Akupunktur og menstruasjonssyklusen fire faser

Av Akupunktør Kristine Finkenhagen

En god menstruasjonssyklusen kan være grunnlaget for god fertilitet.  På klinikken behandler vi ut ifra hvor du er i menstruasjonssyklusen, samtidig som vi behandler årsakforholdene til at man ikke blir gravid som f.eks dårlig eggkvaliteten eller tynn livmorsslimhinne. Hvis du lurer på hvordan akupunktur kan hjelpe med bedre eggkvalitet, se link. Vi behandler både det underliggende problemet og ut ifra menstruasjonssyklusens fire faser.

Les også hvorfor det er viktig å velge riktig akupunktør, og hvem som er klassiske akupunktører

Fase 1

Første fase består av blødningsfasen. Menstruasjonsblødningene hos kvinner kan variere både med mengde og lengde. En regelmessig menstruasjon varer mellom 3-7 dager. Menstruasjonsblodet er en blanding mellom blod og vev som kommer fra endometriet (livmorsslimhinnen).

Fase 2

I tradisjonell kinesisk medisin er perioden etter menstruasjonen avgjørende for neste eggløsning. I både vestlig medisin og kinesisk medisin er det enighet om at perioden etter menstruasjons blødningen er viktig. Det er i denne fasen folliklene blir stimulert av FSH. Ved en eventuell ubalanse av FSH, kan dette være avgjørende om du har tidlig eggløsning eller ingen eggløsning i hele tatt. Det er i denne fasen hvor livmor blir styrket, samt folliklene blir stimulert og livmorsshinnen vokser ( endometriet).I denne fasen dannes grunnlaget for en bedre menstruasjonssyklus.

Fase 3

Når egget er nesten modnet har nivået av østradiol i kroppen økt nok til å utløse LH fra fremre del av hypofysen. I gjennomsittsyklus av LH starter det rundt 12 dag av syklusen og kan være opptil 48 timer. LH modner egget slike at den sekundære eggcelle løsner. Den sekundære eggcellen modnes rask og blir til et modent egg. Et modent egg kan ha en diameter på omtrent 0,2 m m

Etter at egget har blitt løslatt fra eggstokken, blir egget blåst inn i egglederen. Etter en dag vil det ubefruktete egget gå i oppløsning og løsnes i egglederen. Befruktningen med sædcellen skjer i ampullen. Når egget er befruktet begynner prosessen med embryoet.

Fase 4

Luteal fasen er den delen av syklusen som starter ved eggløsingen og ender dagen før neste periode. Denne fasen varer rundt 14 dager. Corpus luteum produserer progesteron for å forberede kroppen for graviditet. Luteal fasen må være minst 10 dager lang for at et svangerskap skal finne sted. Med engang follikkelen sender ut egget som omtales som Corpus luteum, er det Corpus luteum som produserer progesteronet. Progesteronet induserer til fortykkelse av livmorslimhinnen og utviklingen av blodårer inne i livmor. Dette gjør at embryoet kan å feste seg til livmorslimhinnen. Det er under lutealfasen corpus luteum vil produsere progesteron og vare i ca 12 til 15 dager. I denne fasen av syklusen har vi fokus på å hjelpe kroppen med å styrke progesteron og eventuelt implantering.

Man har sett på forskning om at akupunktur øker progesteronet og et jevnt kortisol nivå. Se link til forskning og stress

Har du spørsmål kontakt oss på post@ajk.no eller på telefon. Du også kan booke online her

Vi har avdeling både i Oslo og i Porsgrunn

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kilder:

  1. Maciocia, Giovannie ” Obstetrics and gynekology in Chinese Medicine” 2.utgave. 2011

Relaterte innlegg