Akupunktur ved eggløsning

Akupunktørene ved AJK klinikken har fått opplæring av Elisabeth Stener-Victorin. Vi anvender metoden som er utviklet ved Karolinska Institutt i Stocholm ved behandling av eggløsningsproblematikk. 

Akupunktur for å styrke eggløsning

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen.

Mange kvinner kommer til oss for å få hjelp til å bli gravide. Det kan være ulike årsaker til ufrivillig barnløshet. I mange av tilfellene kan det være dys-regulering av eggløsning, kort lutealfase, for tynn livmorslimhinne, eller andre gynekologiske tilstander som fører til infertilitet.

Det å ikke bli gravid kan også være forbundet med stress. Forhøyede nivåer av stresshormonet kortisol kan være en synder for dysregulering, tynn livmorslimhinne og gi defekt i luteal-fasen ( fasen etter eggløsning ).

Les mer om hvordan stresshormonet kortisol kan påvirke fertiliteten

Les mer om akupunktur ved uregelmessig eggløsning og menstruasjon

Akupunktur for å støtte modningen og utviklingen av eggene

Akupunkturen har som hensikt å støtte utviklingen og modningen av eggene. Som metode vil akupunktøren ha som hensikt å anvende punkter som skal i teorien redusere stress, men også  øke blodsirkulasjonen til eggstokkene og livmoren. Hypotetisk kan dette kunne støtte hormonsenteret som har som oppgave å påvirke kjønnshormonene til eggstokkene (HPO- aksen).

Ved eggløsningen blir det utskilt rikt med stretchi eggløsningsslim. På dette tidspunktet er livmorhalsen  klar til å ta i mot tusenvis av spermier opp og innover for å befrukte egget. På dette tidspunktet det masse eggløsningsslim med riktig pH- verdi for å hjelpe spermiene med å befrukte egget. For noen kvinner kan eggløsningen komme tidlig, eller sent i syklusen.

En god blodsirkulasjon vil i teorien  være viktig for eggkvaliteten hos kvinnen gjennom økt blodsirkulasjonen vil eggstokkene få tilført hormoner og næringsstoffer, og dermed forbedre miljøet i eggstokkene.

Les mer øke blodgjennomstrømning til eggstokker og livmor

Les mer om akupunktur ved sen eggløsning

Hva skjer under første konsultasjon

Det første en fertilitetakupunktør vil gjøre i konsultasjonen er å nøye kartlegge din menstruasjonsyklus og ta høyde for der du måtte være i din syklus. Som en del av kartleggingen vil akupunktøren spørre om;

 • dine blødningsdager da dette kan fortelle litt om livmorslimhinnens tilstand,
 • hvor lang din syklus er, tidspunkt for eggløsning og
 • hvor lang din lutealfase er (fasen etter eggløsning frem til forventet menstruasjon).

Om du har vært hos din lege og har tatt prøver av hormonene AMH, FSH, prolaktin og LH kan dette være til fordel å få vite  dette.  Har du prøvd å bli gravid over en lengre periode, anbefaler vi at du går til din lege for en videre utredning.

Les mer Hva hvis min lege har sagt jeg har høye nivåer av FSH, kan akupunktur hjelpe meg?

 

 

Akupunktur ved eggløsning og transport av egget

Som en del av behandlingen vil akupunktøren ha som hensikt å fremme eggløsning, enten om eggløsningen er for tidlig eller for sen. Da det optimale vil være å ha eggløsning rundt dag 14- 16.

Vi anbefaler akupunktur så tett opp mot eggløsningsdagen, da hensikten ved behandlingen vil være å bistå kjønnshormonet LH å slippe egget. I teorien kan akupunkturbehandling på dette punktet, sende signaler og påvirke sirkulasjon til de tynne muskelfibrene inne i egglederne.

Dersom du vet når du har eggløsning vil det være fint å booke time for akupunktur.

OBS! Opplever du å blø ved eggløsningen? bør du kontakte din lege.

Ved kvinnens midtsyklus skjer det et dramatisk fall av hormon nivåene ( spesielt østrogen). Dette kan i noen tilfeller føre til blødning i livmorslimhinnen. Dersom du opplever å ha en liten blødning rundt eggløsningstidspunktetn, kan dette skje dersom strukturen i livmorslimhinnen ikke være godt nok etablert tidlig i follikelfasen (fasen etter blødning frem til eggløsning ). Dersom du skulle oppleve dette, vil akupunktøren ha som hensikt å bygge opp livmorslimhinnen.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Akupunktur nålens virkning på kroppen

For å påvirke eggstokkene vil akupunktøren blant annet sette nåler i akupunkturpunktene som har nerverelasjoner til eggstokkene ,og på den måten kan dette ha en innvirkning på eggløsningen ved at dette kan regulere hormonsystemet og det autonome nervesystemet. Ved å stimulere de tynne akupunkturnålene vil hudens sanseceller sende signaler inn til nervesystemet gjennom nerve forløpet fra huden og inn til organet.

Som behandlingsprinsipp vil akupunktøren alltid ta høyde for eventuelle emosjonelle stressfaktorer og ha som hensikt å dempe dette.

Akupunktørene ved AJK klinikken har fått opplæring av Professor Elisabeth Stener-Victorin ved Karolinska Institutt i Stocholm, metoden er utviklet og gjort flere kliniske forsøk ved behandling av eggløsning problematikk.

Akupunktur dagene etter eggløsning

Etter eggløsning anbefales akupunkturbehandlig 5-7 dager etterpå. Dette omtales som festebehandling, da dette er perioden der et befruktet egg eventuelt fester seg til livmoren. Her vil behandlingen ha som hensikt å opprettholde gode og stabile hormonnivåer av progesteron og østrogen, samt redusere stress.

Stresshormoner kan i enkelte tilfeller forstyrre hormonbalansen, da stresshormonet kortisol kan feste seg til «reseptorene» til progesteronet.  Noe som kan resultere i at progesteronet ikke vil binde seg, og dermed påvirke  din lutealfase.

Les mer om hvordan stress kan påvirke fertiliteten

Les mer om immunforsvarets rolle ved fertilitet

I denne videoen kan du se den magiske celledelingen ved den «første fødselen» , der kjernene smelter sammen og genmaterialet overføres. Les mer om embryo hatching 

Akupunktur i lutealfasen og opprettholdelse av progesteronet

Kvinner som ikke blir gravide men har regelmessig eggløsning kan ha problemer i lutealfasen. I denne delen av fasen antar vi at kvinnen har hatt eggløsning. Suksessen for implantasjonen av egget har mye å si mtp. kvaliteten av egget. Samtidig som behandlingen fokuserer på å lage sunne kjønnsceller, og hjelpe cellene å møtes og smelte sammen. Det er derfor viktig å behandle både i follikelfasen for å styrke modningen av egget, noe som kan gi grunnlaget for en god og sunn lutealfase.

For en implantasjon skal finne sted er det også viktig med en sunn og vital livmorslimhinne, før embryoet kan feste seg. Som en del av behandlingen vil fokuset være å «booste» progesteronet.

Progesteronets rolle;

 • at livmorslimhinnen blir tykkere ut i syklusen
 • høye nivåer av progesteron må være tilstede for at embryoet skal utvikle seg til foster.
 • progesteronet er viktig for overlevelse og næring av embryoet
 • det er det gule legemet som produsere progesteron frem til uke 8- 9.
 • etter uke 8- 9 vil  morkaken ta over å produsere progesteron.

På grunnlag av dette vil behandlingene som skjer både i forkant og ved eggløsning, være viktig for nivåene av progesteronet.

Les mer om lave nivåer av progesteron og ufrivillig barnløshet

Les mer om symptomer på lave nivåer av progesteron

Skal du inn i IVF?

Dersom du skal inn i IVF, anbefaler vi akupunktur i forkant, da dette skal i teorien optimalisere din syklus og gjøre deg mer mottakelig for IVF medikamenter.

Les mer kan akupunktur hjelpe ved IVF

Viste du at:

 • Stresshormonene kan påvirke blodsirkulasjonen til eggstokkene.
 • Stresset kan blant annet få blodårene til eggstokkene å (kontrahere) trekke seg sammen.
 • Stress hormoner og trening kan føre til at progesteronet forbrukes.

Har du spørsmål kan du sende kontakte oss via telefon eller sende spørsmål via vårt kontaktskjema. På vår nettside kan du søke opp informasjon om kostholdstips, livsstils tips men også om fertilitet generelt.

Velkommen til oss!

Kontaktsskjema

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

 

 

 

Relaterte innlegg