Fulle mugger?

Brystspreng etter fødsel, er en naturlig prosess for de aller fleste kvinner,  2-5 dager etter fødsel. Det betyr at melkeproduksjonen settes i gang for fullt. Dette skjer etter påvirkning fra hormoner, brystene blir harde, ømme, tunge og fulle.

Noen ganger kan hevelsen gå helt ut i armhulene, dette fordi brystvev også finnes der. Det er en midlertidig prosess og produksjonen vil etter hvert innstille seg etter hva barnet ditt har behov for av melk. Hardheten kommer av at der strømmer til masse blod for dannelsen av melk. Samtidig som der blir mer og mer melk skjer der en stor blodtilstrømning, den melken som dannes nå, vil barnet ditt legge på seg av.

I starten er det laget slik at kroppen på en måte ikke skjønner hvor mye barnet behøver, der må justeres etter forbruket.  Noen ganger er det jo også flere barn som skal ammes, fantastisk system!!

Du kan lette på trykket ved å la dem lære deg håndmelking på sykehuset, eller kanskje helsestasjonen kan vise deg. Legg også til barnet ofte i starten og bytt side, slik at du tar toppen av melken en periode nå. Noen får ikke til håndmelking så godt, da kan man bruke pumpen litt, men bare til å ta melketoppen med. Pumper du mye, vil overproduksjonen opprettholdes!!
Vær nøye med hvordan barnet ditt er plassert på brystet, stort gap og riktig tak, da strømmer melken lettere.
Tenk varme, blir det mye kuler i brystet kan disse løses opp med massasje når melken renner, varm dusj/bad eller varme kluter.
Mens melkesprengen pågår , er det ganske vanlig å føle litt feber, legg deg i sengen og tilstreb dette med amming og egenomsorg.

Følgende skulle kunne være til hjelp når det står på
som verst:

– Masser deg varsomt når barnet svelger
– Amme ofte
fra begge bryster (la barnet ta toppen)
– Ha på flanellslaken eller ull
mellom ammingene
– Sitt i et varmt bad eller bruk dusj
– Putt kålblader på
brystene (virker drenerende)
– Bruk en god bh, som ikke klemmer (ikke
bøyler)
– Håndmelk før du legger barnet til og litt innimellom
– Sørg for
å holde deg varm på bryster, hender og føtter

Vi har erfaring med å sette akupunkturnåler for melkespreng. vi vil ha fokus på så styrke en sliten mor, drikk gjerne kyllingsuppe og ellers romtemperert vann.

Relaterte innlegg