Akupunktur og prøverørsforsøk, ivf. Foto: istockphoto
Akupunktur og prøverørsforsøk, ivf. Foto:istockphoto

Akupunktur og IVF og ICSI

Skrevet av Kristine Finkenhagen

Det er har de senere år kommet flere studier på akupunktur og prøverørsforsøk.
Dersom man får akupunktur samme dag som tilbakesetting av egg, vil dette i teorien gi økt sjanse for å bli gravid.

På grunn av markedsføringsloven har ikke alternative behandlere lov til å vise til studier ved akupunktur som har positiv effekt. Det er heller ikke lov å referere til positive studier. 

 

Vi tar deg imot når som helst i forsøket

Vi tar i mot deg uansett hvor du er hen i din prosess, alt fra dagen for egginnsetting, til en serie behandlinger som leder opp til egginnsettingen og fortsetter etter det. I behandlingen rundt egguttak og innsetting ved IVF forsøk, bruker vi akupunktur protokoller i kinesisk medisinsk teori som skal kunne anvendes ved assistert befruktning..

Dersom du planlegger et IVF forsøk, eller du allerede er i gang med et IVF forsøk, er det mange som velger akupunktur som støtte behandling underveis. På klinikken anvender vi protokoller som benyttes som metode og som hensikt å øke blodsirkulasjonen til livmor og til eggstokker.

Mange tilbakemeldinger fra pasientene sier også at det å få akupunktur underveis i hormonbehandlingen, samt som det kan hjelpe på stress.

AJK klinikken har samarbeid med OLGA fertility Clinic, St. Petersburg

OLGA fertility Clinic tar imot friske kvinner som er under 51 år gamle, uansett om de er gift, i et forhold med en person av samme kjønn eller enslige. AJK klinikken har samarbeid med OLGA fertility Clinic

Den medisinske behandlingen er individuelt tilpasset, og embryoene dyrkes varsomt frem til dag 5 (blastocyst ). Kontakt AJK klinikken for mer informasjon om hvordan vi kan skreddersy et opplegg sammen med deg og din lege ved fertilitetsklinikken. OLGA Fertilitetsklinikk tilbyr norsk rådgivning, men også skype konsultasjon med lege.

Samarbeidet med fertilitetsklinikken Trianglen i Danmark.

Er dere en av dem som reiser til Danmark har vi samarbeid med Triangelen akupunktur klinikk. Ved å klikke på linken kan du lese mer om vårt samarbeid og om klinikken. Hos Triangel akupunktur klinikk kan du få  akupunkturbehandling av Marianne Krogslund. Marianne Krogslund er en av forskerne av studien ved Triangelklinikken i Danmark.

Akupunktur ved IVF forsøk – på klinikken

Mange oppsøker klinikken i forbindelse med at de skal gjennomgå IVF- forsøk, og vi har behandlet et stort antall kvinner og menn som ønsker å bruke akupunktur underveis i et ivf forsøk eller i naturlig syklus. Vi har derfor opparbeidet oss lang erfaring i å bruke akupunktur ved IVF forsøk.

Vi har således en klar forståelse av hvordan vi trygt kan bruke akupunktur gjennom en IVF syklus. Vi bruker akupunkturprotokoller som er brukt i tidligere forskningsforsøk.

Les også; Valg av akupunktør

Les også; ofte spørsmål angående akupunktur, fertiltet & IVF

Når få akupunktur i ivf forsøket?

Mange lurer på hvordan man best kan benytte seg av akupunktur, hvor mange behandlinger de trenger og når de skal få disse behandlingene. Dette varierer fra person til person og hva som er bakgrunnen for at man skal ha IVF- forsøk, men oversikten under kan gi noen retningslinjer. Generelt anbefaler vi at man får noen akupunkturbehandlinger under nedregulering og hormonstimuleringen.

Hvis du er over 35 år, har mislykkede forsøk bak deg, responderer dårlig på hormoner eller har kjente gynekologiske problemer, så anbefaler vi flere behandlinger og oppstart så tidlig som mulig.
Vi tilbyr individuelle behandlingsplaner i forkant av et IVF forsøk, ut fra hva som er deres problem.

Målet er å optimalisere kroppens vitalitet, helse og fertilitet. I kinesisk medisin skal akupunktur kunne hjelpe ved å bedre blodsirkulasjonen til eggstokker og livmor under stimuleringsfasen av IVF forsøket og øke implanteringsraten til embryo og redusere stress og bivirkninger. Dette gjøres ved at akupunkturpunktet befinner seg på hudområder som har nerverelasjon til eggstokker og livmor.

Behandlingen under hormonstimuleringen

Når hormonbehandlingen har begynt, pleier vi å gi behandling en gang i uka dersom du skal nedreguleres først. Vi får tilbakemeldinger på at det er godt å komme til akupunktur i denne fasen og at akupunktur virker beroligende.

Mange ber også om hjelp til å takle stresset ved å gjennomgå et ivf forsøk. Videre gir vi behandling 1-2 ganger pr uke under stimuleringen. Akupunktur kan benyttes før og under ivf for å ha som hensikt å øke blodsirkulasjonen til livmoren og eggstokkene. I tillegg kan det se ut til at akupunktur kan støtte fertilitets hormonene, noe som i teorien kan bidra til follikel utvikling og økt implantasjon.

Stress kan redusere sannsynligheten for befruktning i løpet av fruktbarhets vinduet (der stress kan utøve sin virkning gjennom det sympatiske nervesystem). Kronisk stress kan redusere blodstrømmen til eggstokkene og egglederen bevegelse. Dette kan resultere i at egget får dårlig næring og transport. Det antas at akupunktur kan støtte prosessen ved å stimulere den fasen under follikelutviklingen,  samt eggstokkvolumet og miljøet i eggstokkene.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Behandling ved egguttak og innsetting

Vi behandler også rundt egguttak og innsetting. Noen ønsker kun denne behandlingen.
Etter egguttak: da kommer du direkte til klinikken etter at du har tatt ut egg (eller dagen etter).
Egg innsetting: da får du behandling rett etter egg innsetting (eventuelt før egg innsettingen også).

Skal du ha forsøk på Fertilitetssenteret, holder vi til i samme bygg. Med avtale kan vi komme opp på klinikken på Fertilitetssenteret rett etter innsetting, eller så kommer du ned til oss rett etterpå . Etter innsetting, anbefaler vi «feste-behandlng» 3-5 dager etter. Deretter 1 gang i uken frem til 12 uke, dersom graviditetstesten er positiv.

Skal du til andre klinikker/sykehus? Ta kontakt med oss, så lager vi en plan.

Les mer om akupunktur under embryo hatching

Les mer om livmorhalsens posisjon ved fruktbarhets vinduet

Ønsker du å bestille en time?» title = «Bestill nå» url = «http://www.ajk.no/booktime«]

Behandling dersom dere har hatt IVF forsøk tidligere som ikke har vært vellykket, eller du har dårlige/få egg eller reagerer dårlig på hormonstimuleringen

Dersom dere har hatt IVF-forsøk tidligere og det har vært få egg, eller eggkvaliteten har vært dårlig, er det viktig å få akupunktur i god tid før du starter med hormoner. Du vil da også få råd om vitaminer, mineraler og urter og livsstil som du kan forsøke før du starter neste forsøk. Husk at det tar 4-6 måneder før et egg er ferdig utviklet. Behandling og hvordan du lever i løpet av den tiden kan kanskje hjelpe hjelpe deg til et bedre resultat.

Vi behandler med akupunktur ved følgende typer forsøk:

IVF – ”in vitro fertilisering”, reagensbehandling
ICSI – Intracytoplasmatisk sperminjeksjon, sædcellen injiseres i egget
TESA – testikulær sperma ekstraksjon
AIH – inseminering med partnerens sæd
AID- insemiasjon med donorsæd

Hva kan du gjøre selv?

Dette avhenger selvfølgelig av årsak til at dere skal ha et IVF forsøk. Men i kinesisk medisin mener vi det er gunstig at du gjør det du kan i de 4-6 månedene før en eventuell forplantning. Dvs å spise sunn mat, evt tilskudd av vitaminer, mineraler og antioksidanter, stresser ned, sovner nok  osv. Vi gir også råd ihht til din konstitusjon.  Les mer om livsstil under menyen fertilitet til venstre.
Husk at dere er to og at dette gjelder dere begge to. Spesielt dersom mannen har dårlig sædkvalitet.

Ønsker du mer informasjon om fertilitet? Følg AJK klinikken på facebook da vel!

Vi anbefaler også at mannen får behandling

I 40% av tilfellene hvor man sliter med å bli gravid, er det en mannlig faktor. Så vurder om dere ønsker støtte med akupunktur på veien mot et ivf forsøk og egguttak.  Husk at det tar ca 72 dager å produsere spermier, så hvorfor ikke gjøre det man kan i den perioden. Spise masse frukt og grønnsaker, stresse ned og kanskje forsøke akupunktur?

Gaute Mehl er her på klikken å tar deg i mot! Han har lang erfaring med mannlig fertilitet.

Er det første gangen du prøver IVF behandling?

Dersom du ikke har hatt IVF-forsøk tidligere, er det også fint om du tar kontakt med oss mens du står på venteliste for IVF, slik at vi sammen kan lage en plan ut fra din historie. Alle våre timer ligger også på vår online booking om du ønsker å planlegge i ro og smak.

Lykke til med forsøket!

Hilsen Kristine Finkenhagen

Husk! å velg en akupunktør som har erfaring med fertilitet og IVF behandling.

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

Relaterte sider