Hvordan kan stress påvirke fruktbarheten?

Av akupunktør Kristine Finkenhagen

FSH er et viktig fertilitetshormon. Hos kvinner har hormonet ansvaret for å stimulere veksten av folliklene i eggstokkene, samt produsere levedyktige egg. Eksempelvis dersom det er lite tilstrekkelig nivå vil ikke kvinnens egg modnes, eller ha dårlig eggkvalitet. Dersom et egg ikke modnes hver måned vil heller ikke en eggløsning finne sted. Les også om akupunktur og bedre eggkvalitet.

                  FSH og menstruasjonssyklusen

FSH nivået varierer gjennom hele menstruasjonssyklusen(les mer om syklusen her), det vil si FSH stiger før eggløsning og reduseres etter eggløsning for kvinner. Dersom FSH er utenfor de normale nivåene kan kvinnen ha problemer med sine endokrine kjertler eller andre systemer i kroppen. Derfor kan man også ha dårligere eggkvalitet. Dersom det eksempelvis er høye nivåer av FSH, kan dette indikere en startet overgangsalder, en feil funksjon av eggstokkene eller en hormonell ubalanse. Dersom det er lave nivåer kan dette redusere en anovulasjon (ikke eggløsning) hos kvinner1

FSH måles ofte tidlig i menstruasjonssyklusen. Verdien av FSH kan variere basert på menstruasjonssyklus og stress. FSH kan også påvirkes av stress. Dersom det er emosjonelt stress tilstede under eggløsningen, kan dette påvirke eggløsningen. Vi vet også at psykisk stress kan føre til fravær av menstruasjon, noe som er avgjørende for at egget skal vokse og frigjøres. Stress under eggløsningen kan også påvirke de fine musklene i egglederne og de kan bli anspente og kontraherende, slik at egget ikke er i stand til å finne fri passasje til livmoren. (3)

 

Behandling på klinikken

Akupunktur kan både virke styrkende og stressreduserende. Follikelfasen kan være avgjørende for neste menstruasjon. Det er derfor viktig at du går til en akupunktør med spesiell kompetanse innen fertilitet enten om du er under IVF forsøk, eller har valgt en naturlig syklus. På klinikken tar vi utgangspunkt i hvor du er i syklusen, da det er viktig å styrke kroppen, samtidig støtte kroppen i hormonreguleringen. Det kan være stressende og emosjonelt ovenfor partneren, omgivelsene og ikke minst  egen skuffelse over å ikke bli gravid. Akupunktur kan bidra både med å balansere stresset, som igjen kan påvirke egg kvaliteten og eggløsningen (3)

Har du spørsmål kan du sende dette på post@ajk.no ,eller ring for en uforpliktende samtale. Vi har også online booking.

Vi har også avdeling i Oslo og i Porsgrunn

Velkommen til AJK klinikken

Hilsen

Akupunktur og daglig leder

Kristine Finkenhagen

Kilder:

  1. helsenett.no
  2. http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(08)04414-2/fulltext
  3. Jane Littelton (2004) » The treatment of Infertility with Chinese Medisine. Churcill Livingstone Eleviser

 

Relaterte innlegg