Vitaminer for bedre fertiliteten

Pro- fertilitets næringsstoffer

Skrevet av Kristine Finkenhagen

For å bedre fertiliteten bør du ha en optimalisert diett rettet mot fertilitet. Du bør du ha et adekvat inntak av alle næringsstoffene, men noen næringsstoffer er mer essensielt for din fertilitet enn andre. Gode matvaner kan være alfa og omega for et vellykket svangerskap og en frisk baby i dine armer. Sjekk med din lege om hva du måtte mangle, dersom du har prøvd å bli gravid en stund. Eksempelvis kan for høye doser av A- vitamin være farlig for både deg og ditt barn. Det er derfor viktig at enkelte vitaminer ( fettløselige ) skal du være forsiktig med, og det er derfor viktig at dette er i samråd med din lege.

B6- vitaminer

B6 kan øke fertiliteten ved å hjelpe hormonene, samt forlenge lutealfasen, regulere østrogen og progesteron , og forberede livmorsslimet.. Det kan tyde på at kvinner som har et rikelig og variert kosthold og som inneholder B6- vitaminer har ikke like stor sjanse for spontanabort de første ukene. Oksidativt stress kan oppstå dersom B6 er i underskudd, oksidativt stress kan redusere fertiliteten.

Matvarene du finner B- 6 i

 • poteter
 • bananer
 • egg
 • pianøtter
 • sopp
 • soya bønner
 • sjøgress
 • laks

Matvarer som inneholder naturlig B- 12

Vitamin 12 hjelper blant annet menstruasjonsyklusen.

 • egg
 • sjøgress
 • sardinere
 • tunfisk

Matvarer som inneholder naturlig forlat

Folat er en av B-vitaminene og som er viktig for fertiliteten. Folat involveres i DNA syntesen samtidig som folat bidrar i produksjonen av røde blodceller. Folat er også viktig ved celledeling og utviklingen hos fosteret. Forlat er også viktig for utviklingen av morkaka.

 • grønne bønner
 • salat blad
 • broccoli
 • asparges
 • laks
 • jordbær
 • appelsiner
 • grapefrukt
 • makrell

Matvarer som inneholder vitamin E

Nyere studier har sett at vitamin E har en viktig rolle ved reproduksjon hos både menn og kvinner. Vitamin E er viktig når det kommer til muskelstyrke,  hormon funksjon og metabolismen ved essensielle fettsyrer som kan sees i sammenheng med redusert sjanse for spontanabort.

 • avokado
 • grønn salat
 • peanøtter
 • sesamfrø
 • nøtter
 • fet fisk
 • brokkoli

 

 

Relaterte innlegg