Smertefull menstruasjon (dysmenore)

Om lag 50% av unge kvinner som ikke har født rammes av smertefull menstruasjon. 10% av  kvinnene blir arbeidsuføre på grunn av smertene under menstruasjonsdagene. Kvinner med manglene eggløsning (ovulasjon) kan opplevde mindre smerter.

Av Kristine Finkenhagen akupunktør

Forskjellen på primær og sekundær dysmenore

Det er en forskjell på primær og sekundær dysmenore. Ved primær dysmenore kan smertene begynne samtidig med blødningen eller noen timer før. Smertene kan variere i styrke. De kan oppleves som krampeaktige eller murrende. 

Sekundær dysmenore er en tilstand som opptrer som regel i 30-40 årene, smerten oppstår etter noen år med smertefri menstruasjon.  Samtidig som smertemønsteret er annerledes ved sekundær dymenore. Smertene kan begynne 2-3 dager ut i i den pre- menstruelle perioden eller timer før menstruasjonsblødningen starter. Plagene kan bli bedre ved blødningsstart.  Det må derfor kartlegges alderen da smertene begynte, og intensiteten i forhold til blødningen, samt relasjonen til blødningsstart.  Sekundær dysmenore kan grunnes en rekke kvinnelige gynekologiske sykdommer.

Smertefull menstruasjon 

Smertene oppstår i korsryggen, nedre abdomen, og noen ganger brer de seg nedover til leggen. I tradisjonell  kinesisk medisin bruker akupunktøren akupunkturpunkter som har med den fysiologiske menstruasjonen å gjøre.  For å ha en normal menstruasjons syklus, må blodet være tilstrekkelig og bevege seg riktig. Mange kvinner med smertefull menstruasjon velger å benytte seg av akupunktur!

Differensiering ved smertefull menstruasjon

Murrende smerte

Smerter som kommer i forkant

Smerter som avtar når menstruasjonen kommer

Smerter som varer de første dagene i perioden

Lokal

Smerter i nedre abdomen

Smerte i nedre korsrygg

Smertene kan bre seg ned til leggen

Hodepine som kommer før, under eller etter menstruason.

Pre- menstruelle symptomer

Depresson i etterkant av blødningsperioden

Lite menstruasjons blod

Mye menstruasjons blod

Klumpete mørk menstruasjon

Frisk blod

Antall blødningsdager

Er syklusen kort eller lang

Andre tilleggs symptomer med mer alvorlig karakter;

Kvalme

oppkast

Tretthet

Svimmelhet

I TKM differensieres menstruasjons syklusen i 4 faser. Det er derfor viktig å behandle menstruasjonsplagene med utgangspunkt i hvor du er i din menstruasjonssyklus. Prognosen og punktene blir satt ut ifra de diagnostiske funnene under konsultasjonen. (Giovannie 2011)

Har du spørsmål kontakt oss på post@ajk.no eller 22 200 100

Vi har også avdeling i Oslo og i Porsgrunn

Hilsen

Akupunktør

Kristine Finkenhagen

Relaterte innlegg