Hvordan er din innstilling til livets forandring?

Forandring kan av og til smerte. Hvordan er tankene dine en del av ditt repertoar og visdom?

livets forandring
Av Gaute Mehl

Forandring og helse

Vi husker ikke at vi ble født, vi frykter å bli gamle og vi glemmer å leve.Hadde du nyttårsforsetter dette året, og lovet deg selv en forandring i livet for deg og din helse? Eller har du gitt opp slike forsetter fordi det ikke har nyttet tidligere år.

Forandring er vanskelig for de fleste av oss. Det sies at de eneste som liker forandring, er babyer med våte bleier. Forskere på nevrovitenskap sier at hjernen og nervesystemet ikke liker forandring og vil gjerne ha ting slik de alltid har vært selv om våre vaner og væremåte ikke er bra for oss i lengden.

Forsøk, der du sitter og leser, å ha armene i kryss fremfor deg.

Hvilken arm kommer automatisk øverst? Forsøk nå å ha motsatt arm øverst. Hvordan kjennes dette? Føles det litt rart? Dette lille eksempelet viser at forandring er vanskelig selv om det er planlagt. Det er nær forbindelse mellom kropp og sinn. Måten vi tenker på, påvirker oss på mer enn en måte.

Tanker er bare en del av vår reportoar og  visdom. Blir derimot en tanke holdt lenge nok, blir den etter hvert en livsholdning. Dette skyldes blant annet at» de nerver som fyrer sammen vil kobles sammen.

Livet handler om forandring

En av de konstante livslover er at livet i seg selv er en eneste konstant forandring. Alt i universet går gjennom forandring. Alt har sin tid, sitt minimum og maksimum og sin eksistens. Vi har årstidenes forandring, månens rytme, flo og fjære, temperatur og klima, menstruasjon og hormonelle forandringer.

Kroppen forandres og livet forandres. Noen ganger skjer det stille og umerkelig, mens andre ganger skjer det med dramatikk og voldsomme omveltninger. Forandring kan av og til smerte. Forskning viser at man løper større risiko for å bli syk etter en stor forandring i livet. Forandringene kan virke så voldsomt at man må søke profesjonell hjelp.

Mange av oss vegrer oss for å bli eldre, få rynker, endre livs-situasjonen eller bli syke. Vi betaler gjerne i et forsøk på å holde forandringene unna. Vi tar ansiktsløftning og skjønnhetskurer. Vi trimmer ikke bare for bedre velværet men vel så mye for å  hindre at kroppen forandre seg. Vi dyrker ungdommen.

Målet for livslykke blir ofte sett i relasjon til hvor ungdommelige vi ser ut. Det ligger i måten vi omtaler hverandre: «han holder seg godt», eller «Han ser mye yngre ut enn han er». Selv positive forandringer kan virke stressende. En barnefødsel kan være skremmende for noen mens jobbforfremmelse kan sette andre ut. På den andre siden kan vi se at pasienter velger å bli i en slags sykekultur fordi dette kjennes trygt.

Helse handler ikke bare om hva du gjør med kroppen din, hva du putter i den eller hvordan du steller med den. Helse handler like mye om hvordan du forholder deg til deg selv og det livet du har fått.Likegyldighet til deg selv og livet er kanskje den største helsefaren. Holdningen til livet går dypere enn tankene. Mange er ikke klar over de selvdestruktive kreftene som underminerer helsen. Det ligger ofte på et ubevisst plan. Gjennom å være åpen for forandring gir du livet fjæring, men synes du det er for vanskelig er det det rett og slett bevis på styrke å søke profesjonell hjelp.

Les mer om slik takler du dine bekymringer

Her er noen tips om du vil takle livets forandring bedre:

  • Forsøk å ta inn over deg at alt forandres.
  • La helse og forandring være en prosess du er stolt av.
  • Husk at dersom du fortsetter å gjøre det du alltid har gjort,
  • Vil du ha det som du alltid har hatt.
  • Aksepter forandring som noe positivt.
  • Forandring vil bety å åpne seg for noe nytt.
  • Ta ett steg av gangen.

 

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

Relaterte innlegg