Kosttilskudd for bedre fertilitet

Mat er medisin! ved å se nærmere på ditt kosthold kan du øke fertiliteten betraktelig!

kosttilskudd for bedre fertilitet
av Kristine Finkenhagen

Kosttilskudd gir bedre immunforsvar og bedre fertilitet

Immunsystemet er kroppens forsvarssystem mot sykdom. I enkelte tilstander kan kroppen angripe kroppens egne vev. Mange av de hvite blodcellene er avhengig av hva vi spiser. Med andre ord « hva vi spiser er viktig for å opprettholde et godt immunsystem». Dette er særlig viktig dersom du har endometriose.

Endometriose er en auto- immun tilstand. Det vil derfor være viktig å se nærmere på ditt kosthold dersom du for eksempel har endometriose.

Andre tilstander som kan gi fertilitet problemer kan være dårlig eggkvalitet, sædkvalitet, tynn livmorslimhinne, andre gynekologiske tilstander eller defekt follkelfase/ lutealfase

I denne artikkelen  kan du lese hva de ulike vitaminene og mineral-tilskuddene og næringsstoffene gjennom kosten kan gjøre med din fertilitet.

Les mer om mat for bedre fertilitet 

Les mer om kostholdstips ved endometriose

Les mer om kostholdstips ved PCOS

Les mer om Q10 og eggkvalitet

I kosttilskudd finner du vitaminer og mineraler som trenger hverandre for å fungere!

Vårt førstelinje forsvar i livmoren kan komme fra maten vi inntar. Mat med høyt næringsinnhold pr kalori er den beste maten, da kilden til vitaminer kommer gjennom maten. Når kroppen ikke får tilstrekkelig med vitaminer og mineraler kan den heller ikke jobbe effektivt.

Tidlig tegn til mangel på næringsstoffer kan være verkende ledd, hodepine og utslett. Vi anbefaler mat-inntak fra dietter som inneholder godt næringsinnhold. I tillegg til at du tar kosttilskudd av vitaminer og mineraler.

Funksjonen til vitaminer og mineraler i kosttilskudd

Alle levende celler trenger vitaminer og mineraler for å opprettholde en kjemisk balanse for at kroppen skal ha  en sunn nerve-funksjon, regulering av musklatur og regulering hormonsystemet. Vitaminene har som funksjon å hjelpe kroppen til å gjennomføre de ulike livsnødvendige funksjonene.

Uten tilstrekkelig med vitaminer og mineraler kan kroppen få mangelsykdommer. Det anbefales derfor at du kombinerer et regelmessig kosthold med kosttilskudd.

Kroppen er avhengig av en god kjemisk balanse, da ulike kjemiske stoffer trenger hverandre samtidig som de har en effekt for hverandre.

Siden mineraler lagres i skjelettet og i muskelvevet, kan det være farlig dersom du inntar for mye mineraler. Det er derfor viktig å kontakte lege, dersom du ønsker å se om du kan ha mangler av mineraler(2)

Viktige vitaminer og mineraler

 • Kalsium: Kalsium er et mineral som kan lindre menstruasjonskramper,  det er også vesentlig viktig for eggstokk- hormonene. Kalsium er viktig både for hjertet, nerver, hud, tenner. Les også: gode kilder til kalsium
 • Sink: sink er et viktig mineral for kjønnshormonene og for eggstokk funksjonen, DNA syntesen, karbohydrat metabolismen, og tillater at embryo implanteres i livmoren. Sink bidrar til insulinproduksjon og virker anti- inflammatorisk ( anti- betennelse ). Vil du vite mer om Sink? klikk på linken 
 • Selen: er et antioksidant som også har en anti-inflammatorisk virkning, det er viktog for skjoldbruskkjertelen men også i produksjon av sperm. Selen er også viktig for eggstokkene. Les også: I disse matvarene får du tilskudd av selen
 • Magnesium: en av mange funksjoner som magnesium har er at mineralet styrker cellemembranen i kroppen,  magnesium er også viktig for eggstokk funksjonen. Magnesium bidrar til å regulere  temperaturen i skoldbrukskjertelen, samtidig som den er viktig for karbohydrat metabolismen. Les også gode kilder til magnesium
 • Vitamin C: er som du kanskje vet et viktig antioksidant, men vitaminet har også en antibakteriell og antihistamin effekt. Vitamin C trengs for huden, ledd, den har en avgiftene virkning ikke minst er viktig for stress resistens. C -vitaminet er viktig for dine hvite blodceller , og er vesentlig viktig for sperm produksjonen. Vitamin C bidrar også til næringsopptak i kroppen samt fjerner tungmetaller fra kroppen. Vitamin C er også viktig for spermiene, da dette vitaminet gjør spermiene mer mobile.

Les mer om hvordan C- vitaminet er viktig for sædkvaliteten

 • B1- vitamin : Viktig for energy produksjonen i cellene og hjerne funksjonen, B1 er viktig for å nære livmorslimhinnen, men B1 er også viktig for eggstokk hormonene. Samt som det degraderer østrogen. Les også gode kilder til B1
 • B2- vitamin: er et viktig B vitamin ved hormonell ubalanse av østrogen og progesteron. Mangel på B 2 vitamin kan blant annet påvirke hormonell ubalanse med østrogen og progesteron og inhibere GnRH produksjon av FSH og LH. Les også gode kilder til B2
 • B6- vitamin: B6 vitaminer har en viktig funksjon ved kjønnshormon produksjon og er særlig vikyig for GnRH i hypothalamus- GnRH sender ut impulser av FSH og LH. B6 vitaminer er viktig for eggstokk-hormonene.Vitaminet reduserer PMS symptomer og menopause plager. B6 er også forløper til progesteron og serotonin samt forbereder immunforsvaret. Dette hormonet er også viktig ved DNA og RNA syntesen. Les også gode kilder til B6
 • Vitamin B-12: Viktig ved bruk av proteiner, hjelper blodet å bære oksygen, er essensielt for nerver og viktig i DNA syntes, forbedrer spermier og motibilitet, kan virke smertelindrende. Les også gode kilder til B- 12
 • Folsyre:Alle som prøver å bli gravide har vel hørt at folsyre er et veldig viktig vitamin både for å bli gravid, men også under graviditeten. Folsyre er blant annet viktig for utvikling av hjernen og nervene hos fosteret. Folsyre bidrar også til energi produksjon samt reduserer betennelser. Vitaminet har også egenskap til å forbedre immunsystemet og hjelper til i celle delingen. Folsyre fungerer veldig bra sammen med andre B- vitaminer særlig B- 12. Les mer om gode kilder til folsyre
 • Vitamin E: Kalles «sex- vitaminet»da vitamin E bidrar til å levere oksygen til kjønnsorganene, samt som det er viktig for å balanserer hormonproduksjonen. Vitamin er spesielt viktig ved fertiliteten da vitamin E bidrar til implantasjon av egget. Les også gode kilder til vitamin E
 • Jern: Dersom kvinnen mister mye blod under menstruasjonen kan det være lurt å ta jerntilskudd! Jern hjelper å transportere oksygen til alle celler i kroppen, mineralet er også viktig for kjønnshormonene. OBS! når det kommer til enkelte vitaminer og mineraler som eksempelvis jern, D, E og A må du dra til din fastlege for å sjekke dine lagre. For mye av dette i mengde kan være farlig! Les også: Gode kilder til jern
 • Jod: Booster immunsystemet og kan virke anti- inflammatorisk samt som det trengs i skjoldbruskkjertelen.  Jod er også viktig for eggstokk- funksjonen og utviklingen av kjønnsorganene.  Dersom du har lite jod lagre og er gravid, kan dette føre til dårlig utvikling av hjernen hos spedbarn. Dersom mor får i seg lite jod, kan dette føre til aborter, tidlig fødsel og sen foster utvikling ( 3 )Les også gode kilder til Iod
 • Vitamin D: Vitamin D er viktig for kvinner som ønsker å bli gravide. Vitamin D blir produsert i hudlaget. Siden vi får lite sollys i Norge på vinterhalvåret, er det særlig viktig å få i seg D- vitamin gjennom kosten. Mangel på vitamin D blant annet påvirke skjelett utviklingen til barnet og hjerne utviklingen. Mangel på vitamin D kan også øke sjansen for hjerte og kar sykdommer, benskjørhet, diabetes 1 og kreft. Les mer hvor du finner gode kilder til D- vitamin

Les mer om mineraltilskudd for egg og sperm kvalitet og bedre fertilitet

Les mer om smoothie for bedre sædkvalitet

Les mer om fertilitet fremmende urter

Les mer om får du i deg nok jod

 

1. Endometrioses «a key to healing through nutrition»

2. Prescription for nutritional healing

3. Jane Lyttleton » treatment og infertility with Chinese medicine»

Relaterte innlegg