Akupunktur ved tynn livmorslimhinne

akupunktur og tynnlivmorslimhinneÅrsaker til at du har tynn livmorslimhinnen

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Enkelte kvinner kan ha tynn livmorslimhinne, dette oppdages ved utredning av infertilitet. Livmorslimhinnen starter å vokse ved dag 1 under blødningsfasen, ved eggløsningen skal livmorslimhinnen være på 6-8 mm i tykkelse.

En tynn livmorslimhinne kan komme av ulike årsaker, blant annet at det produserer for lite progersteron. Kvinner med tynn livmorslimhinne får progesteronkrem for å optimalisere livmorslimhinnen. Naturlig progesteron blir dannet av folliklene (corpus lutium ) etter eggløsningen.

Progesteron og implantasjon av egget

Corpus luteum skal produsere nok progesteron for å sikre en implantasjon av egget.Det natulige progesteronet støtter embryoets utvikling frem til uke 10-12 . Dette hormonet er veldig viktig i lutealfasen, da livmorslimhinnen får næring.

Progesteron  påvirker samtidig temperatur reguleringen i hypotalamus ( hjernen) .2 Når egget er modnet produseres østrogen, østrogen og progesteron hjelper livmorslimhinnen å forberede livmorslimhinnen for implantasjon,  1.

Dersom du har ha tynn livmorslimhinne, kan dette bety at du kan ha;

  • lite østrogen eller
  • ingen eggløsning.
  • tegn til tidlig overgangsalder.

Les mer Hvorfor fester ikke egget seg tiltross for toppkvalitet

Vitamin og mineraltilskudd er anbefalt da vitaminer er viktig for fertiliteten. Spesielt vitamin E er er et antioksidant som kan være positivt for tykkelsen på livmorslimhinnen. Det anbefales å ha spise mat som inneholder vitamin E fra dag 3.

Mat som inneholder naturlig vitamin E, finner du i nøtter, frø, avokado og olje fra grønnsaker. Dersom du ønsker å tilsette kosten kosttilskudd kan det være viktig at du kontakter din lege for å sjekke hva du eventuelt måtte mangle av vitaminer. For eksempel skal man ikke ha for høye nivåer av fettløslige vitaminer, eks vitamin A.

Sjekk med din fastelege eller gynekolog dine hormonnivåer, dersom du har prøvd å bli gravid over en lengre periode.

Les mer om hvordan akupunktur kan påvirke eggløsningen

Les mer om Hva hvis jeg har kort lutealfase?

Kan akupunktur hjelpe meg dersom jeg har tynn livmorslimhinne?

En tykk livmorslimhinne er viktig for en implantasjon ( at egget fester seg til livmoren), tykkelsen på livmorslimhinnen er  viktig ved fryseforsøk. Som metode for å påvirke livmorslimhinnen anvendes punkter som skal ha som hensikt å øke tykkelsen og strukturen på livmorslimhinnen og øke blodsirkulasjonen til livmorslimhinnen. Dette vil hypotetisk kunne gi livmorslimhinnen tilstrekklig med oksygen, hormoner og næringsstoffer.

Mange kvinner under fryseforsøk  velger å benytte seg av akupunktur under IVF forsøk. Under behandlingen anvendes akupunkturpunkter som ifølge kinesisk medisinsk teori skal kunne støtte progesteronet og østradiolet som er viktig for livmorslimhinnen.

Punktene blir satt på magen, beina eller ryggen i hudområder (dermatom/segment) som har samme nerve relasjon til nerven som går til livmor. Dette gjør vi samtidig som vi kombinerer andre punkter som plasseres på kroppen. Det blir idag forsket på, men på grunn av markedsføringsloven har alternative behandlere lov til å vise til forskning.

Les også fertilitetsfremmende urter

Ønsker du å bestille en time i Oslo?

Bestill nå

Ønsker du time hos Kristine Finkenhagen i Porsgrunn

Ring nå

Hvem er kvalifisert til å kalle seg akupunktør?

Tiltross for at det i dag finnes en egen bachelorgrad i akupunktur, er akupunktør dessverre ingen beskyttet tittel. De finnes aktører som promoterer for akupunktur. Sjekk at akupunktøren har bachelorgrad, eller er medlem av akupunkturforeningen. Skal du inn i et IVF- program, hør med akupunktøren om vedkommende har kunnskap om IVF og om behandlingen støtter hormonbehandlingen. OBS ! Anbefaler å lese valg av akupunktør

Les også; Jeg skal igang med fryseforsøk, men min lege har sagt jeg har tynn livmorslimhinne. Kan akupunktur hjelpe meg?

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

1. Szmelskyj & Aqyilina (2015)

2. Jane lytleton

 

Relaterte innlegg