Akupunktur og dårlig eggkvalitet hos kvinnen

Av Akupunktør Kristine Finkenhagen

Miljøet rundt eggstokkene har en innvirkning på egget før de møter spermiene, med eller uten IVF til stede. Eggcellene trenger de riktige hormonsignalene, rette næringsstoffer og god blodtilførsel samt kapasitet til å levere nok energi til embryoet.

God blodsirkulasjon er viktige implikasjoner spesielt for egg som kommer fra eldre eggstokker, da dette kan gi dårlig eggkvalitet. Det kan også være tilfelle dersom kvinnen har PCOS ( les mer om PCOS ) eller endometriose (Les mer om endometriose her).

Når det er snakk om dårlig eggkvalitet er det som oftest en diskusjon om alder. Selv om dette er vanligst for kvinner fra ca 35 år og oppover, kan du også ha dårlig eggkvalitet grunnet andre faktorer. Ulike gynekologiske tilstander eller alder kan gjøre at eggstokkene ikke produserer god nok kvalitet på egget, eller som ikke responderer bra på IVF medikamentene.

Hva hvis min lege har sagt at jeg har dårlig eggkvalitet? Kan akupunktur hjelpe?

Din FSH kan være økende fordi din hypofyse i fremre del av hjernen prøver å stimulere eggstokken som har blitt mindre responsive, eller så kan folliklene ha blitt mindre aktive. FSH er utsatt for stress og kan også være en faktor som kan påvirke eggkvaliteten. Se link om hvordan stress kan påvirke FSH. Men det er også slik at noen eggstokker eldres raskere enn andre. Så husk å sjekke hvordan det står til med din eggkvalitet, hvis du er usikker !

Les mer om eggdonasjon

Les mer om akupunktur og eggdonasjon

Hva kan jeg gjøre for å få bedre eggkvalitet?

Med alderen vet vi at blodstrømmen til folliklene som inneholder eldre egg reduseres med alderen. Dette betyr at eggene ikke får optimalt med oksygen og næring1.

Eggløsning fra follikler med optimal blodtilførsel og oksygeninnhold har høyere befruktningsrate og utviklingspotensialet til bedre IVF utfall2. På klinikken anvender vi metoder som har som hensikt å øke blodsirkulasjonen til eggstokker, du kan enten velge manuell eller elektroakupunktur.

Les mer om eggkvalitet og Q10

Med elektroakupunktur sendes det milde elektroniske pulser noe som i kinesisk medisinsk teori skal øke blodgjennomstrømmen til eggstokkene. Nålene blir satt på steder i huden som har nerve relasjon (dermatom ) knyttet til eks eggstokker og livmor.

Hypotetisk vil dette kunne føre til bedre blodsirkulasjon samt gi næring og oksigentilførsel til folliklene. Det blir forsket mye på dette idag, men på grunn av markedsføringsloven har vi ikke lov til å vise til relevant forskning.

Under konsultasjonen brukes metoder som har som hensikt å øke blodgjennomstrømningen til eggstokker og livmor.  Med mer energitilførsel vet vi at egget har bedre sjanser til å utvikle levedyktige embryoer.

Les mer om god blodsirkualsjon viktig for eggutviklingen

Har du spørsmål om hvordan vi kan hjelpe, eller ønsker å bestille time

Ring nå

Les også hvem er en klassisk akupunktør og hvem er kvalisert som en klassisk akupunktør

På klinikken gir vi råd og livsstilsveiledning i hva som kan påvirke din eggkvalitet. Du kan lese her  om hva du kan gjøre for å bli lettere gravid . 

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Vi har også avdeling i Oslo og i Porsgrunn

Lykke til med prøvingen

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kilder:

1.Van Blerkom J et al, Hum Reprod 1997;12: 1047-1055)

2. Bhal PS et al, Hum Reprod 1999;14:939-945 and Hum Reprod  2001;16:1682-  1689)

3.Du Y et al, Neurol Res. 2011 33(1):101-7.)

4. Stener-Victorin E et al, Auton Neurosci 2003, 108: 50-56)

 

Relaterte innlegg