Pcos

Av Kristine Finkenhagen – Akupunktør

Policystisk ovariesyndrom (pcos) er den vanligste endokrine sykdommen hos kvinner i reproduktiv alder.
PCOS er en hormonubalanse i eggstokkene, der  eggstokkene har flere væskefylte hulrom, med cystedannelser som forstyrrer eggstokkenes funksjon, som igjen påvirker hormonproduksjonen.  PCOS kan debutere når som helst i kvinnens fertile alder, for mange kvinner kan den komme sent i tenårene.  Arvelige forhold kan være årsak til sykdom. Det er ca 5% av kvinner i befruktningsdyktig alder som blir rammet.  Overvektige kvinner med POCS har økt risiko for utvikling av diabetes og hjerte- karsykdommer.

Hva er årsaken til PCOS

Symptomene på PCOS er forårsaket av ubalanse i noen av hormonene som regulere menstruasjonssyklusen. Det antas at tilstanden er arvelig betinger. Kvinnene har konstant forhøyet nivå av det kvinelige kjønnshormonet østrogen.  Dette skyldes dannelsen av østrogen i fettvevet. Forhøye nivåer av LH bidrar til cystedannelse i eggstokkene og økte produksjon av mannelige Kvinner med PCOS kan ha forhøyet nivå av testosteron. Dette skyldes at østrogen blir omdannet til testosteron i alle kvinners eggstokker, som igjen kan føre til uønsket hårvekst og økning i kviser. Hormonforstyrrelsen kan føre til manglende eggløsning og uregelmessige blødninger, med ufrivillig barnløshet til følge.

Les her om hvordan akupunktur kan hjelpe deg med dårlig eggkvalitet

Hva er symptomene

Kvinner med PCOS kan erfare ulik grad av symptomer og PCOS er en svært sammensatt diagnose, noen vil derfor ha mange symptomene, mens andre vil ha noen og andre svær få symptomer. Symptombildet består av;

 • Fedme som samler seg rundt midjen (mange tynne kvinner kan også ha pcos)
 • Kviser, fet hud og flass
 • Tynt hår
 • Manglende eller uregelmessig menstruasjon
 • Manglende eller uregelmessig eggløsning
 • Smerter i underlivet
 • Ufrivillig barnløshet
 • Gjentatte spontanaborter
 • Høye nivåer av androgener ( mannlige hormoner)
 • Unormal hårvekst i ansiktet, bryst, magen rygg, tomler og tær.
 • Mørke flekker på halsen, armene, brystene eller lårene.
 • Depresjon og humørsvingninger
 • Diabetes type 2
 • Høyt kolesterol
 • Høyt blodtrykk

Menstruasjons syklus

Rundt 80% av kvinnene med PCOS har enten manglende menstruasjon eler uregelmessig menstruasjon. Undervektige kvinner kan ha totalt fravær av menstruasjon eller er preget av lange eller paradoksalt korte intervaller med menstruasjon. Mens overvektige kvinner med PCOS kan ha menstruasjonssyklus preget av uregelmessige eller lange intervaller. Variasjonene er mange.

Les her om menstruasjonssyklusen fire faser

Kosthold og livsstil

Kosthold er viktig ved pcos. Det finnes studier på kosthold og eggløsningsproblematikk. Ta kontakt med oss for mer informasjon. Studier har også vist at vektreduksjon (dersom man er overvektig) kan hjelpe overvektige med å få eggløsning. Da kan det  vil bli lettere å bli gravid.

Les også her om andre mulig årsaker til infertilitet

Vi har også avdeling i Oslo og Porsgrunn

Hilsen

Kristine Finkenhagen

Kilder:
www.nhi.no
www.onskebarn.no
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20943753

Relaterte innlegg