P-piller og manglende menstruasjon

Viste du at P- piller er en av medikamentene som kan påvirke fruktbarheten?

Skrevet av akupunktør Kristine Finkenhagen

P-pillen og kvinnens fruktbarhet

Mange kvinner opplever å ikke få igang syklusen sin etter flere års p- pille bruk. Uteblitt menstruasjon som skyldes P- piller bruk, sees på som amenorrhea dersom du ikke får menstruasjon 6 mnd etter p-pille slutt. Dersom du har brukt p- piller over flere år og opplever at menstruasjonen ikke kommer, eller er stabil kan dette skyldes at p- pillene har forstyrret hormonene.

Noen leger har observert nedsatt fruktbarhet etter p-pille stopp, selv etter at menstruasjonen har vært regelmessige. Denne tilstanden kan forekomme hos noen kvinner, og det kan se ut til å være uavhengig av antall år kvinnen har gått på pillen.

P-pillen kan også påvirke væskene som blir produsert i livmorhalsen, det såkalt livmorslimet. Dette er et slim som spermiene er avhengig av dette slimet får å få tilgang til livmorhalsen. Det er ingen medikamentell behandling for denne tilstanden. Tilstanden kan vare opp i mot 30 måneder.

Andre kvinner kan ha ubalanser i østrogenet på grunn av p- pille bruk. Dette kan resultere i at folliklen ikke bli moden slik at eggløsningen ikke finner sted. Enkelte gynekologer tilbyr trisekvens dersom kvinnen har denne tilstanden.

Les også akupunktur ved uregelmessig eggløsning og uregelmessig menstruasjon

Andre medikamenter som kan påvirke det fertile eggløsningslimet.

Antibiotika kan påvirke økning av vaginal candida. NSAIDS kan påvirke prostaglandin nivåene, som igjen har en innvirkning på menstruasjonssyklusen. Antidepressiva kan også påvirke livmorslimet. Andre medikamenter som kan påvirke livmorslimet, kan være antihistaminer da dette kan gi tørre livmorslimhinner.

Rollen til livmorslimet i kinesisk medisin

I kinesisk medisin er livmorslimet en av de viktige væskene, da dette påvirker fertiliteten. Livmorslimet er viktig både for å modne, men også tiltrekke seg det fertile egget for en god implantasjon. I kinesisk medisin bør livmorslimet være tykt da livmorslim virker nærende.

Akupunktur og manglende eggløsning og menstruasjon

Mange kvinner benytter seg av akupunktur for å få tilbake menstruasjon etter flere års bruk med p- piller. Som metode anvender akupunktøren ulike metoder for å påvirke syklusen. I teorien skal akupunktur kunne stabilisere hormonene, ved å anvende akupunktur punkter som ligger i samme nerverelasjon til eggstokkene. Gjennom stimulering av sansecellene som ligger i nerverelasjonen, økte blodtilførselen og signalene i området.

Signalene sendes videre langs etter nervebanen, der signalet tilslutt påvirker eggstokkene. Gjennom stimuleringen sendes signalene inn til nervesystemet, der det skjer et feedback på det hormonelle nervesystemet.

OBS! har du vært uten menstruasjon etter endt p- pille bruk, anbefaler vi at du kontakter din lege eller gynekolog. Dette kan du gjøre  parallelt med akupunktur behandlingen. 

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

 

  1. Jane Littleton (2004)”Treatment of Infertility with Chinese Medicine” Churchill livingstone Elsevier.

Relaterte innlegg