Mors følelser og det ufødte barnet

Det er idag forståelse av hvordan mors fysiske, emosjonelle og sosiale påvirkningen har på det ufødte barnet.

Den tidlige tilknytningen i mors mage

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen

I løpet av de siste 30 årene, har forskerne tilegnet seg kunnskap om fosteret i mors mage og hendelser rundt fødselsopplevelsen. Med elektroniske overvåkninger og ultralyd, er det bevist at det ufødte barnet har velutviklede sanser og reagerer på stimuli fra mor og miljøet. 

Les mer om trygg tilknytning her

Hvordan mor har det kan påvirke barnets helse!

Det er nå økt forståelse av hvordan mors fysiske, emosjonelle og sosiale påvirkningen har på det ufødte barnet. Kommunikasjonen mellom foreldre ( spesielt moren )og fosteret kan se ut til å ha en stor påvirkning på barnets genetiske anlegg, helse, utvikling og tilknytning senere i livet. 

I løpet av de siste 20 årene er det forsket mye på hvordan barnets opplevelser i mors mage, kan ha varige effekter på oss fra barndom til voksen alder.

Les mer om eggdonasjon

Les mer om spedbarnet kjenner når mor er trist?

Mors livsstil og følelser

Ernæringen i livmoren, legemidlene, mors helse, hennes stressnivåer og sinnstilstand under graviditeten, infeksjoner, kan endre utviklingen av mors ufødte baby og dens videre utvikling (Paul, 2010).

Hvis en gravid har kronisk stress under graviditeten, kommer det høye nivåer av stresshormonet kortisol inn i fosterets hjerne og kropp. Det høye nivået av kortisol kan i noen tilfeller gjøre barnet mer disponibel for angst, depresjon og emosjonell dysregulering i barndommen og senere i livet (Monk, Fitelson,& Werner 2011). Når du føler deg rolig og glad, kan babien din utvikle seg i et rolig miljø. Men med en god tilknytning kan dette være reparerende. Dette vil jeg komme tilbake til i avsnittt om god omsorg og kjærlighet.

Les mer om når bekymringen og angsten tar over!

Graviditet en mellommenneskelig prosess

Fosteret er tilpasset moren på mange måter. Den lærer om døgnsykluser fra mors rytme, aktivitet og søvn. Babyen kjenner stemmen hennes samt dens far eller medmor. Fosterets nervesystem blir formet av mors følelsesmessige tilstander. Prenatalpsykologer hevder at kjernen til barnets personlighet dannes i livmoren. Fremfor de første leveårene. (Laber- Warren 2009). 

Om du er gravide og kjenner at du har behov for å slappe av, ta det med ro og ha det gøy under graviditeten. Forskerne hevder at det er en sjanse for at barnets personlighet formes av dine aktiviter og følelser under svangerskapet.

Les mer om ta vare på forholdet først

God omsorg og kjærlighet reparer

Til tross for de negative virkningene av stress og traumer under graviditeten, er omsorg, kjærlighet og trygg tilknytning legende. Sikker tilknytning, mental stimulering og pleie, er reparerende og forhindre eventuell utvikling av lærings, emosjonelle, fysiske og atferdsforstyrrelse hos barnet (Laber-Warren 2009).

Det er og viktig å understreke at kroppen er godt rustet til å håndtere stress, og at det er her snakk om stress over tid. Eksempler på dette kan være psykisk og fysisk vold i nære relasjon, problemer i forholdet, om barnet er ønsket eller ikke, vedvarende bekymringer. 

Forskning har vist at når mor har fokus på barnet og imøtekommer barnets behov, synker kortisolnivåene til spedbarnet (Laber-Warren 2009). Etter fødselen føler barnet seg ofte bekymret, stresset og sårbar, på grunn av de nye inntrykkende og opplevelsene i den ytre verden. Når de gråter og søkter trøst, eller ønsker komfort fra sine foreldre gir dette grunnlaget for barnets overlevelsesstrategi som barn, men og i voksen alder. (Bowlbi)

Barndomstress og psykiske og fysiske plager

Måten omsorgspersonen reagerer på babyens signaler bestemmer båndet mellom sine foreldre. Omsorgsvikt og dysfunksjonelle familier kan gjøre barnet i de tidlige barndomsår mer utsatt for personlighetsforstyrrelser og læringsvansker ( Bowli).

I senere tid ser forskerne innen utviklingsteori, at tidlige barndomstress kan gjøre deg mer disponibel for fysiske helse plager som voksen. Eksempler på dette kan være astma, auto- immune sykdommer, hjerte og karlidelser, hudproblematikk, og rusproblematikk ( Gabor Mate). Du kan lese mer om dette i artiklen om hvordan spedbarnet kjenner når mor er trist.

Hva mer vet vi om mors stress under graviditeten?

 • Alvorlig stress under graviditeten er assosiert med tidlig fødsel
 • Lav fødselsvekt
 • Irritable barn,
 • Kolikk
 • Hyperaktivitet.
 • Når barnet er 5 mnd gammelt, kan fosteret gjenkjenne mors stemme og kommunisere autotorisk med faren.

Graviditeten gir foreldre en mulighet til å forberede seg både fysisk og mentalt på den nye tilværelsen. Dette er som nevnt tidligere den virkelige begynnelsen til tilknytning. Der mor, far, medmor og baby begynner prosessen med å forene seg sammen.

Hva kan du gjøre for en sunt svangerskap

 • Yoga
 • Akupunktur
 • Meditasjon
 • Snakk med lege eller jordmor
 • Ta vare på forholdet
 • Reflektere om du er i et sunt forhold
 • Trene og spise sunt
 • Se nærmere på din livsstil
 • Ta vare på deg selv

Les mer om akupunktur for gravide

Les mer om hvordan håndtere negative tankemønstre

Les mer om hvorfor endring er vanskelig

Velkommen til oss!
 1. Paul 2010
 2. Monk, Fitelson& Werner, 2011
 3. Laber-Warren 2009
 4. John Bowlby «tilknytning og tap «1969
 5. Gabor Mate
 6. Doan & Zimerman, 2003, 2006
 7. Condon & Corkindale, 1997; Lindgren, 2003; Pollock
  & Percy, 1999; Priel & Besser, 2000; Spiby, 2006; Sjögren et al, 2004

Kontaktsskjema

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg