Basal body temperatur – BBT- kjenn din syklus!

Måling av temperatur en fin måte å følge med på syklusen din på og for å se om du har hatt eggløsning.

Av Akupunktør Kristine Finkenhagen

Basal body temperatur er den temperaturen du har når du våkner om morgenen etter en normal natts søvn.

Gjør som følger:

  • Mål temperaturen om morgenen før du står opp av sengen (før du gjør andre ting, selv små ting, putt termometeret under tungen og mål av).
  • Bruk et digitalt termometer med 2 desimaler
  • Det beste er å måle temperaturen til omtrent samme tid hver dag
  • Skriv opp temperaturen på skjemaet (sammen med andre notater) og på slutten av syklusen har du en grafe
  • En typisk grafe kan se slik ut:

 

iStock_000001748169XSmallEn svak dropp i temperaturen rett før eggløsning (ikke alle får det), som etterfølges av en stigning i temperaturen (ofte 0,2-0,5 grader)  etter eggløsningen (pga progesteronproduksjon). Denne økningen antyder at eggløsningen har funnet sted. Temperaturstigningen skal holde seg oppe resten av syklusen og faller før menstruasjonen begynner.

Les også akupunktur ved for manglende eller uregelmessig eggløsning

Vær obs på at livsstilen din påvirker målingen. Har du sovet dårlig en natt, drukket alkohol, hatt blødning, hatt feber og vært syk? Noter disse hendelsene på skjemaet ditt.

Har du allerede fylt ut flere skjemaer? Ta det med på klinikken så jeg kan lese av informasjon.  Kurvene som avtegner seg kan nemlig gi masse informasjon.
Er kurvene jevne, er temperaturen veldig lav, stiger den sakte, går den opp og ned som en jojo, ligger temperaturen for høgt? Det er masse av variasjoner, som er helt vanlige og som jeg som terapeut har nytte av å se.

Enkelte synes det er stressende å måle temperatur. Da kan du f.eks måle et par måneder, om du er usikker på syklusen din, og så stoppe opp.  Dersom du ikke har eggløsning, ta en pause i målingen, kom for behandling, se etter eggløsningsslim, for så å begynne igjen. De fleste vil ha oversikt over syklusen sin i løpet av noen måneder med måling. Andre igjen syns det er fint å måle temperaturen for å vite at de har hatt eggløsning og for å kjenne igjen syklusen sin.

FAM – Fertility awareness metod
Å kombinere måling av temperatur og å følge med på sekretet og livmorhalsen, er det som kalles FAM – fertility awareness metod. Livmorhalssekretet blir blankt, stretchy, seigt og glatt som eggehvite –  noe som også kan indikere eggløsning.( Ikke alle har eggløsningsslim). Selve livmorhalsen er høyere, åpnere og mykere rundt eggløsningen. Vær obs på at dersom dere bruker glidemiddel, så velg en variant som er gunstig for fertiliteten. Fertil.no selger dette (og termometer).

Å kjenne syklusen sin er viktig, men å kjenne den og å bli helt besatt av den er to ulike ting.

Behold balansen og prøv å ha en mindful oppmerksomhet rundt syklusen din – vet det er vanskelig! Vi har samarbeid med Jorunn Krokeide som er mindfullness instruktør.  Klikk på linken for å finne ut mer om mindfullness

Kjenner du at å måle temeraturen, gjør deg for stresset, så lar du være.

Ta gjerne kontakt med oss  om du lurer på noe.

Hilsen

AJK klinikken

Relaterte innlegg