Hva hvis jeg har kort lutealfase

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen

Om lutealfasen

I lutealfasen øker temperaturen. Denne fasen er som regel mer stabil enn i den follikelstimulerende fasen ( fasen før eggløsning). Ved eggløsningen forandres hormonproduksjonen i hypofysen. Restene av folliklene danner corpus luteum, det er corpus luteum som produserer progesteron som har igjen funksjon på livmorslimhinnen.Corpus luteum blir ikke like påvirket av emosjonelt sammenlignet med FSH.

I deelt bør din BBT ikke variere  mellom 01 C ( 0.2 C). Når din temperatur er oppe i 0.3-0.5 C, bør denne temperaturen holde seg stabil i minst 11-12 dager, helst 13-14 dager. Dersom din menstruasjonsyklus er mindre enn 28 dager, kan dette bety at du har hatt en tidlig eggløsning.

Om temperaturen har endret seg og synker ved slutten av syklusen kan dette bety at du har lite progesteron og at corpus luteum ikke produserer progesteron lenger.  Ved en nedgang av progesteron kan dette bety at corpus luteum går i oppløsning, og menstruasjonen kommer.

Les også; Basal body temperatur- kjenn- din- egen syklus!

Dersom det har blitt en befruktning har egget er befruktet vil corpus luteum gi signaler om å fortsette å produsere progesteron ved utviklingen av embyoet. Denne utviklingen fortsetter frem til rundt uke 8. Etter ca uke 8 fortsetter embryoet å produsere sine egne hormoner. Dersom corpus luteum ikke fortsetter å produsere progesteron vil heller ikke embryoet kunne utvikle seg i livmorslimhinnen ved implantasjonen.

Les også akupunktur ved tynn livmorslimhinne

Akupunktur etter blødningen (den folikkelstimulerende fasen)

Basert på det overnevnte ser både kinesisk medisin og vestlig medisin på fasen etter blødningen som den viktigste fasen i menstruasjonsyklusen. Det er i denne fasen hvor FSH stimulerer foliklene til  å modne egget slik at en eggløsning kan finne sted.

Les mer om hvordan akupunktur kan påvirke eggløsningen enten ved manglende eller uregelmessig eggløsning

Akupunktur ved kort lutealfase

I tradisjonell kinesisk akupunktur er det viktig at akupunktøren evaluerer din syklus dersom du har en kort lutealfase.  Din ideelle lengden ved syklusens lutealfase bør være på minimum 12 dager, helst 14 dager.

Dersom du måler temperaturen og det viser seg at du har en temperaturøkning på 3 dager, er det ikke sikkert du har hatt eggløsning. Ved en slik tilstand har du som regel en menstruasjonsyklus på 2 og 1/5 uke. Har du en menstruasjonsyklus på 2 og 1/5 uke, bør du dra til legen for å ta prøver som viser om du har hatt eggløsning eller ikke. Du kan kjøpe eggløsningstester på fertil.no .

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Akupunktur ved en lutealfase på 5 eller 6 dager

Dersom din lutealfase er 5 eller 6 dager har du mest sannsynlig hatt eggløsning.  Akupunktøren bør derfor støtte de ulike fasene i din menstruasjonsyklus for å forbedre corpus luteum. Har du lite progesteron vil akupunktøren behandle for å støtte progesteronet i denne fasen.

Dersom du har lav temperatur, vil også akupunktøren kunne sette en varmene moxaurt på nålen. Dette for å stimulere varmen og og ha som hensikt å støtte progeteronet i lutealfasen. Les mer om menstruasjon syklusen 4 faser

Mange leger gir clomifene ( clomid ) dersom kvinnen har kort lutealfase. Clomid er en fertilitets medikament, som gis ofte for kvinner som har eggløsningsproblemer og kort lutealfase.

Akupunkturbehandling hos AJK klinikken

Ved din første konsultasjon ønsker vi å vite mer om din syklus, da dette danner grunnlaget for behandlingen. Dersom du vet at du har en lang eller kort follikelstimuerende fase eller lutealfase, eller en eggløsning som varer kun noen timer, er dette viktig informasjon som vi behandler etter. Vet du lite om dette trenger du ikke å bekymre deg for dette! Vi kan planlegge et behandlingsopplegg sammen med deg.

OBS! Har du prøvd å bli gravid lenge anbefaler vi deg å gå til din lege for en utredning, dette kan du gjøre parallelt med behandling mens du går hos oss. Dersom du blør når du har eggløsning, anses dette som rødeflagg. Du bør derfor oppsøke din gynekolog eller lege.

AJK klinikken har samarbeid med AVA- Peter clinic

AJK klinikken har samarbeid med den fertilitetsklinikken AVA- Peter i St. Petersburg. Klinikken tilbyr, fertilitetsbehandling for dere som har vært igjennom flere runder med fertilitesbehandling, eller vurderer eggdonasjon eller embryoadopsjon. Det er ingen vente liste for behandling! I Norge er det ikke lov til assistert befruktning for enslige.

AVA- Peter tilbyr IVF, ICSI eller eggdonor til enslig, kvinner over 51 år eller par av samme kjønn. AJK klinikken har kunnskapen og kompetansen til å følge eggdonor protokollen eller IVF protokoll kombinert med akupunktur. Kontakt AJK klinikken for mer informasjon om hvordan vi kan skreddersy et opplegg sammen med deg og din lege ved AVA-Peter klinikk. AVA- Peter tilbyr norsk rådgivning, men også skype konsultasjon med lege. Les mer om Samarbeidet ved å klikke på linken

Har du spørsmål om hvordan vi kan hjelpe, eller ønsker å bestille time

Ring nå

Velkommen til oss!

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

Relaterte innlegg