Akupunktur og IMS mot muskel- og skjelettplager

AJK klinikken har kompetanse innen akupunktur mot muskel og skjelettplager. Vi tilbyr akupunktur i Oslo, Porsgrunn, Trondheim og Arendal

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen

En stor andel av pasientene som oppsøker akupunktur har som regel smerter  i muskel og skjelettsystemet. Vi behandler mange pasienter med kroniske smerter eller andre akutte plager i kne, korsrygg, skulder og nakkeplager. Hos oss kombinerer vi klassisk akupunktur med den vestlig medisinske akupunkturen formen så kalt IMS, ved akutte eller kroniske muskel og skjelett plager.

AJK klinikken anvender forsknings protokoller som er anvendt i kliniske forsøk og i laboratorium. Der forskningen har blant annet vist at akupunktur frigjør opioide peptider under akupunktur behandling. Den smertestillende effekten av akupunktur kan derfor forklares gjennom dette.

Forskning ved kronisk smerte og tradisjonell akupunktur.

Det er blitt gjort flere store studier (metastudier) på akupunktur ved kronisk smerte (2012). Der studiene viser at akupunktur kan ha positiv effekt ved kronisk smerte. AJK klinikken anvender flere forskningsbaserte protokoller, blant annet PhD. Harris protokollen som er forsket på ved kronisk smerte og fatigue.

PhD Harris er visepresident for Society for Acupuncture Research, og er medlem av American Pain Society. Han er assisterende professor for anestesiologi og forskningsassistent ved avdelingen ved indremedisin anestesiologi revmatologi på universitetet i Michigan. For øyeblikket undersøker han de nevrobiologiske mekanismene for akupunktur/akupressur for kronisk smerte og tretthet. I flere av hans siste studier, undersøkelser han hjernen ved akupunktur. I studiene har han tatt i bruk den høyteknologiske MRI Tesla scanneren.

Ved å anvende MRI har han studert hjernens rolle ved neurotransmitter og deres reseptorer hos mennesker med kronisk smerte. Dr. Harris har under sine studier sett at det skjer en utskillelse og frigjøring av blant annet opiode peptider, der han samtidig har sett en økning av opiode reseptorer i hjernen under akupunkturbehandling. Stort sett er dette bevisene på at opioide peptider frigjøres ved akupunktur. Dette kan forklare den smertestillende effekten av akupunktur.

Kronisk smerte og intramuskulær stimuerling(IMS)

Intra muskulær stimulering (IMS) er en virkningsfull behandlingsmetode for pasienter med smerter i korsygg, nakke eller ved skulderplager. Eksempelvis kan din skulder skyldes ett nakke problem, eller en vond akillis som skyldes et korsryggs problem. Det vil si at som en del av din vonde skulder skyldes mulig et nakke problem, nakken må derfor alltid sees i lys av skulderen.

Ved å behandle nakken kan irritasjonen ved nerveroten påvirke signalene ned til muskelaturen. IMS kan være virkningsfull både ved en akutt og en kronisk tilstand. Dersom du har smerter uten en klar betennelsestilstand eller skade i vevet, kan dette gi patologiske eller funksjonelle forandringer i nervesystemet (perifere), dette kalles nevropati eller radiculopati. Akupunktur og IMS har en god virkning ved denne akutte eller kroniske smerte tilstanden.

IMS som behandlings metode anvender teknikker fra et tradisjonell kinesisk medisin, basert på nevrologiske prinsipper og vestlig vitenskapelig praksis (Gunn:1996)

Hva er årsaken til muskel – og skjelett plager

Det kan være ulike årsaker til muskel – og skjelett plager, alt fra reumatisk sykdommer, traumer, akutte plager, eller kroniske plager. En kronisk tilstand er en tilstand som har vart lenger enn 3 månder.

Kronisk smerte kan skyldes:

 • Skadelig stimuli i nervesystemet eller en inflammasjon.
 • Depresjon
 • Somatiske sykdommer
 • Strukturelle eller funksjonelle endringer i det perifere nervesystemet  eller i sentral nervesystemet.
 • Nevropatiske plager oppstår ved permanent skadet eller ved betennelse (inflammasjon).
 • Det kan være stramme muskler som irriterer nerveroten, eller direkte press fra musklene på nerven. Press på nerven skaper nevropati.
 • Muskelbånd (triggerpunkt )kan være smertefrie, men når de blir aktive blir de smertefulle og ømme.
 • Forkortet musklatur

Hva er nevropatiske smerter

Symptomer på nevropatiske smerter;

 • Lokale eller utstrålende smerter
 • Brennende sensasjon
 • Dyp verkende smerte
 • Svake ledd og muskler
 • Nevropati påvirker direkte muskel tonusen og fører til at musklene blir forkortet
 • Det er ikke alltid at nevropatiske smerter responderer på medikamenter

Hva er et triggerpunkt

Et trigger punkt er muskelære bånd eller muskel knuter som gjør vondt, kjent som triggerpunkt. Triggerpunkter kan også refereres til andre utstrålende smerter i kroppen.  Eksempelvis kan stram muskulatur i øvre del av nakke gir nakkeplager og hodepine.Triggerpunkter kan oppstå i hele kroppen, alt fra korsrygg, arm, skulder, nakke , lår og legg. Eksempelvis kan triggerpunkter i korsrygg være årsak til akillis tendonitt.

Behandling på klinikken

Ved vårt første møte på klinikken, går vi igjennom din sykehistorikk.  Det vil bli gjort funksjonelle tester og palpitasjon, for å komme frem til riktig diagnose i lys av vestlig akupunktur og tradisjonell kinesisk medisin. Prognosen med antall behandlinger får du under første behandling.

Dersom du er redd nåler er du velkommen hos naprapat og klassisk akupunktør Anne Willassen

Hovedmålet for behandlingen skal være:

 • Redusere muskelforkortningen. 
 • En forkortet muskel kan blir bedre ved hjelp av elektro akupunktur. Den elektriske stimulering via nålen kan få muskelen til å trekke seg sammen (kontrahere). Behandlingen gir best effekt dersom muskelen får en liten pause etter kontraheringen.Fjerne kilden for irritasjonen langs ryggen.
 • Redusere stressnivået

OBS! IMS behandling skal ikke anvendes dersom du er gravid, har lokal infeksjon eller om du går på antikoagulerende medisiner.

Hvem klassifiseres som akupunktør

En klassisk akupunktør anvender akupunktur den opprinnelige akupunkturen basert på tradisjonell kinesisk medisin og teori, kombinert med medisinsk akupunktur. Den sist nevnte er en akupunkturform som er basert forsknigsbaserte akupunkturpunkter utifra et nevrologisk perspektiv (IMS) . En kvalifisert akupunktør innen IMS og triggerpunktbehandling har 15 studiepoeng, eller IMS kurs 1 og 2. ( dette tilsvarer 1 års studium med videreutdanningn innen muskel og skjelett behandling) .OBS! Idag finner du aktører som promoterer og selger kurs innen triggerpunktbehandling og IMS kurs basert på 16 timers kurs med nålebehandling. En klassisk akupunktør anvender begge formene i klinisk praksis med kvalifikasjoner til å håndtere begge akupunkturformene, samt håndtere nåleverktøyet utifra tradisjonell kinesisk teori.

Andre yrkesgrupper som kan anvende nåler

Det er flere aktører og yrkesgrupper som anvender nåler i sin klinisk praksis. En » klassisk akupunktør » er en som setter nåler både med og uten elektroakupunktur på flere steder på kroppen, øret og hode (skalleakupunktur). Andre yrkesgrupper som anvender nåler i klinisk praksis kan være fysioterapauter, kiropraktorer og naprapater. Disse yrkesgruppene er ikke «klassiske akupunktører» og innehar ikke kompetanse innen tradisjonell kinesisk medisin, men anvender kun triggerpunkt behandling. De ulike akupunkturformene springer utifra den klassiske akupunkturen, men dette er dessverre forvirrende for pasienter å vite hva akupunktur ut.

Terapautene hos AJK klinikken

Akupunktørene hos AJK klinikken har alle bachelorgrad og er medlemmer av akupunkturforeningen.

Kristine FInkenhagen akupunktør med videre utdanning innen muskel og skjelett
Jannicke Bakken akupunktør
Gaute Mehl akupunktør og fysioterapaut

Vi har avdeling i Oslo og i Porsgrunn

Kilder:

The Gunn Approach to the treatment of chronic pain. Intramuscular Stimulation for Myofascil Pain of Radiculopathic Origin. 1996

http://ubcgunnims.com/wp-content/uploads/2012/10/imspaper.pdf

Relaterte innlegg