Får du i deg nok Jod?

Ønsker du å bli gravid, eller er du allerede gravid, ammende eller veganer, bør du ta ett jod supplement.

For du i deg nok Jod
Av Jannicke Bakken

HVORFOR ER JOD VIKTIG OM DU ØNSKER Å BLI GRAVID ELLER ALLEREDE ER DET?

Ønsker du å bli gravid, eller er du allerede gravid, ammende eller veganer, bør du ta ett jod supplement. Behovet for jod stiger med 50 prosent når svangerskapet er i gang! Nasjonale retningslinjer for gravide, anbefaler at kvinnen får i seg 150 mikrogram jod hver dag, hvis de får i seg lite melkeprodukter og hvit saltvannsfisk i løpet av en uke.

Andre kilder som apotekene anbefaler 175 mikrogram under graviditet og 200 mikrogram når du ammer. Mens endokrinolog Inger Norheim anbefaler gravide kvinner rundt 250 mikrogram jod pr. døgn. Det vil si høyere enn enn hva apotekene anbefaler. Tilskuddet bør tas så lenge du er gravid og til du er ferdig med å gi brystmelk. Jod skilles nemlig også ut med morsmelken!

Jod er viktig for ditt stoffskiftet og din fertilitet

Jod er ett grunnstoff som er viktig i kroppens energiomsetning, stoffskifte, fertilitet og kroppstemperatur. Ca 80% av kroppens jod finnes i skjoldbruskkjertelen og utnyttes i dannelsen av stoffskiftehormonene T4 og T3. Er du gravid, påvirker jod også fosterets utvikling av hjerne- og nervesystem i mors mage, samt læreevne og fysisk utvikling i barneårene. 

I 2019 publiserte Norsk Legeforening resultater om inntak av matvarer med jod, blant den norske befolkningen. Studien var nedslående, spesielt for unge kvinner. Det oppfordres derfor til å ta jod tilskudd om du ønsker å bli gravid, er det eller er veganer! MEN, det anbefales også at kvinner som har ett pre-eksisterende lavt stoffskifte, om å konsultere fastlegen før de eventuelt tar jod supplement.

Les mer om kosttilskudd for bedre fertilitet

Les mer om mat for bedre fertilitet

Les mer om mineraltilskudd for bedre fertilitet

Matvarer du finner jod i

Det finnes mest jod i hvit saltvannsfisk og meieriprodukter, i tillegg til tabletter kjøpt på apoteket/helsekost. I mager hvitfisk finnes det generelt sett faktisk dobbelt så mye jod som i den litt fetere røde fisken. En fordel med hvitfisk er at den inneholder lavere verdier av miljøgifter. Hos fet fisk lagres avfall i større grad i i fettet, mens i hvitfisk finnes det kun i hovedsak i leveren. I melkeprodukter kommer joden faktisk fra tilskudd til kosten som kua spiser. Du kan også kjøpe jodifisert salt i butikken, som et ekstra supplement!

Innholdet av jod i matvarer (bortsett fra hvit saltvannsfisk) varierer. Mange tang og tare produkter, samt blåskjell kan inneholde større mengde jod. MEN vær oppmerksom på at tang- og tareprodukter fra helsekost kan inneholde for store daglige doser jod!

Les mer om ditt blodsukkernivå kan påvirke din fertilitet

Les mer om akupunktur og IVF

I bla. disse matvarer finne du gode kilder til jod:

Jod innhold pr 100 g matvare Jod microgram: 
Hyse 400
Torsk 279
Sei 272
Blåskjell  270
Lange 65
Brosme 67
Makrell 20
1 Egg (56 g) 19
Melk 2 dl (2) 32
Brunost 1 skive 16g 32

 

Vær oppmerksom på at du kjøper riktig jod på apoteket med riktig dose! Det finnes nemlig ett jod produkt som KUN skal tas ved radioaktivstråling som en engangsdose! Diskuter uansett alltid med din lege / gynekolog inntak av tilskudd som mineraler og vitaminer.

Les mer om akupunktur for å bli gravid

Les mer om akupunktur tidlig i svangerskapet

 

https://stoffskifte.org/balanser-stoffskiftet-ditt-for-du-bli-gravid/

https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/risiko-for-jodmangel-i-norge-identifisering-av-et-akutt-behov-for-tiltak/

https://tidsskriftet.no/2019/01/oversiktsartikkel/er-inntaket-av-jod-i-befolkningen-tilstrekkelig

https://www.matvaretabellen.no/fisk-og-skalldyr

https://www.tine.no/merkevarer/tinemelk/produkter/

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/mineraler/jod

https://www.nofima.no/filearchive/hav-og-helse.pdf

Relaterte innlegg