Kosthold ved endometriose

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Hva er endometriose

Endometriose er en tilstand der livmorsvev ( endomentriosevev) vokser utenfor livmoren. Endometriosevevet kan feste seg til eggstokkene, eggleder, tarm, bære, og andre steder i buken. Endometriose kan ha en stor innvirkning på fruktbarheten, og skyldes 35-50% av fertilitesproblemer hos kvinner

Det er en rekke risikofaktorer som kan utvikle endometriose

 • Du er genetisk disponert ( familiehistorikk med endometriose )
 • For mye østrogen og for lite progesteron nivåer
 • For myevrødt kjøtt
 • Eksponering for miljøgifter

Hvordan endometriose påvirker fruktbarheten

Endometriet har to lag, et lag som inneholder kjertler som har funksjon til å kaste mens under menstruasjonen, etter menstruasjonen bygges livmorslimhinnen opp igjen av ulike hormoner. Kvinner med endometriose har fordrevende endometriske vev, der det endometriske vevet påvirkes av hormoner- akuratt som normalt livmorsvev. Det vil si at vevet svulmer opp med blod når eggløsningen nærmer seg og begynner å bryte ned dersom graviditeten ikke oppstår. Når livmorsvevet kastes under menstruasjonen, blir blodet fanget opp inne i kroppen. Det akkumulerte blodet gir lokalisert betennelse som i mange tilfeller er smertefullt.

Hva er symptomene på endometriose

 • Senere magesmerte, ryggsemrter, brennende smerte over området
 • Kraftig menstruasjon, store koagulasjoner, lang eller unormal lengde av sykluser
 • Smertefullt samleie
 • Smertefull menstruasjon med oppkast
 • Eggstokk hevelse
 • Hoven mage
 • infertilitet

Hva forårsaker endometriose?

Forskning viser at det er mange forskjellige faktorer som kan gi denne tilstanden, og som gjør den mer komplisert.  Kvinner som har lavt nivår av progesteron kan være mer disponible for endometriose. Mens noen forskere foreslår at endometriosevev flyter bakover gjennom eggleder, og inn i buken og fester seg til organer. Dette er den mest aksepterte teorien! Lave nivåer av vitamin D kan også sees i sammenheng med endometriose.

Hvordan endometriose påvirker fruktbarheten

Endometriose er en østrogen dominant tilstand, det vil si for mye østrogen i systemet- forårsaket av en hormonell ubalanse.  Endometriose gir en tilstand av overflødig vev som vokser i livmoren, noe som kan gjøre det vanskeligere for et embryo å feste seg riktig for implantasjon. Hvis endomeriet fester seg til eggstokkene eller egglederen kan dette føre til at egglederne blir blokkert, eller forandre en normal eggstokk funksjon.

Hvis endometriose blir ubehandlet kan denne tilstanden gi alvorlig innvirkning på reproduktiv helse, som regel blir endometriose diagnotisert ved laproskopi.

Lave nivåer av progesteron og østrogen dominans ved endometriose

Lave nivåer av progesteron forstyrrer hormonell ubalanse generelt. Når progesteron blir lavt , blir østrogen vanligvis høyt- Lavt nivåer av progesteron og høye nivåer av østrogen har vært nært knyttet til utvikling av endometriose. Østrogen dominans kan utvikles dersom du blir ekspondert for inntak av mennekseskapte toksiner som etterligner kroppens naturlige østrogen (xenøstrogener ).

De menneskeskapte østrogenene finnes i maten vi spiser, og kan være en del av andre kjemikalier vi kan bli utsatt for uvitende og bevisste, daglig! Eksempler på dette er gjødsel og plast. Både gjødsel og plast har blitt funnet til å forstyrre hvordan hormonsystemet fungere.  Når det blir for mye østrogen, blir balansen mellom østrogen og progesteronnivået tippet.

Studier har også viste at stoffet Dioksid kan gi forstyrrelser i hormonbalansen- dette forurensede stoffet væres i luften og i vannsystemene våre, som påvirker hele matkjeden og planeten. Dioxin er tilstede i kvinnelige pleieprodukter, men også i papirprodukter, toalettruller, sminkeputer, bleier, tamponger og etc.

Les mer om lave nivåer av progesteron og ufrivillig barnløshet

Livsstilsendringer ved endometriose

Livsstilsendringer er generelt viktig, og viktig dersom du har fått diagnosen endometriose. Dette vil si å endre kostholdet ditt, balansere hormonene dine og unngå forurensing. Da målet vil være å støtte riktig funksjon i livmoren, hormonsystemet og i immunsystemet. Dette kan gjøre ved;

 • Rensing av kroppen er viktig for fruktbarhet. Rensing ved hjelp av urter kan hjelpe kroppen å rydde opp i gammelt vev, øke sirkulasjon til repoduktive organer, samt støtte hormonbalansen, redusere betennelse og smerte forårsaket av endometriose.
 • Det er en sammenheng mellom kroppens manglende evne til å fjerne overflødig giftstoffer og avfallsprodukter hos kvinner med endometriose.

Spis mat som gir økt sjanse for å bli gravid!

Når du har bestemt deg for å prøve å bli gravid, er det viktig at du forbereder kroppen til et sunt fundament for fruktbarheten ved å spise riktig for å skape en baby- vennlig kropp. Endring av kosthold har en viktig rolle når det kommer til naturlig fertiliett.

Diett endringer er spesielt viktig dersom du har endometriose.  Da det finnes flere typer mat som du bør unngå fordi er knyttet til å gjøre endometriose verre. Enkelte matvarer kan fremme betennelse , eller er overbelastning i kroppen, mens andre matvarer kan gi økt hormonell ubalanse.Tilføy kosten fiber for å hjelpe kroppen å kvitte seg med for høyede nivåer av østrogen.

Mat du bør unngå;

 1. Gluten- spesielt hvete, hvete har en direkte linkt til å gjøre smerte verre hos kvinner med endometriose. Dersom du har gluten- allergi går ditt immunsystem i overaktivitet, noe som resulterer at det produseres toksiner i hele kroppen. Denne ødeleggelsen begrenser kroppens evene til å absorgere de riktige næringsstoffene som fajtisk kan sulte kroppen for de viktige vitaminene og mineralene som den trenger for å fungere optimalt- Noe som tilslutt påvirker hvert ystem i kroppen- og inkludert det reproduktive systemet. Det anbefales derfor å fjerne gluten eller minst hvete fra kostholdet for å se om smerten reduseres.

Les mer om mat for bedre fertilitet

Viktigheten av essensielle fettsyrer – omega 3 for betennelser

Vi anbefaler at du spiser en diett med høye essensielle fettsyrer, da spesielt omega 3,6, 9, da disse essensielle fettsyrene har vist å redusere betennelse i kroppen. Man kan se sammenhengen mellom å redusere betennelser for å redusere smerten som endometriose kan forårsake.

Spesielt fokus på omega 3, da omega 3 støtter hormonbalansen og er derfor viktig for å øke sjansen for å bli gravid. Et kosthold med høyt Omega 3- EFA og lavere transfettsyrer forbedrer cellene, noe er viktig med tanke på å beskytte cellene for oksidativ stress.

Les mer om oksidativt stress og fertilitet

Kilder til gode omegaer

 • Omega 3: frie økologiske egg, vill laks og torskelever olje
 • Omega 6: Oliven olje,
 • Omega 9:Solsikkeolje, nøtter, friske frø, avokado.
 • Får du ikke i deg nok essensielle fettsyrer gjennom kosten, anbefales at du spiser et komplett omega-supplement med høyt omega 3

 

Relaterte innlegg