Stoffskiftet, fertilitet og eggkvalitet

Hvorfor er stoffskiftet viktig i forhold til eggkvaliteten og din fertilitet?

Stoffskiftet, fertilitet og eggkvalitet
Av Jannicke Bakken

Stoffskifte og fertilitet

Det tar ca 3-4 måneder for ett umodent egg å utvikle seg til et modent egg klar til eggløsning. Det vokser veldig i størrelse og går gjennom energikrevende endringer, for å utvikle seg til ett modent egg, klar til befruktning!

Stoffskiftet og eggkvalitet

Hvorfor er stoffskiftet ditt så viktig sett i sammenheng med din fertilitet? Kan lavt stoffskifte ha noe å si for eggkvaliteten? Hva betyr det for utviklingen av eggcellen inne i folikkelen? følge Rebeca Fett´s bok «It starts with the egg», som oppsummerer evidensbasert forskning om reproduktiv helse, betyr det veldig mye.

Hvilke stoffskiftehormoner bør måles hos legen og hvorfor er det viktig at DU tar ansvar for DINE prøveresultater? Hos AJK Klinikken kan vi hjelpe deg med å forklar deg hva det betyr.

Stoffskifte i kroppen styres av hormoner via hypofysen og skjoldkjertelen (tyroidea) som sitter lavt på halsen. Stoffskiftet er viktig for all energiomsetning i kroppen, men spesielt i de eggcellene som fremmes til modning, eggløsning og befruktning. Det vil si at stoffskiftet (kroppen kraftverk) er bl.a med å fremme normal kromosomfordeling i egget og dermed påvirker dets kvalitet.

I eggcellene er det 10 ganger flere mitrokondrier enn andre celler i kroppen

Inne i hver celle i kroppen finnes det såkalte mitrokondrier som er celles kraftprodusent. I en enkelt eggcelle finnes det faktisk over 15.000 mitrokondrier! I gjennomsnitt er dette 10 ganger flere enn noen annen celle i kroppen!

For å få egget til å framme riktig antall og fordeling av kromosomer, kreves det masse energi! Så det sier seg selv stoffskiftet bør fungere optimalt.

Du er født med umodne egg

Kvinnen er født med alle de umodne eggcellene som skal modnes gjennom livet. Men mesteparten av komosomutviklingen starter fra kun 120 dager før egget slippes og er klar til å befruktes. Derfor vil eggkvaliteten kunne påvirkes og du kan selv gjøre mye med det!

I henhold til amerikanske fertiltetsspesialister kan selv stoffskifte i grensesonen til å bli definert som lavt stoffskifte (hypotyroidisme), være med på å øke risikoen for tidlig abort, uforklarlig infertilitet og eggløsningsforstyrrelser. 

For over 20 år siden i USA så man for første gang at lavt stoffskifte øket risikoen for abort. Siden den gang har det blitt gjennomført flere studier som viser det samme. Foreløpig vet ikke legene hvorfor det er slik, men det forskes hele tiden.

En hypotese er at det økende kravet til energi som ett svangerskap medfører, gjør at eggene som skal modnes ikke klarer å produser nok energi. Derfor blir ikke kromosomfordelingen i eggene riktig. De går så langt som å implisere at stoffskifte såvidt innenfor grenseverdier kan medvirke til uforklarlig infertilitet, eggløsning forstyrrelser, tidlig overgangsalder, og aborter tidlig i svangerskapet.  

Hvordan vet jeg om mitt stoffskifte er lavt?

Med lavt stoffsikte (hypotyroidea) kan fertilitetssymptomer være:

 • Uregelmessig menstruasjon – gjerne lange sykluser
 • Flere aborter 
 • Prematurt ovariesvikt (lavt antall follikler med veldig dårlig kvalitet).
 • Uforklarlig infertilitet
 • Polycystisk ovariesyndrom (PCO / PCOS). Det er gjort studier som viser at over 25% av kvinner med PCOS har antistoffer mot tyroidea.

Les mer om Q10 og eggkvalitet

Andre kroppslige symptomer kan være at du føler du har mindre energi (kan sove godt i 8 timer uten å føle deg uthvilt), uforklarlig hårtap, tørre negler, vektøkning som er vanskelig å bli kvitt, muskel- og leddsmerter, og «hjernetåke».

Hvilke blodprøver bør du ta for å sjekke stoffskiftet?

Hvilke stoffskifteprøver bør du ta hos fastlegen/gynekologen din når du ønsker å bli gravid, har prøvd lenge eller har hatt flere uforklarlige aborter. Mange leger måler kun TSH og T4, så du må spørre hva de måler og be om at følgende prøver tas:

 1.  THS: Tyrodiea stimulerende hormon, som skilles ut fra hypofysen i hjernen og som påvirker utskillelsen av T4 fra skjoldkjertelen. Mange leger i USA mener at ett nivå under 4.5 mlU/mL er normalt, mens fertilitetsleger vil se det ned mot 1-2 mlU/mL for at det skal være ideelt, for de som har utfordringer med å bli gravid.
 2. Fritt T4: T4 spaltes til T3 ved hjelp av jod. Derfor er det viktig at jod inngår som en naturlig del av ditt kosthold.
 3.  Fritt T3: Den aktive formen for tyroideahormonet. Uten nok jod i kroppen kan den ikke produser nok T3-stoffskiftehormoner.
 4. Anti-TPO: Sier om det foregår et «angrep» på skjoldbruskkjertelen av antistoffer, (som er den mest vanlige årsaken til hypotyroidisme). Forskning viser at de med forhøyet anti-TPO har større risk for å spontanaborterer. Tyrodiea anti-stoff er også relativt vanlig i PCOS, viser studier.

Les mer om kostholdstips ved PCOS

Din fastlege vil gi deg tyroideahormon på resept om dine verdier er utenfor referanseområdet. Har du hatt flere uforklarlige aborter, kan det hende at ditt stoffskifte er i ubalanse! 

Hva kan DU gjøre for å påvirke ditt stoffskifte? 

Skal du gjøre endringer, start alltid forsiktig. Prøv å lær mest mulig om din tilstand og hør om noen i din familie har lavt stoffskifte. Energien vår får vi fra mat og oksygenet som vi puster inn! Derfor kan kostholdsendringer og tilskudd kan hjelpe deg, i tillegg til å fokuser på pusten!

Du kan lese mer om Middelhavsdietten som også vil forbedre utgangspunktet for å øke tilgang til nødvendige vitaminer og mineraler.

 • Bruk avokado,
 • olivenolje
 • rikelig med grønne grønnsaker.
 • Mat med innhold av jod (hvit fisk) kan også være gunstig.Les mer får du i deg nok jod

Mange endokrinologer (hormonspesialister) foreslår at man tar tillegg av

 • vitamin D
 • omega 3
 • magnesium
 • selen
 • gurkemeie
 • vurdere å gå over til et gluten og melkefritt kosthold.

Les mer om middelhavsdietten

Les mer om mat for bedre fertilitet

Les mer om kosttilskudd for bedre fertilitet

Du kan ta flere kosttilskudd for å bedre energien i egget med bla. Q10 Bioquinon. Q10 er ett enzym som påvirker energiomsetningen inne i cellene.

Vi veileder deg i verktøy til å mestre stress!

Her hos oss på AJK klinikken er vi også veldig opptatt av hvordan pusten påvirker deg. Vi kan hjelpe deg med ulike pusteøvelser og forklarer hvorfor pust faktisk er viktig.

Ønsker du å bestille en time, kan du bestille hos oss online?

Bestill nå

Les mer hvordan håndtere negative tankemønstre rundt det å ikke bli gravid

Les mer om hvorfor endring er vanskelig

Er du virkelig interessert i å gå i dybden på hypotyreose og eggkvalitet, kan du feks lese Dr Izabella Wintz: «Harshimoto´s Protocol», eller Rebeca Fetts: «It starts with the egg». 

 

Referanser: 

https://itstartswiththeegg.com

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/expert-answers/

http://www.bmbtrj.org/article.asp?issn=2588-9834;year=2017;volume=1;issue=1;spage=81;epage=84;aulast=Gahlawat

hypothyroidism-and-infertility/faq-20058311https://stoffskifte.org/viktig-med-tidlig-diagnose-av-stoffskiftesykdommer-stoffskifteforbundet-lars-omdal/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15012623

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3657979/

Kontaktsskjema

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg