
Bekymringer er kjipe. Her er Johanne Tonga sin guide for å håndtere bekymringer
Skrevet av Psykolog Johanne Tonga
Bekymringer er kjipe, og de kan oppta mye tid. De kommer når man minst venter de og bekymringene har en tendens til å vokse og bli større og større. Men den gode nyhetene er at du kan lære deg å takle bekymringene dine.
Først identifiser bekymringene:
Når man har lyst på barn og prøver og få barn og opplever flere mislykkede forsøk, ja da kan man fort bli bekymret.
- Tanker som blir jeg noensinne gravid?
- Hva hvis jeg aldri blir gravid?
- Hva hvis jeg ikke kan får barn, mens alle andre får det?
Dette er typiske bekymringer som mange kjenner seg igjen i, og kan dukke opp når du prøver å få barn.
Legg merke til bekymringene
Et tips for å håndtere bekymringer kan er det første du kan gjøre å legge merke til de. Ikke forsøk å rist de av deg, eller fortreng dem, for da kan de komme sterkere tilbake. I stedet kan du identifisere dine bekymringer og gjøre dem helt konkrete.
Det første du kan gjøre er å legge merke til de. Ikke forsøk å bare riste de av deg eller å fortrenge de, for da kommer de ofte enda sterkere tilbake. Prøv i stedet å identifiser bekymringene og gjør de helt konkrete. Du kan for eksempel skrive ned hva du bekymrer deg over, da det kan være lettere og konkretisere det når du skriver ned bekymringene.
Ønsker du flere tips og råd til å takle alt stress rundt det å ikke lykkes med å bli gravid! IVF KIT- et verktøy under IVF prosessen.
Diskutere med deg selv
Når du har klart å konkretisere og identifisert bekymringene, er det lettere å sortere dem. Er de mørke, negative eller overdrevene, negative og mørke bekymringer.
Prøv å utfordre de negative bekymringene. Stil deg spørsmål om bekymringen er:
- Hensiktsmessig
- Hva ville jeg sagt til ei vennnine i lignende situasjon?
- Kan det være en støttende måte å tenke på?
- Hva ville jeg sagt til en god venninne i samme situasjon?
Som oftest har vi en tendens til å overdrive våre bekymringer, det kan derfor være godt å prøve å modifisere bekymringene litt , prøv heller å snakk godt til seg selv. Har du en god venn som er god til å lytte, kan kanskje vennen din hjelpe deg å sortere bekymringene.
- Distraksjon
Bekymringer kan virke så troverdige og så ekte at det kan være vanskelig å gjøre dem milde. Det kan derfor være godt med en pause, prøv derfor heller å distraher deg fra dem.Dette kan du gjøre ved å for eksempel
- gå en tur i naturen ?
- sett på en meditasjonsfil på øret?
- Eller hva med å ringe ei god venn eller vennine?
Husk øvelse gjør mester!
Ønsker du å ringe Johanne, eller bestill time
Ring nå