Stresshormonet kortisol påvirker fertiliteten

Kortisol er et viktig hormon som blir aktivt og spiller en viktig rolle i kroppens metabolisme, da denne mekanismen har flere viktige roller.

Skrevet av akupunktør Kristine Finkenhagen

Kortisol og dets påvirkning på fertiliteten

Både akutt og kronisk lave nivåer av utskillelse av kortisol har en påvirkning av utskillelse av fertilitet hormonene (FSH og LH- FSH er hormonet som stimulerer til eggløsning og LH er hormonet som frigjør egget.)

Hormonet kortisol er en del av vårt immunsystem.

Kortisol følger et frekvens mønster utifra døgnrytmen . Utskillelsen begynner å synke om kvelden og er ved det laveste nivået ved midnatt 00.00 og til kl 4.00. Kortisol topper seg igjen mellom klokken 7 og 8.00.

Kortisol er et viktig hormon som blir aktivt og spiller en viktig rolle i kroppens metabolisme, da denne mekanismen har flere viktige roller, blant annet aktivering av ditt immunsystem, Hormonet kortisol har også den evne til å redusere inflammasjon/ betennelse i kroppen når kroppens hormonsystem er i balanse. 

Kortisol et stresshormon

I respons stress blir hormonet hydrokortisol sendt ut og øker blodsukkeret. Dette bidrar til å redusere inflammasjon/betennelse ved å undertrykke immunsystemet.

Les mer om immunsystemets rolle ved fertilitet

Les mer om hvordan stress kan påvirke fertiliteten

Forhøyede nivåer av kortisol er skadelig!

Når det blir forhøyde nivåer av kostisol gir dette en ugunstig helsegevinst, dette gjelder selvfølgelig også din fertilitet. Ved høye nivåer av kortisol avtar ditt reproduksjon-systemet, og i noen tilfeller kan dette «slå seg av». 

Resultatet kan gi forhøyde nivåer av prolaktin- noe som kan gi uteblivelse av eggløsning, ved at det skjer en aktivering av immunsystemet som kan gi en negativ innvirkning (dysregulering) for implantasjonen tiden der egget skal feste seg. Dette skjer ved at kortisol kan ha en direkte påvirkning på livmoren og egglederen.

Les mer om akupunktur ved uregelmessig eggløsning

Kortisol kan også påvirke ditt progesteron

For at en befruktning skal finne sted er du helt avhenging av progesteron, og det er det gule legemet som produserer progesteron. Progesteron er forløper til kortisol.

Når kortisol øker, vil også progesteron bli påvirket. Dette kan derfor ha en påvirkning av utviklingen av det gule legemet i luteal utviklingen, og livmorslimhinnen mottaker evne av egget samt gi luteal defekt ( fasen etter eggløsning). 

Les mer om symptomer på lave nivåer av progesteron

Les mer om lave nivåer av progesteron og ufrivillig barnløshet

Kronisk stress for dem som prøver å bli gravide

Kronisk stress kan forbindes med IVF, og for de par som har prøvd å bli gravid naturlig uten og lykkes. Forhøyede nivåer av kortisol kan gi infertilitets problemer hos kvinner med;

  • PCOS
  • endometriose
  • eller andre endokrine ubalanser.
  • Det er også en forbindelse mellom kroniske høye nivåer av kortisol og insulinresistens. 

Les mer om hvordan kan stress påvirke fertiliteten

Tips til å roe ned!

Den gode nyheten er at kortisol er vannløselig og kommer fort ut av kroppen. Et eksempel på dette er hvorfor du stadig vekk blir syk etter en lang periode med stress uten å bli syk. Men da du først tar deg ferie- ja da blir du syk. 

Når du prøver å bli gravid finnes det utallige råd! og hvem har vel ikke hørt; «ro ned, så bli du gravid»! men for dem som prøver er dette ikke lett, da ønske og følelsen eier kun du/ dere. Følelser er hormoner, og disse hormonene kan som i det over nevnte forstyrre ditt hormonsystem. 

Vi anbefaler akupunktur ,mindfullness, yoga, meditasjon da dette kan påvirke hormonene positivt.

Ring oss for en uforpliktende samtale

Ring nå

Akupunktur for å roe ned

De fleste opplever akupunktur som beroligende. I følge evidence basert akupunktur , kan det se ut til at akupunktur reduserer hormonet kortisol og regulere fertilitet hormoner positiv, samt som akupunktur kan virke anti- inflammatorisk/( inflammasjon -betennelse) . 

Samtidig som det er viktig at akupunktøren støtter de reproduktive organene som vil ha som hensikt å påvirke nervesystemet til de reproduktive organer ved å øke blodsirkulasjonen til eggstokker, livmor og testikler.

Dette gjør akupunktøren ved å sette nåler som for eksempel har nerve relasjon i huden til de ulike reproduktive organer.

Hvordan kan akupunktur påvirke kortisol nivået?

For å ha som hensikt å påvirke kortisol nivået anvendes punkter som kan oppleves som beroligende, samtidig som enkelte punkter har direkte nerve relasjon til binyrerene- (organet som er med på å produsere kortisol).

Dette skal i teorien aktivere sansecellene som registrer smerte, kulde, varme, berøring aktiveres. Sanscellene sender signaler lags nerven som tilhører eksempelvis nerven som har med det respektive organet som er med på å produsere og regulere kortisol.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Les mer om hvordan kan akupunktur hjelpe ved IVF

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg