
Forbrukerrrådet har tatt stikkprøver hos de store dagligvarekjedene hvor de fant mange varer som var feilaktig og spekulativt merket på innholdsfortegnelsen. Dette gjør det vanskelig for oss å vite hva vi faktisk spiser. Landets aviser skrev også om dette i går. (eks Aftenposten med Bløffer om innholdet i maten og Nrk med Matvarebransjen driver med bløff). Dagbladet hadde et oppslag om matbløffen tidligere i år, i en artikkel som blandt annet fortalte om grønne oliven som blir lutet og luftet svarte.
Den hemmelige kokken
Etter å ha lest boken «Den hemmelige kokken» av Mats-Eric Nilsson og blandt annet funnet ut at ingrediensen vanillin ikke er laget fra ekte vanilje, men et aromastoff laget av råtten tømmer, begynte jeg å lese innholdsfortegnelsen på matvarene. Det var mye jeg valgte å legge tilbake i hyllene. Boken har i Sverige ført til at flere produsenter har endret innholdet i sine matvarer.
Det er godt at mattilsynet nå tar fatt i dette. Du kan lese hele rapporten deres her. Vi andre får så lenge følge Nilssons råd om å begynne å lese innholdsdeklarasjonene grundig. I boken sin har han også en oversikt over E-stoffene.
I kinesisk medisin anser vi maten som viktig og hva vi spiser betyr faktisk noe.
Food Rules
Jeg liker Michael Pollan sine forslag i boka
Food Rules:
“Eat food.
Not too much.
Mostly Plants.”
og ikke spis noe din bestemor ikke ville gjenkjenne som mat. 🙂
Jorunn Krokeide