Akupunktur ved hetetokter

Mange kvinner i overgangsalder er plaget av hetetokter, mange kvinner velger å benytte seg av akupunktur ved plagene

Hetetokter ved overgangsalderen
Av Jannicke Bakken

Hetetokter – hvorfor kommer de alltid på de mest ubeleilige tidspunktene!?

Hetetoktene på dagtid kommer ofte på de minst passende tidspunktene! Akkurat kledd på deg, på T-banen, i det aller viktigste kundemøtet.

Kommer de på natta kan noen være så heldige at de bare kan lufte på dynen, mens noen «ulykkelige» må skifte laken og sove med «tisselaken» under det vanlige lakenet.

Nedsatt søvnkvalitet påvirker humøret og den daglige energien. Ihht Tradisjonell Kinesisk Medisin er tiden mellom kl. 03-05 den mest vanlige tiden å oppleve nattesvette. På dagtid kan den komme til alle mulige tidspunkter og gjerne når man er litt mer stresset og skal noe viktig!

Hvorfor oppstår hetetoktene?

Har menstruasjonssyklusen din endret seg den siste tiden? Har blødningene blitt mindre eller større, kortere eller lengre perioder mens menstruasjon?Kjønnshormonene FSH og LH og dertilhørende østrogen og progesteron endrer sin balanse gjennom klimakteriet (perioden fra eggløsningen opphører til ett år etter siste menstruasjon).

Hovedtyngden sier at hetetokter er et resultat av synkende østrogen. Men det finnes også kvinner som har høyt østrogen og fortsatt opplever hetetokter.

Til og med gravide kvinner og premenstruelle kvinner opplever hetetokter. Mange sier at endringene i hormonene fører til at det blir en endring i nevrotransmittorene som gir endringer i blodårene og påvirker termostatreguleringen i hjernen.

Progesteronet som kjønnshormon og overgangsplager

Progesteronet er det som faller mest under klimakteriet av kjønnshormonene. Kvinner med lavt progesteron og normalt østrogen opplever også hetetokter. Samtidig ser man også at LH, økt kortisol (stresshormon) og høy FSH også får hetetokter til å oppstå. Enkelte medisiner kan også gi hetetokter som bivirkninger.

Risikofaktorer er røyking (røykende kvinner opplever ofte at overgangsaderen setter inn 2 år før ikkerøykende) og overvekt ihht BMI.

Hva kan du også gjøre selv?

  • Tenk på hva du spiser! Sterkt krydret mat kan trigge hetetokter. Prøv å redusere ingefær, chilli og hvitløk. Varm drikke – kan den erstattes med lunken drikk? Hva gjør enkelte matvarer med deg – det er ikke alt som virker like negativt på alle.
  • Yamsrot – Yamsroten inneholder diosgenin som er med i dannelsen av progesteron. Den fåes som naturlig kosttilskudd eller du kan kjøpe den i dagligvaren og lage supper.
  • Koffein – du kan prøve å kutte det ut en uke og se om det hjelper! Noen får hodepine de første dagene (noe som betyr at du er koffeinavhengig!)
  • PUST – overgangsalder medfører også ett vel av overveldende følelser, tårer og konsentrasjonsvansker. Pusten er faktisk din beste venn i overgangsalder. Stopp opp og ta noen dype pust. Det kan, med litt øvelse, faktisk, hjelpe.
  • Trener du harde økter, pass på å hvil deg litt på sofaen etterpå!
  • Yoga – meditasjon – mindfullness. Her kan du lære øvelser som hjelper pusten og roer ned kroppen. Du kan faktisk lære og lytte til kroppen.
  • Sist men ikke minst, mange kvinner velger å benytte seg av akupunktur! Akupunktur virker beroligende. Den teoretiske hensikten er å regulere temperaturen i kroppen via nerve og hormonsystemet.

Les mer om akupunktur mot overgangsplager

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Ønsker du time hos Kristine Finkenhagen i Porsgrunn

Ring nå

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg