Hvordan håndtere stress?

Veldig mange klienter på klinikken ønsker behandling og tips for å håndtere stress. Her skal du få noen enkle strategier til effektivt å snu stress til mer produktiv energi.

Stress- vi opplever det – alle sammen.

Hva er egentlig stress?

Stress er noe som skjer når vi blir overveldet over noe i livet vårt. Det kan defineres som en fysisk respons på en utfordring. Stress er et evig eksisterende problem og i økende grad et helseproblem. Gjennom å forstå virkningsmekanismene bak stress kan det være lettere å håndtere. Vi klarer ikke eliminere stress i livet vårt, men det er mulig å lære seg teknikker for å roe ned, få mer sinnsro, balanse og til og med stoppe stressreaksjonen underveis.

Fight og flight – kamp eller flukt

Stress responsen kamp eller flukt beskriver kroppens fysiske reaksjon som skjer automatisk i stressede situasjoner.  Stress responsen forbereder kroppen på en fysisk reaksjon på en trussel – nemlig å kjempe eller flukte og den kan settes igang av fysisk og emosjonelle –  virkelig eller imaginært – situasjoner. Videre frigjøres stresshormoner som øker hjerte og puste-frekvensen, blodtrykket går opp, du svetter, musklene spennes, blodsirkulasjonen til indre organer og ekstremiteter minker.

Denne responsen trenger vi – den redder liv. Men kronisk stress kan ta liv. Vi havner da i en spiral hvor det skal ingenting til for å sette igang en trigging av stressresponsen.  Humøret blir ofte påvirket – irritasjon, søvnproblemer, rastløshet, svimmelhet, depresjon og nedsatt konsentrasjon for å nevne noen. Kroppslige symptomer som hodepine, smerter, kjevespenninger, nakke/skulderspenninger, fordøyelsesplager, vektøkning, nedsatt seksuallyst osv. Overtid kan stress hemme immunsystemet og fordøyelsessystemet.

Hvordan så håndtere stress ?
Det kan være lurt å lære seg hvordan kroppen reagerer på stress, gjenkjenne tegnene. Videre lære seg teknikker for å håndterer stress så du kan forhindre at du havner i en negativ stresspiral.
Det gledelige er nemlig at det finnes en motsats til fight or flight responsen.

Relaxation Responsen – stresshåndtering

Herbert Benson ved Harvard University fant at ved «relaxation response» skjer det motsatte som ved kamp eller flukt mekanismen i kroppen vår. Det er en fysisk tilstand av dyp hvile som endrer de fysiske og emosjonelle responsene på stress som f.eks lavere hjerterytme, blodtrykk, pustefrekvens og muskel spenninger.
Relaxation responsen eller avspeningsresponsen kan vi bruke for å bekjempe de negative effektene av stress. Dersom du bruker disse teknikkene til daglig, vil du se merkbare forbedringer i både humør, søvn og generellt hvordan du har det. Og du kan bruke de for å bekjempe de negative effektene av stress. Regelmessig bruk av relaxation responsen er vitenskapelig bevist å være en effektiv behandling for en stor rekke stressrelaterte sykdomer- faktisk alle sykdommer som skyldes eller er laget av stress, kan hjelpes av relaxation responsen.

Du kan oppnå avspeningsresponsen ved å meditere, bruke avspenning, mindfulness eller yoga.  Prøv gjerne ut mer enn en teknikk for å finne en som passer deg. Veiledninger kan være fint å bruke i starten. Last ned lydfilen som du får under «5 tips mot stress» . Har du allerede lastet den ned? Da ligger lydfilen som punkt 5. Lagre den på telefonene din, så har du den tilgjengelig når du ønsker. Du kan også laste ned en lydfil På klinikken selger vi flere varianter.
Mindfulness er virkelig supert mot stress. Du kan lære gjennom kurs og det vil snart komme mindfulness instruksjonskurs via e-post.

Er du veldig stresset? Klarer du ikke å komme ned på egenhånd?
Da kan du ha godt av å gjøre flere parallelle tiltak. Kom til akupunktur.  Mange av pasientene forteller at de kan merke at skuldrene senker seg der og da mens en ligger med nålene. Se våre timer via online booking. Der kan du i fred og ro planlegge dine timer.

Husk at små steg vil få deg nærmere dit du vil! Du blir ikke maraton løper på en dag heller 🙂
De små stegene du tar får deg nærmere en avspent tilstand av indre ro og mindre stress !

Nøkkelen er å gjøre det med glede og entusiasme,

Med pust, ro og glede

Jorunn

 

Relaterte innlegg