Vet du hva du spiser?

Forbrukerrrådet har tatt stikkprøver hos de store dagligvarekjedene hvor de fant mange varer som var feilaktig og spekulativt merket på innholdsfortegnelsen. Dette gjør det vanskelig for oss å vite hva vi faktisk spiser. Landets aviser skrev også om dette i går. (eks Aftenposten med Bløffer om innholdet i maten og Nrk med Matvarebransjen driver med bløff). Dagbladet hadde et oppslag om matbløffen tidligere i år, i en artikkel som blandt annet fortalte om grønne oliven som blir lutet og luftet svarte.
Den hemmelige kokken
Etter å ha lest boken «Den hemmelige kokken» av Mats-Eric Nilsson og blandt annet funnet ut at ingrediensen vanillin ikke er laget fra ekte vanilje, men et aromastoff laget av råtten tømmer,  begynte jeg å lese innholdsfortegnelsen på matvarene. Det var mye jeg valgte å legge tilbake i hyllene. Boken har i Sverige ført til at flere produsenter har endret innholdet i sine matvarer.

Det er godt at mattilsynet nå tar fatt i dette. Du kan lese hele rapporten deres her. Vi andre får så lenge følge Nilssons råd om å begynne å lese innholdsdeklarasjonene grundig. I boken sin har han også en oversikt over E-stoffene.

I kinesisk medisin anser vi maten som viktig og hva vi spiser betyr faktisk noe.

 

Food Rules
Jeg liker Michael Pollan sine forslag i boka

Food Rules:

“Eat food.

Not too much.

Mostly Plants.”

og ikke spis noe din bestemor ikke ville gjenkjenne som mat. 🙂

 

Jorunn Krokeide

 

 

Relaterte innlegg