Kostholdstips ved PCOS

Har du PCOS og prøver å bli gravid? Se på ditt kosthold

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Livsstilen og kostholdet har mye å si dersom du ønsker å bli gravid for, men også for å redusere sjansen for insulinresistens, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og hjerte og karsykdommer. Det som er mest relatert til PCOS er insulin resistens, grunnet dårlige diettvaner og overvekt.Dårlig diett kan medføre en overproduksjon av insulin for å opprettholde et normalt blodsukker.

 • Et høyt nivå av insulin kan stimulerer cellen som omgir folliklene ( som produserer egg ) i eggstokkene, til å produsere mer testosteron.
 • For mye testosteron kan forstyrre eggstokkfunksjonen og menstruasjonssyklusen.

Les også akupunktur for eggløsning og uregelmessig menstruasjon

Trening og kosthold er viktig for å øke sjansen til å bli gravid

Selv om det idag ikke er noen kur for PCOS er det likevel mye du kan gjøre for at både du og kroppen din har det bra. Trening og kosthold to elementer som alltid går hånd i hånd, uansett fysiologisk tilstad. Kanskje er du en av dem som føler seg litt i villrede over hva man skal gjøre når du har fått diagnosen PCOS, når alt du ønsker er å bli gravid. Du er ikke alene, viste du at tilstanden PCOS er vanligere enn du tror. Den gode nyheten er at kvinner med PCOS kan bli gravide med og uten assistert befruktning.

Les også 12 livsstilregler for bedre fertilitet

Kostholdstips for deg med PCOS

Maten vi spiser påvirker direkte vår metaolisme og insulin respons, all mat er laget av tre næringsstoffer, proteiner, fett og karbogydrater. Alle nærinsstoffene spiller en avgjørende rolle som påvirker metabolismen forskjellig.

 • Proteiner: er ansvarlig for vekst og reprasjoner av vev, men er også en av energi kildene vår.
 • Fett: beskytter indre organer, regulerer kroppsttemperaturen, prosesserer vitaminer og reparere også vev. For optimal helse anbefales olivenolje, sesam, peanøtt, kokkosolje, avocado, frø. Det anbefales også at du spiser fler umetta fett som kommer fra fet fisk, soyabønn korn og valnøtter.
 • Karbohydrater: Kroppen foretrekker karbohydrater som energi kilde, fordi de ikke trenger å bli omdannet før det blir brukt, slik som proteiner og fett må gjøre. Raske karbohydrater som du finner i kaker, frukt, brus, hvit ris  er raskt fordøyd kilde til energy. Fordi raske karbohydrater plutselig øker og så synker blodsukkeret. Raske karbohydrater bør derfor unngås for mennesker som  er utsatt for insulinresistens. Det anbefales derfor langsomme karbohydrater i stedet, langsomme karbohydrater finner I bønner, brun ris, poteter. Karbohydrater spiller en avgjørende rolle for kroppens metabolisme. Du bør derfor innta komplekse karbohydrater I din diet plan.

Årsaken til PCOS

En av årsakene til PCOS er at eggstokkene produserer unormale mengden av testosteron med unormale ensymer. Dette kan påvirke ulike hormonelle funksjoner i kroppen. Insulin resistens fører til høye nivåer av insulin. Det høye nivået av insulin kan øke intensiteten i hjernens hormonssenter (hypotalamus) dette betyr at det blir produsert mer mannlige hormoner. Forskeren ser at PCOS kan skyldes genetiske tilstander.

Les også unngå miljø estrogener

Andre tips

Har du mistanke om PCOS, oppsøk din lege!

Du finner mange andre tips og råd. Jegvilhabarn.no er en nettside som er utviklet for deg/dere som prøver å bli gravid. På denne nettsiden kan du også stille spørsmål og få svar til ekspertpanelet. Dersom du kommer til klinikken og vi mistenker PCOS, henviser vi deg videre til lege/ gynekolog.

Les også fertilitet en forbindelse mellom kropp og sinn

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Mat du bør spise for å bli gravid

 • Fet fisk som sardiner, tunfisk, laks, kveite, torsk, sild og laks
 • Spis fra økologiske kilder, da særlig økologiske proteiner
 • Unngå kaffe og te som inneholder koffein ( koffein kan se ut til å øke insulin reistens med inntil 12%, Biaggioni and Davis 2002)
 • Magert kjøtt
 • Egg
 • Belgfrukter
 • Hele korn, bokhvete
 • Quinoa
 • Essensielle fettsyrer (Kokosnøttolje, Linfrøolje, oliven olje)
 • Hvitløk
 • Nøtter og frø ( mangler, valnøtter, gresskarfrø )
 • Lag dine egne superenkle knekkebrød

Gi den selv en grønn smoothie boost, her har du oppskriften! Smoothien er full av fertilitetfremmende næringsstoffer

Lei ditt vanlige kosthold? eller godt deg blind i retter som kan gi en ordentlig fertiltetsboost? Prøv kremet pastinakk gullerot suppe!

Mat du bør unngå

 • Alkohol
 • Mat som inneholder sukker ( bagels, bread, frokostblandinger, pasta)
 • Unngå transfett
 • Mat som inneholder høyt fruktose korn sirup innhold( frokostblandinger, juicer, ketcup, salat dressinger og brus
 • Kaker
 • Søtningsstoffer som aspertam
 • Kutt ut brød! og spis heller knekkebrød med mindre karbohydrater
 • Fisk som inneholder kvikksølv
 • Poteter og mais
 • Prosesserte juicer
 • Prosesserte oljer som

Les mer om kosthold her

Ring for en uforpliktende samtale eller ring oss på

Ring nå

Relaterte innlegg