe oss for en uforpliktende samtale

Ring nå

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kontaktsskjema

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

1. Jane lytleton

2. Elisabeth Sterner- Viktorin»Use of acupuncture studies related to embryo transfere. Acupuncture» Med 2006.

3. Maliquo M. et al 2015.Circulating gonadotropins and ovarian adiponectin system are modulated by acupuncture independently of sex steroid or β-adrenergic action in a female hyperandrogenic rat model of polycystic ovary syndrome.

4. Giovannie

5. Zita West

Relaterte innlegg