Valg av akupunktør

Skrevet av  Akupunktør Kristine Finkenhagen

Selv om akupunktur har fått en godkjent bachelorgrad, er ikke «Akupunktør» noen beskyttet tittel. Myndighetene har godkjent utdanningen, men det er kun en skole i Norge som har bachelorgrad innen akupunktur. Siden myndighetene har godkjent utdanningen, betyr dette at undervisningen er kvalitetssikret.

Akupunktør er idag ingen beskyttet tittel

Siden «akupunktør » ikke er noen beskyttet tittel, gir dette store utfordringer både for pasienten men også for yrkesgruppen. Det betyr i praksis at hvem som helst kan kjøpe seg nåler og praktisere uten noen form for kvalifikasjoner innen klassisk akupunktur, men også uten kunnskap om anatomi, mikrobiologi og hygiene.  Dette er svært urovekkende. Det er forvirrende for pasienter å vite hva akupunktur er, da det finnes mange aktører og yrkesgrupper som promoterer «akupunktur» uten å ha en ordentlig utdanning innenfor klassisk akupunktur.

En klassisk akupunktør  anvender akupunktur  ( opprinnelig akupunktur )basert på tradisjonell kinesisk medisin og teori hvor det kombineres med medisinsk akupunktur. Den sist nevnte  er en akupunkturform som er basert forsknigsbaserte akupunkturpunkter utifra et nevrologisk perspektiv (IMS) . En kvalifisert akupunktør innen IMS og triggerpunktbehandling har 15 studiepoeng ( 1 års studium med videreutdanningn innen muskel og skjelett behandling.

OBS! Idag finner du aktører som promoterer og selger kurs innen triggerpunktbehandling og IMS kurs basert på 16 timers kurs. Dette vet desverre ikke pasienten!  En klassisk akupunktør anvender begge formene i klinisk praksis med kvalifikasjoner til å håndtere begge akupunkturformene, samt håndtere nåleverktøyet utifra tradisjonell kinesisk teori.

Andre yrkesgrupper som kan anvende nåler

Det er flere aktører og yrkesgrupper som anvender  nåler i sin klinisk praksis.  En » klassisk akupunktør » er en som setter nåler både med og uten elektroakupunktur på flere steder på kroppen, øret og hode (skalleakupunktur).

Det finnes andre alternative aktører med utdannelse som anvender eksempelvis kun øreakupunktur/nada-akupunktur, eksempler på dette er homeopater og heilpraktikere.  Andre yrkesgrupper som anvender nåler i klinisk praksis kan være fysioterapauter, kiropraktorer og naprapater. Disse yrkesgruppene er ikke «klassiske akupunktører» og innehar ikke kompetanse innen tradisjonell kinesisk medisin, men anvender kun triggerpunkt behandling.

Disse ulike akupunkturformene springer utifra den klassiske akupunkturen, det er derfor forvirrende for pasienter å vite hva akupunktur ut og hvem som er kvalifisert til å praktisere med akupunkturnåler.

Spørsmål du bør stille din akupunktør?

Sjekk om akupunktøren er medlem av Akupunkturforeningen, eller innehar en 3 årig bachelorgrad innen klassisk akupunktur og medisingrunnstudium. Akupunktørforeningen stiller høye krav til medlemmene, der alle medlemmene må følge foreningens retningslinjer ved bruk av engangsnåler, hygiene og andre kvalifikasjoner.

Akupunkturforeningen jobber for en autorisasjon, slik at det er sikkert for pasienten å vite hvem som er klassisk akupunktør og som kan praktisere.

Valg av akupunktør ved fertilitet

Når det kommer til barneønsket er det viktig at du velger en akupunktør som har spesiell kompetanse og innenfor fertilitet og IVF. Akupunktøren skal kjenne til prinsippene for å bruke akupunktur ved menstruasjonsfasen og ulike gynekologiske tilstader både ved naturlig syklus.

Dersom dere er under IVF- behandling skal akupunktøren vise forsiktighet, samtidig vite hva slags behandlingen som støtter medikamentene under de ulike regimene ved IVF-programmer.

Terapautene ved AJK klinikken har alle bachelorgrad i akupunktur og er utdannet ved Norges Helsehøyskole, Campus Kristiania.

Velkommen til oss!

Relaterte innlegg