Fertilitets inspirasjon – spis sunt fett

Og unngå transfett.

Av Kristine Finkenhagen

I en Harvard studie undersøkte de effekten av kosthold og andre livsstils endringer på fertilitet på mer enn 18.000 kvinnelige sykepleiere som prøvd å bli gravide.
Studien konkluderte med flere funn som kan reversere infertilitet relatert til eggløsning (som er grunnen til ¼ eller mer av alle infertilitetstilfellene). Og et sunt kosthold danner et godt fundament for en sunn graviditet.

Unngå transfett som du blandt annet finner i potetgull og pommes frites og annen gatekjøkkenmat laget av frityrfett. Kjeks og kaker med utrolig lang holdbarhet inneholder også ofte bakefett med transfett. Det samme med suppe – og sauseposer. Så lag maten din fra bunnen av når du kan.  Transfettet skader blodårene og hjertet og fremmer inflammasjon. Balansen mellom det gode og det ugunstige kolesterolet forstyrres. Produksjonen av betennelsesdannende prostaglandiner 2 øker. Så har du endometriose gjelder dette tipset deg også.
Men det er mye godt du kan spise i steden 🙂
Bruk sunne oljer som olivenolje, nøtter og frø, fisk som laks og sardiner. Riktig fett bidrar til å kjøle betennelser. Å unngå transfett forbedrer insulin sensitiviteten. Begge deler er bra for fertiliteten.

Tips:
kaldpressede oliven olje over salater eller på brød.
oliven og avokado som snacks eller i salater
nøtter som snacks (i steden for chips) eller i salater.
valnøtter, mandler, cashewnøtter, frø, fisk, bønner, oljer. (ofte får vi for lite omega 3 i forhold til omega 6, så spis masse fisk som laks, sardiner, tunfisk, valnøtter, linfrø og solsikkefrø)
Nam!

Kun ment som et godt tips på matfronten som er bekreftet av forskere. Vil du ha flere? Ta kontakt. Vi gir også mattips tilpasset din konstitusjon i kinesisk medisin.

 

Relaterte innlegg