Akupunktur mot svangerskapskvalme

Akupunktur er anbefalt av helsedirektoratet, som ikke medikamentel metode mot svangerskapskvalme(1)

Hva er svangerskapskvalme?

svangerskapskvalme
Av Jannicke Bakken

Svangerskapskvalme såkalt ”morgenkvalme” opptrer mellom uke 6 og uke 20 i svangerskapet. Noen kvinner kan allerede oppleve at svangerskapskvalmen inntrer når menstruasjonen er for sen. Som regel oppleves svangerskapskvalmen mest intens i uke 8-12 under graviditeten.

Enkelte kvinner kan ha svangerskapskvalme frem til fødsel, men den kan også forsvinne tidlig, for å komme tilbake noen uker før fødsel. Svangerskapskvalmen kan variere i ulike grader.

For enkelte kan svangerskapskvalme komme enkelte deler av dagen, eksempelvis kun om morgen, eller når man blir sliten, eller stresset. Mange kan også ha oppkast sammen med kvalmen.

I henhold legeforeningen (2) vil svangerskapskvalme «ramme opptil 70 % av alle kvinner.  Omtrent 40 % av disse har milde symptomer, 46 % moderate og 14 % sterke; for 90 % forsvinner plagene innen 20. svangerskapsuke 1. For 1-3 % av gravide er symptomene så uttalte at de forårsaker metabolske forstyrrelser og kvalifiserer til diagnosen hyperemesis gravidarum (HG); for opptil 22 % av disse kvinnene kan symptomene vare helt til fødselen»

Les også andre plager for gravide- akupunktur for gravide

Ekstrem svangerskapskvalme (HG)

For enkelte kvinner kan svangerskapskvalmen sammen med hyppig oppkast, være alvorlig. Nedsatt urinproduksjon, det vil si mye sjeldnere tissebesøk på do, kan også være en indikasjon om en alvorligere progresjon.

For noen kan det ende med innleggelse på sykehus, på grunn av, eller for å forhindre, dehydrering. På sykehuset blir kvinnen bl.a. behandlet med intravenøs væske med næring.

Opplever du ekstrem svangerskapskvalme må du kontakte lege eller jordmor, med tanke på eventuell medikamentell behandling. Dersom du har ekstrem svangerskapskvalme bør du også sjekke om du har ketoner i din urin.

Hvorfor oppstår svangerskapskvalme? Det er flere teorier hvorfor svangerskapskvalme oppstår. Økt svangerskapshormoner som hCG (graviditetshormonet) og økt østrogenproduksjon fører til økt påvirkning av kvalmesenteret i hjernen. Stress og utmattelse og mindre energi, samt mindre matinntak fordi man er kvalm, kan forsterke ubehaget.

Hva kan du gjøre mot svangerskapskvalme?

Dersom du er plaget av svangerskapskvalme at du ;

 • Får i deg nok væske
 • Næringsrik mat. Start gjerne dagen med å spise noen druer eller salte kjeks som du satte på nattbordet når du la deg! Spis det sammen med litt å drikke.
 • Ikke stå opp før du har fått litt mat i magen!
 • Bruk god tid om morgen.

Hvorfor er væske viktig i forhold til svangerskapskvalme?

Nok væske hver dag er viktig, så du unngår dehydrering. Pass på å få i deg inntil 2 liter pr dag. Du kan gjerne drikke 30 min før og 30 minutter etter ett måltid, så du ikke opplever å bli full og oppblåst i magen under måltidet.

For å øke væskeinntaket og gjøre at maten glir lettere ned, anbefaler vi dette mot svangerskapskvalme;

 • Potetsuppe
 • Grønnsaksuppe
 • Minestronesuppe
 • Kjøttsuppe.
 • Gryteretter og middagsmat med en saus du kan ha lystpå, sklir også lettere ned!
 • Tilsett gjerne proteiner i form av quinoa, bønner eller linser.
 • Du kan drikke kamillete, men også ingefær-  eller peppermyntete!

Vær oppmerksom på at ingefær kan gi sure oppstøt, så har du det bør du unngå ingefær! Du kan også prøve en teskje eplesidereddik. Dersom du liker snacks er det viktig å ikke tilføre for mye sukker, da blodsukkeret ikke bør stige for raskt!

Helsedirektoratet og klinisk veileder anbefaler akupunktur mot svangerskapskvalme!

I nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet, samt i i klinisk veileder for gynekologi (2), anbefales akupunktur mot svangerskapskvalme som metode for ikke-medikamentell behandling.

Mange kvinner som plages av svangerskapskvalme velger å benytte seg av akupunktur mot akupunktur hos en akupunktør som er medlem av Akupunkturforeningen.

Akupunkturforeningen stiller høye utdanningskrav til sine medlemmer og akupunktørene har god innsikt i å behandle gravide. Akupunktørene stiller som krav at du oppsøker din lege/jordmor vedrørende din svangerskapskvalme.

Behandling på AJK klinikken mot svangerskapskvalme

Generelt, anbefaler vi at du kommer for akupunktur mot svangerskapskvalme 2 ganger i uken i starten, deretter 1 gang i uken dersom kvalmen avtar. Du kan også kjøpe kvalmearmebånd på apoteket.  Erfaringsmessig kan kvalmearmebånd, i kombinasjon med akupunktur, være hensiktsmessig.

På klinikken tar vi en sykehistorie og gjennomgang av ditt svangerskap og din livssituasjon mm. Vi er opptatt av å behandle deg ut i fra hvor du opplever at kvalmen sitter, enten om den oppleves i brystet eller i magen.

Les også vi tilbyr modningsakupunktur

Vi tar hensyn til din graviditet og gir deg råd om kosthold og tilskudd som en del av behandlingen. På klinikken behandles du ut i fra hvor du opplever at kvalmen sitter, enten om den oppleves i brystet eller i magen. Akupunktur har ingen punkter for dehydrering under svangerskap. 

Les også «Hjelp for lite brystmelk»

Velkommen til oss!

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå nå

Velkommen til oss

Hilsen

Daglig leder Kristine Finkenhagen

Kontaktsskjema

 • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

1. https://www.helsebiblioteket.no/retningslinjer/palliasjon/symptomer-og-tilstander/kvalme

2. https://www.legeforeningen.no/foreningsledd/fagmed/norsk-gynekologisk-forening/veiledere/veileder-i-fodselshjelp/emesis-hyperemesis-gravidarum/

3Debra Betts , 2006 ” Acupuncture in Pregnancy & Childbirth

Relaterte innlegg