Akupunktur for eggløsning og uregelmessig menstruasjon

Har du  en uregelmessig menstruasjonssyklus og uregelmessig eggløsning, eller en manglende eggløsning kan dette være en årsak til ufrivillig barnløshet.

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen

Mange oppsøker akupunktur for manglende eggløsning, eller for å få hjelp til en regelmessig eggløsning og menstruasjonssyklus. En uregelmessig menstruasjon og- eggløsning kan skyldes ulike faktorer. Blant annet kan dette skyldes;

 • hormonubalanser
 • overtrening
 • stress/sjokk
 • tidlig overgangsalder
 • uteblitt menstruasjon

Har du  en uregelmessig menstruasjonssyklus og uregelmessig eggløsning, eller en manglende eggløsning kan dette være en årsak til ufrivillig barnløshet. Sykluser som er lengere enn 35- til 180 dager er referert til uregelmessigheter ved eggløsningen. Sykluser som er lengre enn 180 dager, refereres til uteblitt menstruasjon.

Om du har uregelmessig eller manglende eggløsning kan dette skyldes at  egget blir modnet, slik at LH er i riktig verdi for at egget skal slippes. Dersom egget ikke blir modnet, får du lave nivåer av LH, østrogen og progesteron.  Hormonene LH, østrogen og progesteron er kjønnshormoner som blant annet stimulerer livmorslimhinnen. og klargjør livmorslimhinnen til at embryoet kan feste seg.

Den vikteste fasen i din menstruasjonssyklus

Det er perioden etter blødningsfasen ( den follikkelstimulerende fasen ) som anses som den viktigste fasen i menstruasjonssyklusen både i vestlig og kinesisk medisin. Det er i denne fasen før eggløsningen, der hvor folliklene blir stimulert av kjønnshormonet FSH. Dette er tiden hvor egget modnes til sitt fulle potensialet. Ved dag 1 starter  livmorslimhinnen  å vokse igjen. Ideelt skal livmorslimhinnen være på 10 mm ved midtsyklusen/eggløsningen.

Les her for å forstå mer om menstruasjonsyklusens faser

Så hvordan kan du benytte akupunktur ved uregelmessig eggløsning, eller på dagen du har eggløsning?

Riktige nivåer av FSH kan være avgjørende for at folliklene blir stimulert og at eggløsningen kan finne sted. Har du høye nivåer av prolaktin kan dette hindre FSH i å stimulere folliklene til eggløsning. Prolaktin er et av kroppens stresshormoner, og som skilles ut ved stress, sjokk og for mye trening (Hyperprolaktinia)..

Akupunktørene ved AJK klinikken har fått opplæring av Elisabeth Stener- Victorin og anvender metoden som er utviklet ved Karolinska Institutt i Stocholm.

Akupunkturen har også som hensikt og støtte utviklingen samt modningen av eggene. Dette gjøres ved å anvende akupunkturpunkter som har som hensikt å kunne øke blodsirkulasjonen til eggstokkene. Og i teorien støtter vi hormonssenteret som sender ned kjønnshormonene til eggstokkene ( HPO- aksen ).

Dette gjøres ved at flere nåler settes i akupunktur punktet som er plassert i hudlaget som har en nerve relasjon til eggstokker.  En god blodsirkulasjon kan hypotetisk forbedre eggkvaliteten hos kvinnen, ved at eggstokkene kan få tilført  hormoner og næringsstoffer. På den måten kan akupunktur mulig påvirke folliklene i den siste fasen av follikkelutviklingen, samt forbedre miljøet i eggstokkene .

Viste du at:

 • Stresshormonene kan påvirke blodsirkulasjonen til eggstokkene.
 • Stresset kan blant annet få blodårene til eggstokkene å (kontrahere) trekke seg sammen.

Les også:  Stress og ivf og akupunktur

Les også p- piller og manglende menstruasjon

Akupunktur for å støtte eggløsningen og transportere egget

På klinikken får vi mange henvendelser om hvordan akupunktur kan bidra til å for bedre eggløsningen, eller få en regelmessig eggløsning. Som nevnt er det viktig at du starter med akupunkturtimen i starten av syklusen. Da akupunkturen har som hensikt å bidra  å fremme din eggløsning. I følge kinesisk teori kan akupunktur:

 • Akupunktur kan virke stressreduserende
 • Akupunktur kan øke blodsirkuasjonen til eggstokkene
 • Akupunktur kan være nyttig for å påvirke eggløsningen, ved å ha fokus på behandling i den follikkelstimulerende fasen.
 • Akupunkturbehandlingen kan støtte hormonregulering, der hypotesen er å kunne  styrke relasjonen mellom  hypofysen, epifysen-ovarie aksen.  Dermed kan det tenkes at akupunktur kan bidra til å regulere,og balansere kjønnshormonene  prolaktin, kortisol, FSH, LH.
 • Ved fryseforsøk er hensikten å optimalisere eggløsningen, da dette gir grunnlaget for fasen hvor embryoet fester seg til livmorslimhinnen,- embryo-hatching.

Dersom du har for lite FSH, eller lite respons på eggstokkene kan dette være tegn til  ingen eggløsning, dette  kan også føre til at menstruasjonen uteblir (amenorrhea) eller  at du får for lang syklus ( obligomenorrhea). 1 For høye nivåer av hormonet stress og kjønnshormonet prolaktin kan føre til at FSH ikke stimulerer folliklene, dermed får du heller ikke eggløsning.

Har du prøvd å bli gravid over en lengre periode, eller har lange sykluser! Ønsker vi at du samtidig kontakter lege. Akupunktur kan være et godt supplement hormonelle medikamenter.

OBS!Dersom du blør når du har eggløsning, anses dette som rødeflagg. Du bør derfor oppsøke din gynekolog eller lege.

Som en del av konsultasjonen vil fokuset samtidig ha som hensikt å støtte oppbyggingen av livmorslimhinnen. I dagene etter eggløsningen har akupunkturen som hensikt å støtte implantasjonen og utviklingen av embryoet.

Les mer her om FSH, stress og akupunktur

Tegn til eggløsning

Det er viktig å følge med på din utflod rundt fruktbarhetsdagene. En stretcy egghvit utflod er tegn til at du er i dine fruktbarhets dager.  Noen kvinner merker fruktbarheten ved økt utflod, eller at hun kan kjenne smerter når hun har eggløsning. Les mer om eggløsningslimet Enkelte kvinner kan ha for tidlig eggløsning ( før dag 14), mens andre kvinner kan ha eggløsning ved dag 21. Les mer om akupunktur ved sen eggløsning

Dersom du har en for lang follikelstimulerende fase, kan eggløsning komme sent og  egget er  «overmodent» ved eggløsningstidspunktet.  Hvis  et «overmodent» egg er blitt befruktet, kan det være en sjanse for spontanabort.

Terapeutene hos AJK klinikken tar utgangspunkt i hvor du er hen i din syklus, og kartlegger hvilke fase i syklusen som kan føre til barnløsheten. Dersom du har eggløsning på tidspunktet  ved akupunktur behandling, støtter akupunkturen kroppen i denne prosessen, ved å støtte transporten fra befruktningen av eggets reise gjennom egglederne- til embryo hatchingen og prosessen ved implantasjonen i livmorslimhinnen.

Medikamenter, P-piller kan påvirke livmorslimet, og kan gi grunner til infertilitet. Livmorslimet er viktig for å modne men også tiltrekke seg det fertile egget.  I kinesisk medisin bør livmorslimet være tykt da livmorslim virker nærende. En god pH- verdien er også viktig for at spermiene skal kunne overleve i skjeden. 1

Les mer fertilitetsfremmende urter

Akupunktur ved uregelmessig eller manglende eggløsning

Dersom du har en historie med uregelmessig syklus – eggløsning bør du følge et behandlings forløp. Bør du først å fremst oppsøke din lege, om du ønsker akupunktur er det viktig at du forsikrer deg om at akupunktøren har kunnskap innen fertilitet.

 • Tiltross for at det i dag finnes en egen bachelorgrad i akupunktur, er akupunktør dessverre ingen beskyttet tittel. De finnes aktører som promoterer for akupunktur.
 • Sjekk at akupunktøren har bachelorgrad, eller er medlem av akupunkturforeningen.
 • Skal du inn i et IVF- program, hør med akupunktøren om behandlingen støtter hormonbehandlingen.  OBS! valg av akupunktør

Ofte stilte spørsmål om akupunktur, fertilitet, IVF

Har du manglende eller uregelmessig eggløsning og ønsker å prøve akupunktur, vil akupunktøren anvende akupunkturpunkter som kan i kinesisk teori gi hyppigere menstruasjon og regelmessig eggløsning.

AJK klinikken anvender den forskningsbaserte metoden ved IVF som anvendes i kliniske forsøk.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

AJK klinikken har samarbeid med AVA- Peter Clinic

AVA- Peter Clinics tilby fertilitetsbehandling for dere som har vært igjennom flere runder med fertilitesbehandling, eller vurderer eggdonasjon eller embryoadopsjon. AVA- Peter tilbyr IVF, ICSI eller eggdonor til enslig, kvinner over 51 år eller par av samme kjønn. AJK klinikken har kunnskap og kompetanse ved eggdonor programmet eller IVF programmet til AVA- Peter Clinic. Det beste av alt, det er ingen vente liste.

Les mer om Samarbeidet ved å klikke på linken

Kontakt AJK klinikken for mer informasjon, om hvordan vi kan skreddersy et opplegg sammen med deg og din lege ved AVA-Peter klinikk.

Behandling hos AJK klinikken

Ved din første konsultasjon ønsker vi å vite mer om din syklus, da dette danner grunnlaget for behandlingen. Dersom du vet at du har en lang eller kort follikelstimuerende fase (etter blødningsfaen og før eggløsningen) eller kort lutealfase, er dette informasjon som vi legger opp behandlingen etter. Vi anbefaler å ta temperaturen ved tidspunktet på eggløsningen og under lutealfasen. Noen kvinner kan også ha en eggløsning som varer kun noen timer.

Les også; Basal body temperatur kjenn din egen syklus!

Dette kan være viktig informasjon for oss som behandlere.  Dersom du ikke har opplysninger om dette, trenger du ikke å bekymre deg!  Vi kan planlegge et behandlingsopplegg sammen med deg. Som metoder på klinikken anvender vi protokoller som skal i teorien regulere blodgjennomstrømning til livmor og eggstokker.

Les også; hva hvis jeg har en kort lutealfase

Les også; Akupunktur og naturlig fertilitet

Les også; Her kan du lese mer om anbefalt kosthold for fruktbarheten

Les også; Jeg har tette eggledere, kan akupunktur hjelpe meg med å bli gravid?

Les også;  Akupunktur og dårlig eggkvalitet

Les også; Hva hvis jeg har kort lutealfase

Eggløsningstest! Du kan kjøpe eggløsningstest på fertil.no

Velkommen til oss!

Du kan også ringe oss for en uforpliktende samtale

Ring nå

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kontaktsskjema

1. Jane lytleton

2. Elisabeth Sterner- Viktorin»Use of acupuncture studies related to embryo transfere. Acupuncture» Med 2006.

3. Maliquo M. et al 2015.Circulating gonadotropins and ovarian adiponectin system are modulated by acupuncture independently of sex steroid or β-adrenergic action in a female hyperandrogenic rat model of polycystic ovary syndrome.

4. Giovannie

Relaterte innlegg