Valnøtter kan forbedre sædkvaliteten

Ny forskning fra University of California viser at friske unge menn kan «booste» sperm kvaliteten ved å spise en liten pakke valnøtter om dagen (75 gram).
Både vitalitet, motilitet (bevegeligheten) og morfologi (form og strukturen) på sperm ble bedre. Spermiene viste også færre kromosom abnormaliteter.

Infertilitet, subfertilitet og problemer med å bli gravide, er noe som mange par sliter med. Årsaken til dette kan være mange, men en av de kan være dårlig sædkvalitet hos mannen.

Forurensing, usunn livsstil og vestlig diett har vært i søkelyset. Nå ville forskerene undersøke om valnøtter sammen med en vestlig diett ville påvirke sædkvaliteten.
117 friske menn mellom 21 og 35 år ble delt i to grupper. Den ene gruppen spiste 75gram valnøtter om dagen og den andre gruppen spiste ikke valnøtter.
75 gram ble valgt fordi dette er tilstrekkelig for å forandre fettnivåene i blodet uten at man legger på seg.
Etter 12 uker (spermieproduksjonen tar 72 dager eller ca 10 uker) hadde mennene som spiste valnøtter signifikant høyere nivåer av omega 6 og omega 3 i blodet, signifikante økte målinger på vitalitet, motilitet og morfologi på mennenes sædceller og færre kromosom abnormaliteter. Les forskningen her
Studien kikket ikke på om valnøtter vil ha den samme effekten på menn med fertilitetsproblemer. Men hvorfor ikke forsøke med litt valnøtter om du ikke har nøtteallergi?

Valnøtter er rike på omega 3 fettsyren alfa-linolen (ALA). Omega 3 er viktig i modningen av sperm og for membranen rundt. Andre kilder er fisk, fiskeoljer og linfrø.

I kinesisk medisin er valnøtter regnet som Yang, Qi og Jing/essens styrkende. Qi og yang fremmer bevegelse og sirkulasjon og Jing danner fundamentet for den reproduktive energien i kroppen.
Så litt valnøtter om dagen er godt for oss. Overforbruk kan akkumulere damp (som gir vektøkning) hos de som er tilbøyelige til det. Så det er morsomt å se at forskningen finner passe mengde.

God knask!

Relaterte innlegg