Spis dette for eggkvaliteten!

Gjennom gode matvaner kan det vi spiser beskytte eggene til kvinnen!

Spis dette for eggkvalitetenViktig med god ernæringsmessig diett for eggkvaliteten

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen

Eggcellen hos menneske er et stort og fantastisk og ikke minst et mirakuløst egg som er klar til å ta i mot spermen. Egget trenger både blodtilførsel av energi og næring for å forberede seg til befruktningen, men også for å klare å nå helt til livmoren. Rundt eggstokkene til kvinnen finnes det follikulær væske som inneholder hormoner og næringsstoffer.

Den follikulære væsken nærer egget før det forlater eggstokken. Væsken kan imidlertid også inneholde frie radikaler som kan skade egget. Det er derfor viktig å spise mat som inneholder mye antioksidanter, da antioksidanter har som funksjon å nøytralisere effekten av fri radikaler.Med blodstrømmen får eggstokkene tilgang til energi, næringsstoffer og oksygen.

Med alder og stress reduseres blodtilførselen til eggstokkene. Det er derfor viktig med god blodgjennomstrømning, for å bli gravid. Studier ved Karolinska institutt og Sahlgrenska sykehus har  annet vist at akupunktur kan øke blodgjennomstrømmingen til eggstokker og livmor.

Økt blodgjennomstrømning til eggstokkene vil derfor være viktig for den follikulære væsken. ( Det er omlag 365 akupunktur punkter på kroppen og ca 300 i øret, det er derfor viktig at akupunktøren vet hvilke punkter som gir økt blodgjennomstrømning til genitalia)

Gode matvaner er viktig for det follikulære miljøet og eggkvaliteten. Et godt balansert blodsukker er derfor viktig for det follikulære miljøet, eggkvaliten men også din menstruasjon syklus. Stadige svinginger av blodsukker kan blant annet hindre kvinnen i å få eggløsning.( Om du har PCOS er dette veldig viktig, da kvinner med PCOS har forhøyede nivåer av testosteron)

Tips for å unngå svinginger i ditt blodsukker

En diett rik på folsyre vil kunne støtte eggstokkene og produsere sunne egg. Sørg derfor for at du inkluderer meieriprodukter, løvrikeblader og fisk i kostholdet ditt for å støtte egghelsen.

Les mer om hvordan din BMI kan ha en innvirkning på din fertilitet

Spis sesamfrø for eggkvaliteten!

Sesamfrø inneholder et høyt nivå av sink og hjelper til med produksjon av hormoner som er ansvarlig for optimal egghelse. Samtidig som sesamfrø er rike på umettede fettstoffer. 

Tips til å få sesamfrø inn i kosten? Bland sesamfrø i frokostblandinger og salater, om du ikke vil spise det alene. 

Er du glad i i bake? Hvorfor ikke bake knekkebrød med sesamfrø?

Spis tørket frukt og nøtter!

Viste du at tørket frukt og nøtter er gode kilder til protein, vitaminer og mineraler. Nøtter inneholder blant annet selen, og inneholder mineraler som reduserer kromosom skader i eggene. 

Selen er et antioksidant som inneholder frie radikaler i sjakk og kan gi bedre eggproduksjon. 

Bær inneholder sterke antioksidanter som beskytter egg fra frie radikaler. Dette er supermat som beskytter mot en rekke forhold. 

Spis grønne bladgrønnsaker

Grønnkål, spinat og andre grønne løvrike grønnsaker inneholder høyt nivå av folat, kalsium, jern og vitamin A. Inkluder grønne grønnsaker hverdag for egg kvaliteten.

Spis ingefær 

Viste du at ingefær er supermat ved at ingefær har anti inflammatoriske egenskaper som kan blant annet øke blodsirkulasjon og fremme sunn fordøyelse.

Dette kan blant annet lindre ubehag i det reproduktive systemet, samt regulere sunne sykluser. Det antas også at ingefær kan redusere betennelse i de reproduktive organene. 

Tips! hvorfor ikke drikke litt ingefær te? 

Spis Brokkoli

Brokkoli er en matvare som rangerer høyt og anbefales for fruktbarheten, siden grønnsaken er rik på vitamin C, noe som hjelper til med modning av egg så vel eggløsnings prosessen. I tillegg er broccoli super mat , siden den er rik på folsyre, antioksidanter, jern sammen med å gi kroppen din viktige plante-proteiner. 

Vi anbefaler middelhavsdietten

Les mer om kosttilskudd for bedre fertilitet

Les mer om mat for bedre fertilitet

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg