Mat som medisin i barselperioden

Barselkvinne kalles du de første 6 ukene etter fødselen. Av jordmødrene, bøker og barnepleiere, har du kanskje hørt at det er viktig med hvile og ro og bare være med baby og de nærmeste den første tiden.

Dette vil jeg så absolutt understøtte. Altfor mange tilstreber å komme seg superraskt etter fødselen og gjenopptar sitt tidligere liv i løpet av kort tid. Forsøk å gi deg litt mer tid.

Barnefødsler er tøft for kroppen din, selv om du har født naturlig eller ved keisersnitt. Det skal ta litt tid for maskineriet å bygge seg opp igjen og kroppen skal produsere mat til babyen. Prioriter å sove mens babyen sover, slå av mobilen, pc og blås en lang marsj i verdenen utenfor en tid.

Innen kinesisk medisinsk tankegang, er de første 3 dagene en periode hvor livmoren skal tømme seg og langsomt etter dette begynne på en tilbakedannende prosess. I de følgende 30 dagene skal man bruke til å gi kroppen styrkende næring for å bygge opp blodreservene og den energien som har blitt tært på i løpet av svangerskapet og fødselen.

Blod innen tradisjonell kinesisk tankegang har en videre og mer nærende betydning enn vi er vant til å tenke om det i vesten. Husk at brystmelken din dannes av blodet. Da er det flott å gi kroppen de beste forutsetninger. Mat som medisin er ikke dumt å tenke i denne perioden. Og kanskje skal du spise litt annerledes enn du gjorde i graviditeten. Nå skal du ha mer nærende og varmende energirik  mat. Unngå å spis så mye rå og kald mat (salater og råkost), hold deg varm både på innsiden og utsiden. I Asia spiser de mye kylling, stuinger og kyllingsupper. Dette fordi kylling er varmende, næringsrikt og lett å få i seg.

MAT SOM GIR ENERGI (QI):
Hvete, ris, potet, søtpotet, sopp, basilikum, kanel, fenikkel, ingefær, rosmarin, timiam og jasminte.

MAT SOM NÆRER BLOD SPESIELT:
Mais, rødbeter, farvede grønnsaker, spinat, kål, aprikos, avokado, dadler, bønner, kidneybønner, sesamfrø, egg, soya, melk, rødt kjøtt.

MAT FOR Å FÅ OPP MELKEPRODUKSJONEN SPESIELLT:
Gresskarfrø, tofu, melk, spinat egg og fisk. Amming krever en del kalorier, så det er viktig å spise nok og få i seg nok protein og kalsium.

Kok maten lett, (Wok). Da er den lettere å fordøye enn om den er rå. Supper er genialt for barselkvinner i sær!!

Her følger en oppskrift på kyllingsuppe til deg!

Styrkende kyllingsuppe.
Kraft:
1 hel rå kylling
3.6 l vann
75 g Ingefær kuttet i staver
5 fedd hvitløk
2 våløk

Til suppen:
3 pakker choisalat
100 g sukkererter
100 g babymais
1-2 l kraft
1-2 røde chili (fjern frøene)
2 ss koriander (samt resten av potten til pynt)
4 vårløk
1 ss lys soyasaus
1-2 ss fiskesaus
1-2 ss tørr sherry eller risvin
1 ts sesamolje
Ca. 50 g kokt kylling
Tørre eller ferske nudler.

FREMGANGSMÅTE:
Ha kyllingen i en stor kasserolle dekket med vann, tilsett litt salt, ingefær hvitløk og vårløk. Småkok dette opptil 6 timer. Med jevne mellomrom må der fjernes grumset som dannes på toppen. Dette gjøres til suppen blir klar. Det kan bli nødvendig å tilsette noe mer vann. Ikke fosskok. Sil kraften og ta vare på det beste av kyllingen til suppen. Kok opp en stor kasserolle med vann og tilsett choisalaten, sukkerertene samt babymais. La dette koke opp og trekk så i 1 minutt. Sik av vannet og sett grønnsakene til side. Varm opp suppekraften,( ikke kok). Ha i chilien, koriander, vårløk, soyasaus, sherry el. Vin samt sesamolje. La dette småputre i 10 min. Ha så i babymaisen, la putre i 3 min. ca. og ha i resten av grønnsakene og la det småkoke ytterligere noen få min.

Kok nudlene, ha dem i en suppebolle og hell den rykende suppen over. Pynt med frisk koriander!!

Kilde: «You and your bump» Emma Cannon

Relaterte innlegg