God blodsirkulasjon viktig for eggutviklingen

Negative livshendelser kan fremkalle stresshormonet kortisol, høye nivåer av kortisol kan hemme produksjon av østrogen fra follikelcellene. Dette kan føre til redusert kvalitet og antall eggceller. Vi har avdeling i Oslo, Porsgrunn, Trondheim og Arendal

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Stress kan påvirke eggstokkene

Endringer i livsstilen kan være en av årsakene til psykisk stress. Psyisk stress kan påvirke kroppens biologi i forbindelse med fertiliteten. Fysisk og psykisk stress over tid, kan nedprioritere blodsirkulasjonen til organer som ikke er «viktige» i stressituasjoner.

Hos kvinnen kan psykisk stress påvirke kroniske høye kortisol nivåer i eggstokkene, follikkelene og oocytene (kvinnens egg) . Økte nivåer av stresshormonet kan blant annet redusere østradiolproduksjon og muligens cellefunksjonen i follikkelen. En reduskjon av østradiolproduksjon kan sees i sammenheng med dårligere eggkvalitet.

Dersom du prøver å blir gravid, anbefales yoga, stresstekninkker og akupunktur. En god blodsirkulasjon skal i teorien gi bedre miljø for eggstokkene og testiklene.

Ønsker du å bestille en time, kan du bestille hos oss online?

Bestill nå

Stress kan generere frie radikaler.

Psykisk stress og fysisk stress har evne til å generere ROS ( frie radikaler, som skader cellene) i eggstokken. Det er derfor viktig med en balanse av frie radikaler og antioksidanter i eggstokken for å vedlikeholde eggstokkens fertilitet potensiale.

Oksidativt stress (fri radikaler) i  folikkelvæsken, kan dermed forverre eggkvaliteten. Tilskudd av antioksidanter og C- vitaminer er derfor veldig viktig for å optimaliser fertiliteten. En god blodsirkulasjon til eggstokker er viktig, slik at eggene får tilgang til antioksidanter, slik at eggcellene blir beskyttet og får rikt med næring.

Høye nivåer av kortisol kan hemme utviklingen av eggene

Det finnes studier som viser at psykologisk stress på grunn av negative livshendelser fører til både en direkte og indirekte effekt på kvinnens og mannens fertilitet.

Negative livshendelser kan blant annet fremkalle som nevnt utskillelse av kortisol (et stresshormon). Høye nivåer av kortisol kan hemme østradiaolbiosyntesen  (kroppens produksjon av østrogen) fra follikelceller. Dette kan medføre redusert kvalitet og antall eggceller (oocytter).

Alkolhol og sigaretter kan blant annet også reaktivere oksygenarter (ROS). 

Les mer om stresshormonet kortisol kan påvirke fertilitet

Redusert nivåer av østrogen og utvikling av follikler

Redusert nivå av østradiol i eggstokken kan påvirke veksten og utviklingen av follikler og eggkvaliteten. Faktisk kan stress være en av årsakene som genererer oksidativt stress ( OS ). Det kan derfor være viktig med en tilpasning av en sunn livsstil og unngå forbruk av alkohol, og avslutning av røykevaner.

Les mer: Egget fester seg ikke tiltross for god kvalitet

Les mer: Årsaker til mislykkede forsøk

Les mer: C-vitaminer mot nedsatt sædkvalitet

Gode matvaner er utrolig viktig for fertiliten!

Gode matvaner er viktig, det anbefales at du supplere ulike antioksidanter, antioksidantrike belgfrukter, og planteprodukter i din daglige matpraksis. Planteprodukter er viktig for å kompensere med hensyn til kroppens operativsystem.

Les mer: Spis dette for eggkvaliten

Les mer: Mat for bedre fertilitet

Les mer: Ditt blodsukker kan påvirke din fertilitet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4812655/

Relaterte innlegg