Mat for å bli gravid

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Kostholdet kan spille en viktig rolle

Mat og fruktbarhet er som hånd i hanske. Et kosthold med lite næringsrik mat kan gi dårligere fruktbarhet hos både kvinnen og mannen. Det er ikke alltid like lett å vite hva som kan være bra for fertiliteten og hva som kan være dårlig. Idag er det mange retninger og meninger om hva som er sunt og hva som er den sunne dietten. Men en ting som vi vet er viktig når det kommer til fertilitet er å passe på å ta tilskudd, da grønnsakene vi spiser inneholder mindre vitaminer og mineraler enn hva det skulle tilsi. Vitaminer, antistoffer og mineraler er viktig når det kommer til eggkvaliteten og spermkvaliteten hos både menn og kvinner.  Enkelte vitaminer spiller en viktig rolle når det kommer til å beskytte eggkvaliteten og spermkvaliteten.

Les er hvilke vitaminer og hvorfor de er bra

Ta tilskudd av sink og selen for å booste fruktbarheten

Når det kommer til diett og fertilitet anbefales mindre karbohydrater, fet fisk, omega 3 og mer frukt og grønt. Og ikke minst prøv å spis mat som du selv lager, og ikke prosessert mat. Det anbefales å holde blodsukkeret regulert, da blodsukkeret trigger insulin som igjen kan påvirke de mannlige hormonene eks testosteron. Økte nivåer av testosteron kan påvirke eggløsningen samt gi uregelmessige menstruasjonssykluser. Hos kvinner med PCOS kan kostholdet være avgjørende i forhold til risikoen for diabets, høy blodtrykk, uren hud og overvekt.

Fertilitet inspirasjon- spis sunt fett

Mat du bør spise for å bli gravid

 • Fet fisk som sardiner, tunfisk, laks, kveite, torsk, sild og laks
 • Magert kjøtt
 • Egg
 • Belgfrukter
 • Hele korn, bokhvete
 • Quinoa
 • Essensielle fettsyrer (Kokosnøttolje, linfrøolje)
 • Hvitløk
 • Nøtter og frø ( mangler, valnøtter, gresskarfrø )
 • Drikk vann

Les mer om hvorfor og hvilke matvarer du bør spise mere av!

Mat du bør unngå for å bli gravid

 • Alkohol
 • Mat som inneholder sukker ( bagels, bread, frokostblandinger, pasta)
 • Mat som inneholder høyt fruktose korn sirup innhold( frokostblandinger, juicer, ketcup, salat dressinger og brus
 • Kaker
 • Søtningsstoffer som aspertam
 • Fisk som inneholder kvikksølv
 • Poteter og mais
 • Prosesserte juicer
 • Prosesserte oljer som

Dette er spesielt viktig dersom du har PCOS

Relaterte innlegg