Stresshormonet kortisol påvirker fertiliteten

Kortisol er et viktig hormon som blir aktivt og spiller en viktig rolle i kroppens metabolisme. Utskillelsen av kortisol har flere viktige roller. Men forhøyede nivåer kan gi ubalanser i immunssystemet

Skrevet av akupunktør Kristine Finkenhagen

Kortisol og dets påvirkning på fertiliteten

Både akutte og kronisk lave nivåer av kortisol har en påvirkning av utskillelse av fertilitet hormonene (FSH og LH- FSH er hormonet som stimulerer til eggløsning og LH er hormonet som frigjør egget.)

Hormonet kortisol er en del av vårt immunsystem.

Hormonet kortisol følger et frekvens mønste i løpet av døgnet. Hvor utskillelsen synker om kvelden, og er ved det laveste nivået ved midnatt 00.00 frem til kl 4.00. Kortisol topper seg igjen mellom klokken 7 og 8.00.

Kortisol er et viktig hormon som blir aktivt og spiller en viktig rolle ved kroppens metabolisme. Denne mekanismen har flere viktige roller,  blant annet ved aktiveringen av ditt immunsystem. Hormonet kortisol har også den evne til å redusere inflammasjon/ betennelse i kroppen når kroppens hormonsystem er i balanse.(1)

Les mer er det samspill mellom hva du tror ,og hva du føler?

Les mer hvordan forholde seg til usikkerheten rundt det å ikke bli gravid?

Kortisol et stresshormon

I respons av stress blir hormonet hydrokortisol sendt ut og øker blodsukkeret. Dette bidrar blant annet til å redusere inflammasjon/betennelse ved å undertrykke immunsystemet. (1)

Les mer om immunsystemets rolle ved fertilitet

Les mer om hvordan stress kan påvirke fertiliteten

Forhøyede nivåer av kortisol er skadelig!

Når det blir forhøyde nivåer av kostisol gir dette en ugunstig helsegevinst, dette kan derfor også påvirke din  fertilitet. Ved høye nivåer av kortisol avtar ditt reproduksjon-systemet, og i noen tilfeller kan dette  systemet«slå seg av». 

Resultatet kan gi forhøyde nivåer av prolaktin- noe som kan føre til en uteblivelse av eggløsning. Dersom det skjer en over-aktiveing av immunsystemet , kan dette gi en negativ innvirkning (dysregulering) på implantasjonen( tiden der egget skal feste seg). Forhøyede nivåer av kortisol blant annet ha en direkte påvirkning på livmoren og egglederen.(1)

Les mer om akupunktur ved uregelmessig eggløsning

Kortisol kan også påvirke ditt progesteron

For at en befruktning skal finne sted er du helt avhenging av progesteron, og det er det gule legemet som produserer progesteron. Progesteron er forløper til kortisol.

Når kortisol øker, vil også progesteron bli påvirket. Dette kan derfor ha en påvirkning av utviklingen av det gule legemet i luteal utviklingen, og livmorslimhinnen mottaker evne av egget samt gi luteal defekt ( fasen etter eggløsning). (1)

Les mer om symptomer på lave nivåer av progesteron

Les mer om lave nivåer av progesteron og ufrivillig barnløshet

Kronisk stress for dem som prøver å bli gravide

Kronisk stress kan forbindes med IVF, men også for de par som har prøvd å bli gravid naturlig uten og lykkes. Forhøyede nivåer av kortisol kan gi infertilitets problemer hos kvinner med;

  • PCOS
  • endometriose
  • eller andre endokrine ubalanser.
  • det er også en forbindelse mellom kroniske høye nivåer av kortisol og insulinresistens. 

Les mer om hvordan kan stress påvirke fertiliteten

Les mer om hvordan håndtere negative tankemønstre rundt det å ikke bli gravid

Kronisk stress kan redusere blodsirkulasjonen til de reproduktive organene.

Reproduktive organer er avhengig av god  blodsirkulasjon. Hos kvinnen er det særlig viktig med god blodsirkulasjon til eggstokkene men også til livmorslimhinnen. Ved å booste blodsirkulasjon til disse organene vil dette kunne maksimere tilførselen av oksygen og næringsstoffer. Men med alder og stress blir blodsirkulasjonen til disse organene nedprioritert.

Ditt reproduksjons-system er et ikke essensielt system. Det vil si at det er det første systemet som blir kompromittert under stress. Dersom du lider av langvarig stress, er det svært sannsynlig at ditt nervesystem kan bli overbelastet. Dette kan medføre en frigjøring av  hormoner som kortisol og adrenalin. Disse stresshormonene kan trekke sammen arteriene som går til kjønnsorganene.

For å øke blodgjennnomstrømningen kan du foreksempel trene yoga, forskning har vist at enkelte akupunkturpunkter kan se ut til å øke blodgjennomstrømningen til både eggstokker og livmoren. Enkelte studier har vist at enkelte akupunkturpunkter kan øke blodsirkulasjonen til kjønnsorganene, ved å stimulere hudområdet som er knyttet til spesifikke nerver til eksempelvis kjønnsorganer.  Karolinska institutt i Stockholm er en av instituttene som har rapportert  at dette skjer hos både kvinner og rotter.

Les mer hvorfor endring er så vanskelig? 

Tips til å roe ned!

Den gode nyheten er at kortisol er vannløselig og kommer fort ut av kroppen. Et eksempel på dette er hvorfor du stadig vekk blir syk etter en lang periode med stress uten å bli syk. Men når du først tar deg ferie- ja da blir du syk. 

Vi anbefaler IVF KIT

Vi anbefaler akupunktur, mindfullness, yoga, meditasjon. Dette er teknikker som kan oppleves positivt for å roe ned og håndtere stress.

Ring oss for en uforpliktende samtale

Ring nå

Akupunktur for å roe ned

De fleste opplever akupunktur som beroligende. I følge evidence basert akupunktur, kan det se ut til at akupunktur kan redusere hormonet kortisol og regulere fertilitet hormoner positiv.

Samtidig som det er viktig at akupunktøren støtter de reproduktive organene, ved å anvende punkter som kan se ut til å påvirke nervesystemet til de reproduktive organer. 

Vi kan gi deg teknikker til å nedregulere kroppens iboende stressrepons.

Hvordan kan akupunktur påvirke kortisol nivået?

I teorien kan det se ut til at akupunktur kan påvirke kortisolnivået, ved å anvende punkter som skal i følge kinesisk medisin ha en beroligende virkning, med kombinasjon av punkter som ligger i direkte nerverelasjon til binyrene ( organet som produserer kortisol).

En enkeltstudie gjort av PhD. Margarelli og Cirdennda, anvende punktformlen fra Sahlgrenska Universitetsykehus (2) som viste at punktene så ut til å øke blodsirkulasjonen. Forskerne av studien målte kortisol og prolaktin i serum ( blodprøve). Studien rapporterte at punktene kunne se ut til å endre hormonene kortisol og prolaktin. Men konkluderte samtidig med at det trengtes mer forskning med denne metoden. (4)

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Les mer om hvordan kan akupunktur hjelpe ved IVF

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
  1. Nick Dalton Brewer, Increasing IVF Success with Acupuncture: An Integrated Approach
  2. Stener-Victorin, E. et al. 1996, Human Reprod, Reduction of blood flow impedance in the uterine arteries of infertile women with electro-acupuncture.
  3. Stener-Victorin, E. et al. 2004, Reproductive Biology and Endocrinology, Effect of electro-acupuncture stimulation of different frequencies and intensities on ovarian blood flow in anaesthetized rats with steroid-induced polycystic ovaries.
  4. Magarelli, PC. et al. 2009, Fertil Steril,  Changes in serum cortisol and prolactin associated with acupuncture during controlled ovarian hyperstimulation in women undergoing in vitro fertilization-embryo transfer treatment

Relaterte innlegg